Mie imi place si crema de zahar ars simpla, dar daca ii mai pun si blat deja nu mai pot opri din mancat! 😀 Astazi va aduc o varianta de tort cu crema de zahar ars si blat de pandispan aromat cu vanilie si nuca de cocos, o varianta care mie mi-a placut foarte mult. Imbracat in frisca ii putem da un aer festiv, dar daca e rece, abia scos din frigider, merge si fara 😉

INGREDIENTE
- Pentru caramel:
- 150 g zahar
- Pentru crema de zahar ars:
- 7 oua
- 7 linguri zahar (pudra)
- 1 litru lapte
- esenta de vanilie
- 5 linguri fulgi de nuca de cocos
- Pentru blat:
- 4 oua
- 4 linguri zahar (pudra)
- 4 linguri faina (cu varf)
- 1 lingura ulei
- esenta de vanilie
- 1/2 lingurita praf de copt
- Pentru decor:
- 300 ml smantana pentru frisca
- 2 linguri mascarpone
- 2 linguri zahar pudra
- 1 pliculet zahar vanilat
NOTE
Tortul se poate face si simplu, fara nuca de cocos
Mod de preparare Tort cu crema de zahar ars si blat de pandispan cu cocos:
Caramel:
Zaharul se caramelizeaza intr-o craticioara ori direct in vasul pe care il veti baga la cuptor. Cand a devenit lichid si a capatat o culoare aurie frumoasa, se da deoparte de pe foc si se intinde uniform pe fundul vasului. Se lasa la racit
- eu am folosit o cratita de inox cu diametrul de 22 cm
Crema de zahar ars:
Jumatate din cantitatea de lapte si fulgii de nuca de cocos se pun intr-o craticioara. Se pune cratita pe foc si se incalzeste pana la punctul de fierbere. Se lasa putin sa se racoreasca, dupa care se trece printr-o sita. Se lasa la scurs si racit, presand din cand cand cu o lingura.
Ouale si zaharul se mixeaza pana isi tripleaza volumul si devin ca o crema. Se adauga apoi laptele aromat cu nuca de cocos si cealalta jumatate de lapte. Se mixeaza pana la omogenizare si se aromeaza dupa gust cu esenta de vanilie.
Se toarna compozitia in vas peste caramelul intarit si se da la cuptor, pana se incheaga si se rumeneste usor deasupra.
- Vasul il vom pune intr-o tava in care am pus apa care sa ajunga pana la aproximativ jumatate din inaltimea vasului
Blat:
Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza in continuare pana obtinem o spuma lucioasa ca pentru bezea. Galbenusurile amestecate cu ulei si esenta de vanilie se toarna peste bezea si se incorporeaza usor, apoi punem faina amestecata cu praful de copt si fulgii de nuca de cocos ramasi de la prepararea cremei. Se amesteca usor cu o spatula, cu miscari de jos in sus.
Turnam usor compozitia peste crema de zahar ars, usor inchegata si dam din nou la cuptor pana se rumeneste blatul.
Se scoate din cuptor si se lasa sa se racoreasca. Trecem cu lama subtire a unui cutit de jur imprejurul vasului. Punem un platou peste vas si cu o miscare ferma rasturnam tortul, fara a ridica deloc cratita. Lasam la racit, apoi dam la frigider pentru cateva ore, de preferat peste noapte.
- blatul se poate face si simplu, fara nuca de cocos
Decor pentru Tort cu crema de zahar ars si blat de pandispan cu cocos:
Smantana pentru frisca se mixeaza pana incepe sa capete consistenta. Se adauga zaharul, zaharul vanilat si mascarponele si se mixeaza pana frisca devine ferma si pufoasa. Se orneaza tortul dupa preferinta si imaginatie.
Pofta buna!
Daca aveti lapte de cocos la dispozitie puteti incerca si aceasta reteta de tort in care am folosit lapte de cocos in loc de lapte.
RETETA IN IMAGINI
Va astept si pe pagina de Facebook AICI
8 comentarii
Este un tort festiv minunat,ce constituie o avanpremiera la sarbatorile care urmeaza.
Multumesc frumos, Olivia!
Arata delicios in poze, multumesc pentru reteta!
Si eu multumesc de aprecieri!
Multumesc pentru reteta, am sa fac acest tort de Mos Nicolae! Sper sa imi iasa blatul bine.
Spor! 😉
Buna, am facut si eu aseara tortul, am respectat proportiile din reteta.Am o nelamurire legata de timpul de gatire; crema de zahar ars am lasat-o in cuptor destul de mult ,cam 50 minute,pana mi s-a parut destul de inchegata,pentru a pune deasupra blatul de pandispan.Oricum, prajitura a iesit f.frumos,doar ca mi s-a parut lung timpul de gatire.
Buna, Monica
Depinde si de cuptor, dar in general cam asta este timpul de gatire pentru o crema de zahar ars.
Ma bucur ca prajitura a iesit bine si a fost pe plac 🙂