Cu reteta de Tort Ecler am tot cochetat de-a lungul vremii, dar niciodata nu gaseam suficient timp pentru copt coji de eclere, de facut crema de vanilie fiarta… Intr-o dimineata stand cu prietena mea la cafea, planuind meniul de Revelion, mi-a aratat o carticica de retete din care mi-a sarit in ochi reteta de Profiterol. Desi initial am zis „asta e! E cea mai grozava idee!” pana la urma am pus in aplicare reteta de Tort Ecler 😉
INGREDIENTE
- Pentru baza tortului si cojile de eclere:
- 250 g faina
- 100 g unt
- 100 g ulei
- 500 ml apa
- 1 lingurita de sare
- 1 lingura zahar
- 7 oua medii
- Crema de vanilie:
- 6 galbenusuri
- 150 g zahar
- 3 linguri amidon
- 500 ml lapte
- vanilie dupa gust
- 150 g unt
- Crema:
- 300 g crema de branza Almette
- 400 g lapte condensat indulcit Delatte (acum il puteti cumpara de AICI)
- 200 g iaurt
- 250 ml smantana pentru frisca
- 10 g gelatina
- semintele de la o pastaie de vanilie
- Pentru sosul de ciocolata:
- 75 g ciocolata 54% cacao
- lapte, cat ciocolata sa ajunga la consistenta dorita
Mod de preparare Tort Ecler:
Baza Tort Ecler si coji de eclere:
Apa se pune la fiert impreuna cu untul, uleiul, zaharul si sarea. Cand incepe sa clocoteasca se pune faina, toata deodata si se amesteca energic cu un tel, pana se desprinde aluatul de pe fundul vasului. Lasam putin sa se raceasca, apoi adaugam ouale unul cate unul amestecand/mixand bine dupa fiecare.
Pentru baza tortului aluatul se spriteaza circular in tava cu inel detasabil (24 cm diametru) tapetata cu hartie de copt. Se va lasa distanta intre cercuri, deoarece vor creste la copt. Se da tava la cuptor la foc mare pentru 15 minute, apoi inca 10 minute la foc mediu. Primele 15-20 de minute nu se deschide usa cuptorului.
Restul aluatului se spriteaza sub forma de rozete pentru cojile de eclere.
Umplutura pentru Tort Ecler:
Galbenusurile se mixeaza cu zaharul pana se albesc si devin ca o crema. Se adauga amidonul si se omogenizeaza.
- In loc de amidon se poate folosi faina, dar crema va trebui fiarta mai mult, sa nu ramana faina cruda
Turnam laptele amestecand usor, sa nu se formeze cocoloase. Punem vasul pe foc mic sau la baie de aburi. Fara sa dea in clocot, fierbem compozitia la foc mic, pana se ingroasa, amestecand continuu. Se da deoparte si se pune vanilia si putina zeama de lamaie.
- Zeama de lamaie este optionala, dar va accentua aroma de vanilie si crema va avea un gust mai bun
In crema de vanilie fierbinte se incorporeaza untul taiat bucatele. Se lasa sa se racoreasca, timp in care se amesteca din cand in cand cu telul, sa nu se formeze pojghita. Peste crema racorita se pune o folie alimentara, direct pe suprafata cremei si se da la frigider pana este bine racita si se intareste.
Cu crema de vanilie se umplu cojile de eclere.
Crema cu lapte condensat:
Gelatina se pune la hidratat in apa rece. Se pune apa cat gelatina sa fie bine acoperita.
Intr-un castron se amesteca laptele condensat cu crema de branza, iaurtul, smantana pentru frisca batuta, semintele de la o pastaie de vanilie. Gelatina se incalzeste pe baie de aburi sau cateva secunde la microunde, pana devine lichida, apoi mixand energic se incorporeaza in crema de lapte condensat.
Cum se monteaza Tort Ecler:
Pe un platou punem baza pentru tortul Ecler si in jurul ei inelul tavii in care am copt-o. Turnam jumatate din cantitatea de crema cu lapte condensat Delatte. Peste crema asezam eclere cu crema de vanilie si peste ele turnam restul de crema. Dam platoul la rece pana crema se intareste. Eu l-am lasat peste noapte.
Pentru sosul de ciocolata topim ciocolata, apoi amestecand continuu turnam lapte putin cate putin, pana ciocolata ajunge la consistenta dorita. Punem ciocolata intr-un posh la care am atasat un dui subtire si rotund.
Scoatem inelul detasabil, punem eclere cu vanilie deasupra si finisam tortul cu sosul de ciocolata.
Pofta buna! 😉
RETETA IN IMAGINI
Pentru mai multe recomandari va astept si pe pagina de Facebook (AICI)
34 comentarii
sunt mare fana a eclerelor. noi facem destul de des acasa, asa ca aceasta reteta se muleaza perfect pe gustul meu. chiar o sa incerc sa il fac cat mai curand. 🙂
pupici!
http://cherryqueendee.blogspot.com/
Ati încercat? Au ieșit eclerele? Eu am alta,reteta dar aceasta pare mai buna.
Iubitul meu iubeste eclerele, dar nu m-am gandit ca ar exista si un tort ecler, cred c-o sa-i pregatesc o surpriza.
😉
Laptele concedat este praf sau lichid
Laptele condensat este ca o smantana mai subtire si foarte dulce. Nu este acelasi lucru cu laptele condensat pentru cafea.
Il poti comanda de aici >>> http://delatte.ro/produse/DeLatte-Conde
Arata super tortul ! crema de branza Almette se porte inlocui cu Philadelphia or Mascarpone ?
Multumesc
Multumesc, Irina.
Da, poti inlocui cu Philadelphia, chiar si cu mascarpone 😉
Buna! M-as fi bucurat de mai multe poze la montarea tortului…as vrea sa il incerc – sper sa imi iasa.. Mini-eclerele de deasupra sunt umplute si ele? Oare aluatul nu mi se va lasa cand il scot din cuptor? Stii ca asta e marea problema la cojile de eclere..:)Laptele condensat se foloseste ca atare, nu se face dolce de leche, nu?
Buna, Larisa!
Mini-eclerele de deasupra sunt umplute si ele, ca si cele din mijloc.
Montarea tortului este una extrem de simpla, mai multe poze decat am pus nu aveam la ce face. Pui baza tortului, jumatate din crema, un strat de mini-eclere cu crema de vanilie, cealalta jumatate de crema. Pentru decor folosesti tot mini-eclere cu crema de vanilie. Daca vrei sa fie altceva le poti umple cu frisca batuta.
Laptele condensat se foloseste ca atare, dar daca vrei il poti face dulce de leche, nu e rau 😉
Multumesc! Sperand din suflet sa nu mi se lase aluatul…voi purcede la prepararea lui..sambata!:)
Buna ziua! Va rog din suflet daca imi poate raspunde cineva!Doresc mult sa fac tortul sotului meu pt 3 feb.Am facut comanda pt lapte condensat la adresa de mai sus dar astazi a sunat o domnisoara\doamna si mi-a spus ca nu poate sa-mi trimita comanda daca nu le dau CNP-ul.In dorinta mea cea mare de a face acest tort,am cedat si l-am dat. Intrebarea este,am facut bine?Acum sunt foarte agitata si ma gandesc ca poate am facut o mare prostie.Spuneti-mi ,va rog,am gresit? Ce se poate intampla?
Buna ziua, Elena
Intrucat are loc o tranzactie ei sunt obligati sa emita o factura. CNP-ul este necesar pentru facturare, nu cred ca ai de ce sa-ti faci griji.
Am inteles!Aceeasi explicatie am primit-o si prin telefon.Multumesc din suflet!M-am mai linisti putin.
laptele condensat este cel simplu sau carmelo ? multumesc
Simplu.
Poti pune si Carmelo daca vrei 😉
mersi
Bună!eu locuiesc în Italia și sincera sa fiu nu știu de unde as putea cumpăra lapte condensat…cu ce as putea să-l înlocuiesc?? Mulțumesc
In aceasta reteta tocmai laptele condensat da un gust deosebit cremei. Poti inlocui cu smantana lichida pentru frisca si zahar dupa gust, dar nu cred ca va fi chiar la fel.
Sigur este si acolo la tine, probabil doar ca nu l-ai localizat. De la Nestle sigur este 😉 Mai poti gasi si in magazinele cu specific rusesc
Buna!!smantana trebuie batuta sau lasat ada lichida,daca imi puteti raspunde k vreau sa fac acuma multumesc
Minodora, smantana pentru frisca se bate
Buna seara! Laptele condensat nu se gaseste sub nici o forma in comert?
Se gaseste in Auchan, dar cum nu au magazine in toate orasele varianta delatte.ro este varianta ideala 😉 Si il primesti si direct acasa 🙂
Buna ziua. Am si eu o intrebare la aceasta reteta. Baza tortului se umple cu crema, sau nu? Multumesc, o zi frumoasa
Buna ziua, Claudia
Baza tortului nu se umple, dar daca vrei neaparat… de ce nu? E o idee buna! 😉
multumesc pentru raspuns! o zi frumoasa.
Cu drag 🙂
Buna. Imi poti spune ce fel de iaurt? Cat % grasime ? Multumesc.
Eu am folosit de 3,5
Multumesc. L-am facut astazi. Sper sa se intareasca crema pana maine 🙂 :*
Buna! Nu mi s-a intarit crema. 🙁 care ar putea fi cauza ?
n-o fi fost buna gelatina?
Buna ziua, sigur ati pus 250gr de faina pt aluatul de gogoșele? Am găsit exact aceeași reteta, pe „Savuros” cu doua modificări, la aluatul de gogoșele a pus 300gr, iar la crema de branza a pus smantana nebătută. Multumesc frumos.
Sigur am pus exact atat cat am scris in reteta 🙂