Daca am facut celebra prajitura Amandina si sub forma de rulada, m-am gandit ca ar fi binevenita si o rulada Alba ca Zapada, o adaptare a prajiturii cu acelasi nume. Si cum de sarbatori raman multe albusuri nefolosite, este o reteta care merita salvata acolo in caietul cu retete 😉 Nu este deloc greu de facut si este grozav de buna si aromata.

INGREDIENTE
- Blat:
- 8 albusuri (cca 320 g)
- 200 g zahar
- 50 ml ulei
- 150 g faina
- esenta de vanilie si coaja de lamaie
- 2 linguri zeama de lamaie
- Crema de lamaie:
- 40 g amidon
- 100 g zahar
- 500 ml lapte
- 100 g unt
- esenta de vanilie
- zeama de la 1 lamaie
- In plus:
- fulgi de nuca de cocos, pentru finisat
Mod de preparare Rulada Alba ca Zapada:
Blat:
Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Cand spuma a devenit tare si se tine bine de paletele mixerului incepem sa adaugam zaharul lingura cu lingura, mixand bine dupa fiecare. La final vom obtine o spuma teapana si lucioasa, care face tepi atunci cand scoatem paletele mixerului. Se adauga uleiul, zeama si coaja de lamaie si putina esenta de vanilie. Faina se cerne deasupra si se omogenizeaza usor, amestecand cu o spatula, cu miscari de jos in sus.
Compozitia se pune in strat uniform in tava mare de aragaz (40/30 cm) tapetata cu hartie de copt. Dam tava la cuptor, la foc mediu (sau 160 grade cuptor electric cu ventilatie) pentru cca 20 de minute, pana blatul este rumenit deasupra. Se scoate pe un gratar si se lasa la racorit, cu tot cu hartia de copt. Punem o alta coala de hartie de copt pe masa si rasturnam blatul cu fundul in sus si scoatem hartia de copt cu grija.
Crema de lamaie:
Amidonul si zaharul se pun intr-o cratita si se amesteca. Se toarna laptele amestecand usor, sa nu se formeze cocoloase. Punem vasul pe foc mic sau la baie de aburi. Fara sa dea in clocot, fierbem compozitia la foc mic, pana se ingroasa, amestecand continuu. Se da deoparte si se pune untul taiat cubulete, amestecand bine pana acesta se topeste si se incorporeaza foarte bine in budinca fierbinte.
- crema se poate prepara si cu galbnusuri, 4 bc sunt suficiente
Crema se lasa sa se racoreasca, timp in care se amesteca din cand in cand cu telul, sa nu se formeze pojghita. Peste crema racorita se pune o folie alimentara, direct pe suprafata cremei si se da la frigider pana este bine racita si se intareste.
In crema racita se pune putina esenta de vanilie si zeama de lamaie, dupa gust. Daca va place puteti adauga si coaja de lamaie.
Asamblare Rulada Alba ca Zapada:
Din crema de lamaie se pune deoparte o cantitate mica, cca 2 linguri. Se va folosi mai tarziu, la finisarea ruladei. Restul de crema se intinde in strat uniform peste blatul racit. Se ruleaza cat mai strans posibil, fara a forta prea tare. Se inveleste cu hartia de copt, apoi se impacheteaza in folie alimentara. Se leaga bine la un capat, apoi se ruleaza pe masa, pana capata o forma frumoasa. Se leaga si la celalalt capat si se da la frigider pentru cateva ore, de preferat peste noapte.
Rulada se despacheteaza si se unge cu crema pusa deoparte. Se tapeteaza bine cu fulgi de nuca de cocos si se portioneaza dupa dorinta.
Pofta buna! 😉
RETETA IN IMAGINI
Ma gasiti si pe Facebook la DULCIURI FEL DE FEL