Tort “Iepurasii ciocoholici”

de Miha
333 vizualizări
Tort de ciocolata cu nuca

Reteta de tort o am de la o buna prietena de familie, Iulia…careia ii multumesc pentru asa o nebunie de tort si pentru atat de multa ciocolata :))

Cea mai tare faza la tortul asta a fost ca a trebuit sa refac glazura, care oricat m-am straduit n-am mai reusit sa o fac neteda si frumoasa. Si asta pentru ca hoata cea mica, adica fii-mea :)) a halit iepurasii de pe tort. A pandit cand nu eram atenta, a deschis frigiderul i-a inhatat si a fugit. :)))

Tort de ciocolata cu nuca

Ingrediente

  • Pentru blat avem nevoie de:
  • 6 oua
  • 150 g zahar
  • 2 pahare nuca macinata
  • 2 linguri cacao
  • 2 linguri pesmet de biscuit
  • 1/2 pahar de apa
  • Pentru crema avem nevoie de:
  • 50 g cacao
  • 150 g zahar
  • 200 g unt
  • 4 galbenusuri
  • Pentru blatul de bezea avem nevoie de:
  • 200 g zahar
  • 4 albusuri
  • 1 lamaie
  • Pentru glazura avem nevoie de:
  • 100 g ciocolata amaruie
  • 50 g unt
  • 50 ml frisca lichida
  • Pentru marginea tortului:
  • miez de nuca prajit
  • 100 g zahar

Mod de preparare Tort “Iepurasii ciocoholici”

Blat:

Nuca, zaharul si apa se pun la foc mic. Se fierb pana se ingroasa si incepe sa miroase a nuca prajita 🙂 Apoi se adauga cacaoa si pesmetul de biscuit. Se amesteca bine si se lasa la racit. Cand s-a racorit se adauga galbenusurile unul cate unul, amestecandu-se energic dupa fiecare. In final, se adauga albusurile batute spuma tare ca pentru bezea. Se coace in forma de tort tapetata cu hartie de copt timp de 40 de minute.

  • Blatul nu trebuie sa fie uscat, este foarte important.

Crema:

Cacaoa impreuna cu jumatate de pahar cu apa, jumatate din cantitatea de zahar, se fierb la foc foarte mic, pana compozitia devine ca o smantana.

Galbenusurile si cealalta jumatate din cantitatea de zahar se freaca spuma si se toarna peste crema fierbinte de cacao. Se fierbe in continuare la foc mic sau pe baie de abur, sa aveti certitudinea ca nu se prinde :))

Untul il topim pe jumatate, apoi il mixam pana devine ca o crema, pe care o incorporam in compozitia racita de galbenusuri.

Blat de bezea:

Albusurile se bat spuma tare. Apoi se adauga zaharul si se mixeaza in continuare pana compozitia devine lucioasa. Se adauga si zeama de lamaie. Se poate pune si coaja rasa, daca va place. Se coace la foc mic, pana blatul de bezea devine uscat. Eu l-am pus in cuptorul la foc mic si cu usa (cuptorului) deschisa si l-am “uitat” acolo 🙂

Glazura de ciocolata:

Se topeste ciocolata impreuna cu untul si frisca si se uniformizeaza.

Decor:

Zaharul il caramelizam, apoi adaugam miezul de nuca prajit. Se rastoarna fierbinte pe o farfurie unsa cu unt. Dupa ce s-a racit se marunteste cu sucitorul. Eu am pus la robot 😉

Blatul de cacao il taiem in doua. Repartizam jumatate din crema pe unul dintre ele, acoperim cu blatul de bezea, restul de crema si din nou blat. Acoperim cu glazura de ciocolata, iar marginile laterale le “imbracam” in krantz.

Felie tort cu ciocolata si bezea

RETETA IN IMAGINI

Invalid Displayed Gallery

poate vă plac și rețetele

20 comentarii

Nati 20 aprilie 2009 - 4:38

Chiar ca e o nebunie de tort, arata absolut bestial! Iar Amira e de milioane :-)))) draga de ea. Io am noroc ca frigiderul e inalt, avind congelatorul sub el. Altfel cite mi-ar fura si mie Vanda din el.. 😀

Răspuns
vasari 20 aprilie 2009 - 6:09

Hristos a inviat !
Se vede ca Amira face parte din familie ! Ciocoholica, nu hotomana. :)) Pupici 🙂

Răspuns
Daniela 20 aprilie 2009 - 6:36

Bravo Amira… sa furi toti iepurasii si outele de pe dulciurile facute de mami… M-ai facut sa rid cu lacrimi…

Răspuns
Miha 20 aprilie 2009 - 8:19

Natalia,cand am cumparat frigiderul n-am luat in calcul si hotomanii de bunataturi. :)))

Tortul este intr-adevar super! 😉

Răspuns
Miha 20 aprilie 2009 - 8:20

Adevarat a inviat,Alina! Pupici si de la noi!

Răspuns
Miha 20 aprilie 2009 - 8:22

Pupici cuscra draga…Ma bucur ca ti-ai inceput ziua razand…;)

Răspuns
alison 21 aprilie 2009 - 4:14

oooo,ce bunatate!vin si io,al meu e gata!

Răspuns
Miha 21 aprilie 2009 - 11:47

Alison,si al nostru e gata! 🙁
Dar daca vii mai facem unul! :))

Răspuns
Anonymous 30 decembrie 2011 - 13:08

reteta pentru cel mai bun tort !!!!……..de cand am gasit aceasta reteta, tortul este nelipsit de pe mesele de sabatori…..multumim pentru postarea rettei…si feliciari!!!

Răspuns
Miha 30 decembrie 2011 - 13:13

E o reteta de tort primita de la o prietena draga. Si noua ne place foarte foarte mult! Ma bucur ca si voua.

Va imbratisez si va doresc un An Nou fericit!

Răspuns
Nio 11 aprilie 2012 - 19:05

As dori sa fac si eu de Pasti, acest tort. As vrea sa te intreb daca ti se pare ok sa coc blaturile intr-o forma de tort cu diametru de 28 de cm sau imi trebuie o forma mai mica? Si as dori sa te mai intreb daca ai insiropat blatul? Multumesc anticipat pt raspuns.

Răspuns
Miha 11 aprilie 2012 - 19:10

Nio, forma mea de tort e de 24 cm. L-am mai facut o data intr-un ade 26 si a fost ok. De 28 cm n-am avut niciodata. :))

Blatul nu se insiropeaza.

Răspuns
Nio 12 aprilie 2012 - 18:08

Miha, multumesc mult pt raspuns. Inseamna ca trebuie sa imi cumpar si eu una mai mica.
Ce ironie…caut una mai mica:)))

Răspuns
Miha 12 aprilie 2012 - 18:25

:)))) De tava e vorba aici draga…de tava…. :)))))

Răspuns
Nio 13 aprilie 2012 - 10:36

Multumesc de precizare, draga Miha!:* Maine este marea zi…adica maine fac tortul. O sa intru sa iti spun cum mi-a iesit. Paste fericit!

Răspuns
Miha 13 aprilie 2012 - 12:26

Nio, “precizarea” a fost o gluma. :)) Pup! Si tin pumnii sa iasa totul bine.

Răspuns
Anonymous 14 aprilie 2012 - 12:21

La blat nu trebuie praf de copt sa creasca? Sau creste singur? Sau….nu trebuie sa creasca?
Il am in cuptor si am si ceva emotii…sper sa iasa sa am ce pune pe masa de pasti 😛

Răspuns
Miha 14 aprilie 2012 - 15:15

Blatul va creste de la albusurile batute. 🙂

Sper sa fie totul in regula.

Răspuns
vali 5 aprilie 2013 - 12:48

arata superb o sa-l gatesc cat de curand

Răspuns
Miha 5 aprilie 2013 - 12:50

multumesc >:D<

Răspuns

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: