Desigur, denumirea de briose Tiramisu este un pic fortata 😀 dar gustul cu siguranta duce spre faimosul desert si este o idee draguta de prezentare sub o alta forma. Fiind un desert cu cafea, este adresat in special adultilor, dar se poate face o adaptare astfel incat sa se bucure si copiii, mai ales ca ei sunt cei mai mari amatori de briose. Se poate renunta la cafea si alcool si se pot insiropa cu lapte amestecat cu Nequik sau cacao 😉
Pentru briose puteti folosi si o alta reteta preferata de voi, eu am facut reteta de briose cu unt. Sunt usor de facut, pufoase si aromate si noua ne plac foarte mult. Crema cu mascarpone am mai folosit-o si la alte deserturi, v-o recomand cu drag de fiecare data si gasiti reteta detaliata AICI
INGREDIENTE
- Briose:
- 100 g unt
- 150 g zahar (pudra)
- 2 oua
- 140 g iaurt
- 250 g faina
- 5 g praf de copt
- esenta de vanilie
- Crema de mascarpone:
- 300 g mascarpone
- 200 ml smantana pentru frisca/frisca lichida
- 75 g zahar pudra
- esenta de vanilie
- Sirop de cafea:
- ~300 ml cafea
- ~100 ml lichior Amaretto
Mod de preparare Briose Tiramisu:
Sirop:
Preparati cafeaua la espressor sau la ibric, dupa cum o preparati de obicei, dar cu cat e mai concentrata cu atat e mai buna. Cafeaua racita o punem intr-o farfurie si amestecam cu Amaretto.
Briose:
Untul moale, lasat la temperatura camerei, se mixeaza cu zaharul pudra si un praf de sare pana devine cremos si nu se mai simt granulele de zahar
- daca nu ati apucat sa scoateti din vreme untul de la frigider il puteti topi partial la microunde
Pe rand, unul cate unul, adaugam ouale si mixam bine dupa fiecare. Punem iaurtul si esenta de vanilie, apoi faina amestecata cu praful de copt si omogenizam.
Repartizam compozitia in tava pentru briose in care am pus cosulete de hartie. Dam la cuptor la foc mediu (sau 160 grade cuptor electric cu ventilatie) pentru cca 30 de minute, pana briosele sunt frumos rumenite. Se scot pe un gratar si se lasa la racit.
Crema de mascarpone:
Toate ingredientele se pun intr-un bol sau in vasul robotului de bucatarie. Se mixeaza pana capata consistenta si crema este este suficient de ferma. Totusi, aveti grija sa nu mixati mai mult decat este necesar, pentru ca exista riscul sa se taie.
Finisare Briose Tiramisu:
Scoatem briosele din cosuletele de hartie, dupa care le insiropam cu cafea, mai mult sau mai putin, dupa preferinta. Singura recomandare ar fi sa le insiropati din partea de sus, nu asa cum va arat in poza, pentru ca asa va fi diferenta de textura intre partea de sus si cea de jos.
Punem crema intr-un posh si ornam briosele dupa preferinta. La final, se pudreaza cu putina cacao. Se pastreaza la frigider pana in momentul servirii.
Pofta buna! 😉
RETETA IN IMAGINI
Ma gasiti si pe Facebook la DULCIURI FEL DE FEL