Tort cu cafea si ciocolata

de Miha
119 vizualizări
Tort cu cafea si ciocolata

Cu dedicatie pentru voi toti, de Martisor! Sa aveti o primavara frumoasa si calda.

Si cu aceasta ocazie vreau sa va multumesc tuturor celor care ati fost alaturi de mine in concursul “Reteta anului 2009” si m-ati votat, reusind astfel ca reteta Tort cu crema mascarpone sa obtina un onorant loc 2.

Sper ca in acest an sa va surprind si cu alte retete apetisante si la concursul urmator sa am macar tot atatea voturi, daca nu mai multe. :)))

Ingrediente

  • Blat:
  • 4 oua
  • 100 g zahar
  • 2 linguri cacao
  • 4 linguri faina
  • 1 praf de copt
  • Mousse de ciocolata:
  • 3 oua
  • 6 linguri zahar
  • 100 g ciocolata amaruie
  • 50 g cacao
  • 6 linguri amidon
  • 400 ml lapte
  • 500 ml frisca lichida
  • 10 g gelatina
  • esenta de rom
  • Mousse de cafea:
  • 1 ou
  • 1 lingura zahar
  • 2 linguri cafea solubila
  • 2 linguri amidon
  • 200 ml lapte
  • 200 ml frisca lichida
  • 1 lingurita gelatina
  • esenta de vanilie
  • Sirop:
  • 50 g zahar
  • 50 ml apa
  • 2 linguri lichior de ciocolata
  • Decor:
  • 100 g pesmet de biscuit
  • 50 g ciocolata
  • 2 linguri frisca lichida
  • 50 ml frisca batuta

Mod de preparare Tort cu cafea si ciocolata:

Blat:

Ouale se bat foarte bine cu un praf de sare pana isi dubleaza volumul. Punem zaharul si esenta si mixam in continuare pana obtinem o crema. Adaugam faina amestecata cu cacaoa si praful de copt si amestecam usor.

Compozitia obtinuta se toarna in tava (24 cm diametru) tapetata cu hartie de copt si se da la cuptor la foc mediu, jumatate de ora.

Mousse de ciocolata:

Ouale se mixeaza pana isi dubleaza volumul. Se amesteca amidonul cu zaharul si se pun peste oua, amestecand bine, sa nu ramana cocoloase.

Laptele se da in fiert, apoi se toarna incet in compozitia de mai sus. Se muta totul in apoi in vasul in care a fiert laptele si se pune pe foc mic, amestecand continuu, cateva minute, pana la ingrosarea compozitiei (fara a se aduce la fierbere).

Se ia budinca de pe foc, se adauga ciocolata rupta bucatele si se amesteca pana aceasta se topeste. Se acopera cu o folie si se lasa pana la racirea completa.

Gelatina se hidrateaza in cateva linguri de apa rece, apoi se adauga in budinca usor racita. Se omogenizeaza si se da la rece. Se bate frisca si se omogenizeaza cu budinca racita.

Mousse de cafea:

Cafeaua solubila se dizolva in lapte.

Se prepara intocmai ca mousse-ul de ciocolata.

Mousse-ul obtinut se pune intr-un castron tapetat cu folie alimentara.

Asa cum am facut si in cazul Tortului Buburuza.

Se acopera cu folia si se da la congelator, pana se intareste foarte bine.

Sirop:

Apa se fierbe cu zaharul. Se lasa la racit, apoi se adauga lichiorul.

Decor si asamblare:

Se taie marginea blatului, astfel incat sa fie cu 1-1.5 cm mai mic decat tava detasabila in care il vom asambla. Se insiropeaza.

Punem un strat de mousse de ciocolata, nivelam si umplem in acelasi timp si spatiul gol de pe marginea blatului.

Mousse-ul de cafea il punem in mijloc, cu fundul in sus. 🙂

Acoperim cu restul de mousse de ciocolata si dam la frigider pentru cateva ore.

Topim ciocolata cu 2 linguri de frisca, omogenizam si lasam la racit. Punem glazura obtinuta pe mijlocul tortului.

Marginile le tapetam cu pesmetul de biscuit si ornam cu frisca.

poate vă plac și rețetele

19 comentarii

birdutmasali 1 martie 2010 - 10:03

Would be nicedelicious cake with a cup of coffee
happy weekends

Răspuns
Simona in bucatarie 1 martie 2010 - 10:15

Faci cele mai frumoase si mai apetisante torturi.

Răspuns
Anastasia 1 martie 2010 - 10:18

felicitarile mele Miha, ai fost o concurenta puternica si ma mandresc cu asa adversara ca tine cunoscuta si talentata, multumesc pentru felicitare!!!!!!!!!

Răspuns
minoki 1 martie 2010 - 10:38

Bravo,Miha, felicitari !!!Azi nu am putut qjunge dar main sigur vin sa degust minunatul tort de martisor. Abia astept.

Răspuns
Saveurs et Gourmandises 1 martie 2010 - 11:02

Bravo Miha, un magnifique gâteau.
Bonne semaine.

Răspuns
pansy 1 martie 2010 - 11:15

felicitari miha !un martisor te asteapta la mine pe blog

Răspuns
Ana-Maria 1 martie 2010 - 11:21

Minunat tort…am luat si eu , virtual , o feliuta…arata intr-un mare si bun fel!:)

Răspuns
Daniela 1 martie 2010 - 11:22

Iti doresc din inima, o primavara minunata !
Tortul este exceptional, ca de obicei de nota 10… fur si eu o feliuta virtuala…
Felicitari pentru premiul obtinut la reteta anului 2009…
Pupici si-o primavara cu bucurii !

Răspuns
Orry 1 martie 2010 - 13:18

O primavara frumoasa si plina de soare si flori! 🙂
( ai un martisor la mine! )

Răspuns
karamel mutfak 1 martie 2010 - 18:13

bravo miha felicitari :)))recete forte buna.

Răspuns
Nati 1 martie 2010 - 18:39

Eh, stau si oftez in fata pozei, tare bun cred ca e..

Răspuns
Mariana 1 martie 2010 - 18:50

O primavara minunata,calda si senina!Te imbratisez !

Răspuns
alison 1 martie 2010 - 20:25

felicitari si o primavara frumoasa!

Răspuns
minoki 2 martie 2010 - 14:18

Eu am mancat din acest tort.Este bun,extraordinar de bun…nemaipomenit de bun.Buuuuun !!!

Răspuns
Antzu' 2 martie 2010 - 19:21

felicitari:D, tortul arata senzational! te pup

Răspuns
Laura 3 decembrie 2013 - 18:50

Buna Miha,
As avea o intrebare (sau doua), legata de mousse-ul de cafea. Nu este o lingura de zahar mult prea putin pentru acest mousse? Si pentru ca ai spus ca mousse-ul de cafea se face similar cu cel de ciocolata de mai sus, cand anume se adauga cafeaua in acest proces (as vrea sa folosesc cafea expresso, in loc de cafea solubila)?
Multumesc mult,

Răspuns
Miha 4 decembrie 2013 - 9:10

Buna Laura.

Din punctul meu de vedere nu este putin, zic eu ca gustul se echilibreaza avand in vedere ca celalalt mousse e destul de dulce. Dar, repet…este doar punctul meu de vedere si mie nu-mi plac prajiturile foarte dulci, ma ustura-n gat! :))) Gusta si daca tu o sa mai consideri ca trebuie zahar, pune cat crezi ca trebuie.

Cafeaua solubila am dizolvat-o in lapte si am procedat intocmai ca la mousse-ul de ciocolata. Daca vrei sa folosesti espresso nu e nici o problema, folosesti aceeasi cantitate de lichid, respectiv 200 ml. 😉

Daca mai ai nelamuriri te rog sa-mi scrii. 🙂

Răspuns
Monica 24 aprilie 2015 - 22:30

Unde so cand pui ciocolata in mousse -Ul de ciocolata ca in reteta nu apare

Răspuns
Miha 25 aprilie 2015 - 10:47

Am rectificat.
Multumesc de atentionare >:D<

Răspuns

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: