Reteta Prajitura cu crema de lamaie si zmeura pentru o primavara frumoasa!
La noi acasa se gateste zilnic. Rar se intampla sa am mancare care sa ne ajunga pentru 2-3 zile si asta nu pentru ca am fi cine stie ce mancaciosi, dar nu stiu eu sa fac mancare multa Asa ca, intr-o bucatarie unde se gateste zilnic si curatenia este un lucru care se intampla zilnic. Cu toate acestea, primavara simt nevoia de o curatenie… altfel, sa aranjez, sa reorganizez si sa improspatez atmosfera din toata casa. Si pentru ca acest lucru sa fie posibil trebuie mai intai sa ma asigur ca am la indemana produse bune de curatenie, care sa ma ajute si care sa faca astfel incat procesul de curatenie sa nu fie unul dificil, ci doar eficient.
Eu am ales produsele ASEVI si vi le recomand cu drag si voua. Le puteti comanda pe www.asevi.ro Introduceti codul promotional DULCIURI si veti beneficia de 15% reducere la orice achizitie
INGREDIENTE
- Blat:
- 7 oua mari sau 8 medii
- 7 linguri zahar
- 4 linguri ulei
- 7 linguri faina
- 1/2 lingurita praf de copt
- esenta de vanilie
- Crema de lamaie si zmeura:
- 200 g zahar
- 65 g amidon
- 650 ml lapte
- 300 g mascarpone
- zeama de la o lamaie
- 350 g zmeura
- 125-150 g zahar
- Pentru ornat:
- 200 g mascarpone
- 400 ml smantana pentru frisca/frisca lichida
- 2 linguri zahar pudra
- 1 pliculet zahar vanilat sau esenta de vanilie
Mod de preparare Prajitura cu crema de lamaie si zmeura:
Blat:
Separam albusurile de galbenusuri. Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare, la viteza maxima a mixerului. Cand spuma s-a intarit bine adaugam zaharul pudra si mixam pana spuma devine densa si lucioasa. Spuma de albusuri se va tine bine de paletele mixerului. Separat frecam galbenusurile cu uleiul si esenta de vanilie, pana obtinem o emulsie stabila. Aceasta emulsie o turnam peste albusuri. Dam mixerul la viteza cea mai mica si omogenizam usor compozitia.
- se poate folosi si zahar tos. De obicei, eu rasnesc zaharul in rasnita de cafea pentru ca se topeste mai repede si usor
- blatul se poate aroma si cu putina esenta de lamaie
Faina o cernem impreuna cu praful de copt peste compozitia de oua. Dam mixerul deoparte si amestecam totul cu o spatula, usor, cu miscari de jos in sus. Compozitia pentru blat o punem in strat uniform in tava (25/35 cm) tapetata cu hartie de copt. Dam tava la cuptor la foc mediu (160 grade cuptor electric cu ventilatie) pentru cca jumatate de ora, pana blatul se rumeneste usor (faceti testul cu scobitoarea). Blatul se scoate pe un gratar, cu tot cu hartia de copt, si se lasa la racit.
Crema de lamaie si zmeura:
Zmeura si zaharul se pun intr-o cratita si se fierb la foc mic, cateva minute, pana se topeste zaharul si zmeura se inmoaie. Se trece printr-o sita, pentru a elimina semintele. Puteti omite acest pas daca nu va deranjeaza semintele. Se da deoparte si se lasa la racit. Punem deoparte putin sos de zmeura pentru turnat deasupra prajiturii, dar acest pas este absolut optional.
Intr-o alta cratita se amesteca amidonul cu zaharul. Se toarna laptele, putin cate putin, amestecand continuu, sa nu se formeze cocoloase. Se pune cratita pe foc. Amestecand continuu, cateva minute, se fierbe compozitia fara a da in clocot, pana se ingroasa bine, ca o budinca. Se ia budinca de pe foc, se acopera cu o folie alimentara (ce se lipeste de suprafata budincii, ca sa se evite formarea pojghitei), si se lasa pana la racirea completa.
Budinca se mai intareste dupa ce se raceste, astfel ca o mixam putin sa se „desfaca”. Adaugam mascarponele si mixam bine, pana se omogenizeaza. Impartim crema in 2 parti, cea in care vom pune lamaia poate fi o idee mai multa. In una dintre ele adaugam sucul de lamaie, in cealalta sosul de zmeura. Puteti pune si mai multa lamaie daca vreti, doar atentie la consistenta cremei, sa nu se inmoaie prea tare.
Asamblare Prajitura cu crema de lamaie si zmeura:
Blatul se taie in 3 cu ajutorul unui cutit lung, de obicei eu folosesc cutitul de paine. Blaturile vor fi destul de subtiri, trebuie putina atentie la taiere. In cazul in care credeti ca este prea dificil, se pot coace blaturi separate sau un blat mai gros din 5 oua, pe care il taiati in 2 si inca unul din 2 sau 3 oua.
Se pun cremele intre blaturi, se acopera prajitura cu folie alimentara si se da la frigider pentru cateva ore. Eu am lasat peste noapte.
Ornare:
Toate ingredientele se pun intr-un bol sau in vasul robotului de bucatarie. Se mixeaza pana capata consistenta si crema este este suficient de ferma. Totusi, aveti grija sa nu mixati mai mult decat este necesar, pentru ca exista riscul sa se taie.
Se unge prajitura cu un strat de crema mascarpone cu frisca. Se taie in bucati potrivite nevoilor voastre, mai mari sau mai mici. Peste fiecare bucata de prajitura se spriteaza cate un mot generos de crema si se stropeste cu sos de zmeura.
Pofta buna! 😉
RETETA IN IMAGINI
Ma gasiti si pe Facebook la DULCIURI FEL DE FEL
2 comentarii
Reteta este una de genul „wow”.O primavara frumoasa!
Multumesc, Olivia!
Toate cele bune si frumoase si tie!