Tort cu ananas caramelizat

de Miha
971 vizualizări
Tort cu ananas

Acest tort cu ananas caramelizat a fost piesa de rezistenta a picnicului SunFood 😉 Poate ca unii se asteptau la un tort de ciocolata, dar deliciosul ananas nu l-am putut vedea decat asociat cu o crema fina si usoara sau cu frisca. Si a iesit asa! Un tort usor si echilibrat la gust, un blat pufos de pandispan, crema usoara si delicata de branza si irezistibilul ananas caramelizat.

Tort cu ananas

Tort cu jeleu de ananas carameliza

 

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 5 oua
  • 5 linguri zahar
  • 5 linguri faina
  • 3 linguri ulei
  • 1/2 lingurita praf de copt
  • esenta de vanilie
  • Pentru ananasul caramelizat:
  • 1 conserva ananas
  • 150 g zahar
  • 100 ml smantana pentru frisca
  • 5 g gelatina
  • Pentru crema:
  • 150 g crema de branza Almette
  • 300 ml smantana pentru frisca
  • 100 g zahar
  • 5 g gelatina
  • esenta de vanilie
  • Pentru ornat:
  • 200 ml smantana pentru frisca
  • 1 plic zahar vanilat
  • Pentru insiropat:
  • 2 linguri zahar pudra aromat cu vanilie
  • ~100 ml apa

Mod de preparare Tort cu ananas caramelizat:

Blat de tort:

Separam albusurile de galbenusuri. Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare, la viteza maxima a mixerului. Cand spuma s-a intarit bine adaugam zaharul pudra si mixam pana spuma devine densa si lucioasa. Spuma de albusuri se va tine bine de paletele mixerului. Separat frecam galbenusurile cu uleiul si esenta de vanilie, pana obtinem o emulsie stabila. Aceasta emulsie o turnam peste albusuri.

Dam mixerul la viteza cea mai mica si omogenizam usor compozitia. Faina o cernem impreuna cu praful de copt peste compozitia de oua. Dam mixerul deoparte si amestecam totul cu o spatula, usor, cu miscari de jos in sus.

  • Praful de copt nu este obligatoriu, dar il poti adauga pentru siguranta. 

Compozitia o turnam intr-o tava (20 cm diametru) tapetata cu hartie de copt si dam tava la cuptor la foc mediu, pentru cca jumatate de ora, pana blatul devine ferm la atingere. Se poate testa cu scobitoarea.

Blatul se scoate pe un gratar si se lasa la racit. Blatul obtinut se taie pe orizontala in 3 felii.

Ananas caramelizat:

Gelatina o punem la hidratat in apa rece, atata apa cat sa fie bine acoperita gelatina.

Ananasul il punem intr-o strecuratoare si-l lasam sa se scurga bine de zeama.

Zaharul il topim la foc mic pana capata culoarea chihlimbarului. Turnam cu atentie smantana pentru frisca si tinem pe foc pana se topeste caramelul. Adaugam cubuletele de ananas si amestecand continuu fierbem pana ananasul se inmoaie si compozitia incepe sa se ingroase. Dam deoparte si mixam compozitia cu blenderul vertical. Lasam sa se raceasca si cand a ajuns la o temperatura suportabila la deget adaugam gelatina si omogenizam. Lasam la racit, in frigider.

Ananas in caramel

Crema de branza:

Gelatina o punem la hidratat in apa rece, atata apa cat sa fie bine acoperita gelatina.

Crema de branza Almette, zaharul si esenta de vanilie le punem intr-un castron si le amestecam bine cat sa se omogenizeze.

Separat mixam smantana pentru frisca pana incepe sa prinda consistenta. Se adauga zaharul vanilat si se mixeaza pana frisca devine pufoasa. Nu este necesar sa fie teapana, doar sa fie pufoasa.

Amestecam cele 2 compozitii si mixam bine pana obtinem o crema ferma.

Gelatina o topim pe baie de aburi. Punem cateva linguri din crema peste gelatina topita si mixam energic, apoi o adaugam in restul de crema si omogenizam.

Pentru insiropat blaturile n-am mai fiert siropul, ci doar am amestecat apa cu zahar.

In tava in care am copt blatul tapetata cu folie alimentara punem o felie de blat insiropat, ungem cu o parte din jeleul de ananas caramelizat si acoperim cu o parte din crema.

Ananas caramelizat

Repetam operatiunea si cu cel de-al doilea blat si acoperim cu cel de-al treilea. Invelim bine in folie si dam la rece pana se intareste foarte bine crema.

  • Din crema am pastrat cateva linguri pentru ornat

Imbracam tortul cu frisca batuta, ornam cu “moate” de crema si bucatele de ananas.

Pofta buna! 😉

Tort cu ananas caramelizat

Si o poza cu sectiunea, facuta asa…din mers :))

Tort cu jeleu de ananas caramelizat

poate vă plac și rețetele

12 comentarii

huiban daniela 13 septembrie 2014 - 16:05

buna,

Ce fel de frisca folosesti pentru ornat? ce marca? eu nu am gasit nicuna care sa stea batuta tare, in afar de cea praf…:(

Răspuns
Miha 13 septembrie 2014 - 16:21

Folosesc smantana pentru frisca de la Pilos (de la Lidl) E ok batuta cu putin zahar vanilat si un intaritor de frisca. Pentru ornat cu diverse “moate” si forme ii adaug o cutie de Almette cu smantana (merge si cu smantana fermentata cu procent mare de grasime) 😉

Răspuns
Caliskan Alina 10 octombrie 2014 - 11:38

Am vrut un tort cu smantana fermentata nu cea lichida, care oricat de mare ar fi procentul de grasime ori scumpa, nu da acelasi gust preparatelor. Asadar am incercat tortul din reteta ta insa am inlocuit cu succes smantana cu procent 25% (este si cu 30% de la Five Continents) mixata circa 3-5 min.
Admir creativitatea ta si urmaresc cu entuziasm retetele postate!
Mult succes pe mai departe!

Răspuns
Miha 10 octombrie 2014 - 17:00

De curand am descoperit ca daca adaug o lingura – doua de smantana fermentata in smantana pentru frisca batuta ii da un gust fantastic 😉
Multumesc frumos de aprecieri! >:D<

Răspuns
huiban daniela 10 octombrie 2014 - 23:05

va referiti la smantana acra din comert? sau cea dulce?

Răspuns
Caliskan Alina 11 octombrie 2014 - 11:40

Exact Daniela, dar daca ca procentul de grasime este mare de de 25- 30% gustul este dulce acrisor. Daca ornezi cu ea, e bine cred sa fie amesteca cu putina crema branza( mascarpone, almete sau philadelphia)ori putina gelatina ca in reteta Mihaelei.
Si da ai zis bine , din comert la cutie sa fie care este densa si tare – nu din piata care este foarte lichida.

Răspuns
Caliskan Alina 11 octombrie 2014 - 11:47

Eu am folosit la acest tort smantana de la napolact 25 % grasime- 2 cutii a cate 300 gr mixata cu 80 gr zahar pudra , fara sa mai pun in compozitie crema de branza, am pastrat blatul in forma de copt si am pus smantana deasupra- dupa ce s-a racit, s-a intarit foarte bine .

Răspuns
huiban daniela 11 octombrie 2014 - 17:37

interesant….ma bucur ca in sfarsit am gasit o varianta mai sanatoase decat frisca praf dr oetker…chiar am sa incerc si varianta asta. Multumesc tare mult!

Răspuns
mikaela 9 decembrie 2014 - 18:37

Ma intereseaza tortul acesta,deserturile cu ananas in general.Dar nu inteleg ,smantana adaugata peste caramel este lichida,ori?

Răspuns
Miha 9 decembrie 2014 - 22:49

da, se foloseste smantana lichida, nebatuta 😉

Răspuns
Laura Nechita 2 aprilie 2015 - 21:38

Au, ce bunaciune! Cum de l-am ratat…. :x:x

Răspuns
Miha 2 aprilie 2015 - 21:57

multumesc Laura! 🙂

Răspuns

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: