Zilele astea cautand niste retete de prajituri prin arhiva am realizat ca in ultima vreme, exceptand ziua Amirei, a cam lipsit ciocolata din postarile mele. Voua nu vi se pare? :)) Nu, nu ne-am certat 😀 doar ca am simtit cumva ca e cazul si de…altceva. Stiu, prietenii imi vor spune ca „m-am stricat” la cap :)) dar stiu eu ca urmatoarea mea intalnire cu ciocolata va fi una cu nabadai :))))
Pana atunci insa, eu va propun un cheesecake cu jeleu de mango caramelizat, o prajitura usoara si fina, plina de arome incantatoare, usor picante si imbietoare.
Ingrediente
- Pentru blat:
- 120 g biscuiti
- 60 g unt
- 2 linguri cacao
- Pentru crema:
- 250 g mascarpone
- 200 g lapte condensat indulcit
- 200 ml smantana pentru frisca
- 1 lingurita gelatina
- 1 plic zahar vanilat
- Pentru jeleul de mango:
- 1 mango
- 2-3 linguri zahar
- 50 g unt
- 10 g gelatina
- ghimbir uscat si macinat
- nucsoara
Mod de preparare Cheesecake cu jeleu de mango caramelizat:
Blat:
Punem biscuitii si cacaoa in vasul robotului de bucatarie si se mixeaza pana se obtine un pesmet fin. Adaugam untul topit si mixam din nou pana obtinem o compozitie ca niste firimituri. Rasturnam intr-o tava detasabila (20 cm diametru) si tasam bine cu fundul unui pahar, astfel incat sa obtinem un blat compact. Dam la frigider pana pregatim crema.
Crema:
Gelatina o punem la hidratat in cateva linguri cu apa rece.
Smantana pentru frisca o mixam la viteza mica pana incepe sa prinda consistenta. Adaugam zaharul vanilat si mixam pana devine pufoasa. Nu e necesar sa fie ferma.
Mascarponele il mixam intr-un castron impreuna cu laptele condensat. Adaugam frisca batuta, amestecand usor.
Gelatina o topim la baine-marie. Atentie, nu se infierbanta. Punem peste gelatina cateva linguri din compozitia de mascarpone (pentru a aduce cele 2 compozitii la aceeasi temperatura) si omogenizam. Amestecam apoi cele 2 compozitii si omogenizam, amestecand usor.
Turnam compozitia peste blatul de biscuiti si dam la frigider pana pregatim jeleul de mango caramelizat:
Gelatina o punem la hidratat in apa rece. Mango se taie de-o parte si de alta a samburelui. Taiem felii si scoatem coaja.
Intr-o tigaie caramelizam zaharul. Cand a devenit lichid si de culoarea chihlimbarului punem untul cu atentie si omogenizam. Adaugam feliile de mango si intorcandu-le pe toate partile, fierbem pana sosul format scade si mango se inmoaie.
Lasam sa se racoreasca putin, apoi mixam fructele cu tot cu caramel cu ajutorul blenderului vertical, pana obtinem un piure fin.
Gelatina o topim la baine-marie, apoi o adaugam la piureul de mango. Mixam bine si la sfarsit aromam dupa gust cu putin ghimbir macinat si un praf de nucsoara. Lasam sa se raceasca apoi turnam incet peste crema de mascarpone.
Dam tava la rece pentru cateva ore, pana prajitura se intareste si poate fi portionata.
Pofta buna! 😉
8 comentarii
Delicios!
buna Miha. felicitari pt minunatele prajituri pe care le pregatesti, si pe aceasta o sa o pregatesc si eu cu urmatoarea ocazie
Multumesc Daniela! >:D<
Super, cred ca si gustul e nemaipomenit!Am o intrebare, nu stiam ca ghimbir se foloseste si la torturi sau prajituri, credeam ca doar in mincaruri!nam folosit niciodata acest ghimbir ce aroma are?
Nikole, ghimbirul este picant. Daca il folosesti sub forma de pulbere e mai putin iute decat cel proaspat. E o combinatie interesanta cu mangi, mie imi place foarte mult. Poti incerca sa aromezi o parte mai mica din jeleul de mango, sa vezi daca-ti place 😉
Delicios!
mmmmmmm, yummmmm..excelenta, apetisanta, cremoasa si savuroasa, un deliciu perfect si apetisant de delicios 😀
Buna Miha , eu aai am facut aceasta reteta mi-a iesit nemaipomenit la fel ca in poza desi nu credeam ca o sa imi iese ,Multumesc frumos pentru reteta ! :*