Am mai facut reteta de tort egiptean cu ceva ani in urma. N-ar fi aparut reteta pe blog daca nu ne-ar fi placut 😀 dar nu stiu din ce motive nu l-am mai repetat. Asta pana cu ceva vreme in urma cand o prietena m-a rugat sa-i fac tort egiptean pentru o aniversare, apoi mi l-a tot cerut si cu alte ocazii. Si atunci, am decis ca trebuie sa-l mai fac o data, sa ma lamuresc care e treaba cu acest tort. De aceasta data l-am facut un pic (doar un pic 😀 ) altfel fata de varianta originala si pot sa spun ca… DA, este un tort foarte bun si care merita facut, chiar daca treaba cu coptul celor 4 foi ar putea parea migaloasa.

INGREDIENTE
- Pentru 1 foaie de bezea (totul inmultit cu 4)
- 2 albusuri
- 2 linguri zahar
- 1 lingura faina
- 2 linguri nuca macinata
- esenta de vanilie si migdale
- Pentru crema de vanilie:
- 8 galbenusuri
- 150 g zahar
- 500 ml lapte
- 40 g amidon
- 200 g unt
- esenta de vanilie
- Pentru crema de frisca:
- 400 ml smantana pentru frisca
- 250 g mascarpone
- 100 g zahar
- esenta de vanilie
- Pentru nuci caramelizate:
- 200 g zahar
- ~100 g miez de nuca
- Pentru finisat:
- ~200 g nuca macinata
Mod de preparare Tort Egiptean:
Nuci caramelizate:
Zaharul se caramelizeaza intr-o craticioara, la foc mic. Cand a devenit lichid si de culoarea chihlimbarului, se adauga miezul de nuca si se amesteca bine, astfel incat nuca sa fie bine trecuta prin caramel. Se intinde in strat pe o bucata de hartie de copt si se lasa la racit. Dupa ce s-au racit foarte bine se mixeaza, mai mare sau mai fin, dupa preferinta.
Foi de bezea cu nuca:
Vom coace 4 foi de bezea cu nuca, fiecare din cate 2 albusuri. Nuca se prajeste usor intr-o tigaie, se lasa sa se raceasca, dupa care se macina. Nuca se poate folosi si neprajita, desi prajita mie personal imi place mai mult. Acest pas nu este absolut necesar, tine doar de preferinta voastra.
- pentru a fi mai clar totul voi specifica: faceti compozitia pentru foi separat, pentru fiecare foaie in parte, nemaiexistand riscul de a se lasa compozitia
Albusurile se bat spuma tare, cu un praf de sare. Adaugam zaharul si mixam in continuare, pana obtinem o bezea ferma si lucioasa, care face tepi atunci cand scoatem paletele mixerului. Amestecam faina cu nuca macinata si o adaugam in bezea, amestecand usor cu o spatula, cu miscari de jos in sus. Aromatizam cu putina vanilie si 1 picatura (nu mai mult) de esenta de migdale.
Compozitia se pune in strat uniform in tava (24 cm diametru) tapetata cu hartie copt. Se da la cuptor la foc mediu (180 grade sau 160 grade la cuptor cu ventilatie) pentru cca 10-15 minute, in functie de cuptor, pana foaia se rumeneste usor.
Cat timp se coace foaia din cuptor va ocupati de urmatoarea. Fiecare foaie se scoate pe un gratar si se lasa la racit, cu tot cu hartia de copt.
Crema de vanilie:
Ideal ar fi sa faceti mai intai crema, pentru a avea timp sa se raceasca. Nu e nimic gresit daca o faceti si dupa ce coaceti foile, numai bine aveti un ragaz sa va trageti sufletul 😀
Galbenusurile si zaharul se amesteca bine, pana devin cremoase. Adaugam amidonul, apoi laptele putin cate putin, amestecand continuu, sa nu se formeze cocoloase. Punem la fiert, la foc mediu spre mic si amestecam continuu pana compozitia incepe sa se ingroase.
Untul moale, lasat la temperatura camerei se mixeaza pana devine pufos, apoi adaugam putin cate putin din budinca racita. La sfarsit punem si esenta de vanilie.
- de cele mai multe ori prefer sa incorporez untul in budinca fierbinte. Amestec bine si las la racit. Iese la fel de bine si buna, in plus nu-mi mai este teama ca s-ar putea taia crema. Exista acest risc la fiecare crema cu unt. Voi alegeti varianta care o doriti
- in cazul in care orice creme pe baza de unt se taie, se poate repara punand-o pe baie de aburi si incalzind-o usor. Apoi o mixati bine pana se incheaga din nou
Crema de frisca:
Pentru un gust mai bun, cat si pentru o mai buna stabilitate a tortului am folosit crema de frisca cu mascarpone, dar se poate face si fara mascarpone, asa cum este in reteta originala.
Toate ingredientele se pun intr-un bol sau in vasul robotului de bucatarie. Se mixeaza pana capata consistenta si crema este este suficient de ferma. Totusi, aveti grija sa nu mixati mai mult decat este necesar, pentru ca exista riscul sa se taie.
Aproximativ jumatate din cantitatea de nuci caramelizate se adauga in crema de frisca si se amesteca usor cu o spatula, cu miscari de jos in sus. Eu am sarit peste acest pas si am presarat nucile caramelizate peste stratul de frisca atunci cand am montat tortul.
Montare Tort Egiptean:
Atat crema de vanilie, cat si cea de frisca se impart in 4 parti, cate un sfert pentru fiecare strat.
Se pune prima foaie pe un platou, cu fata in jos, dupa care se scoate hartia de copt. Se pune o parte dic crema de vanilie, in strat uniform, dupa care urmeaza un strat din crema de frisca. Presaram cu nuci caramelizate, dupa care urmeaza a doua foaie. Procedam ca si la prima foaie, o punem cu fata in jos peste crema, dupa care desprindem usor hartia de copt. Repetam pana terminam, blaturile si crema. Ultima parte din crema de frisca o vom folosi la ornat, iar crema de vanilie va fi in strat mai subtire, pe toata suprafata tortului.
Nuca macinata se amesteca cu nucile caramelizate ramase, apoi se „imbraca” tortul. Se da la rece pentru cateva ore, dar daca il lasi peste noapte, pana a doua zi, va fi mult mai bun.
Pofta buna! 😉
RETETA IN IMAGINI
Ma gasiti si pe Facebook la DULCIURI FEL DE FEL
4 comentarii
Am facut si eu tortul conform cantitatilor din reteta.De obicei ,la aluatul pandispan la 1 ou se pune 1 lingura zahar, aici reteta pt blat e cu 2 linguri de zahar, ceea ce il face sa fie cam dulce.Probabil e pt bezea, sa fie cat mai „teapana”.O sa incerc ,data viitoare , cu mai putin zahar.Delicios,multumesc de reteta.
Buna Claudia,
Foile pentru acest tort sunt de bezea, nu pandispan. Dar ca si la acesta din urma am folosit cate o lingura de zahar pentru fiecare albus. Totalul cantitatii de zahar din reteta il face sa fie cam dulce, dar chiar si asa, dupa parerea mea, este destul de echilibrat. Desi are locul lui foarte bine determinat acolo in reteta, eu as renunta mai degraba la zaharul caramelizat, nu la cel din foi.
Una peste alta, ma bucur ca ti-a placut si daca il mai incerci nu ezita sa ne spui cum a iesit ❤
Prajiturile care sint pe net preparate de tine pot sa le incerc si eu.
Asta am veut sa spun.
Multumesc