Ne place sa facem mucenici si ai mei de-abia ii asteapta. Sa-i manance! Lor le place sa fie cu nuca multa, dar la reteta traditionala de mucenici cata nuca poti sa pui deasupra? Mult prea putina fata de cum le-ar placea lor. Cu reteta de azi de mucenici moldovenesti umpluti am rezolvat problema, au iesit fix cum le plac: pufosi, aromati si cu multa nuca.
Pentru aluat am folosit o reteta apropiata de cea de cozonac, dar la fel de bine se poate folosi si aluatul de la reteta de mucenici moldovenesti de post. Vor fi la fel de buni! 😉

INGREDIENTE
- Aluat:
- ~600 g faina
- 350 ml lapte
- 75 g unt
- 50 ml ulei
- 100 g zahar
- 1/2 lingurita sare
- 7 g drojdie uscata
- 2 galbenusuri
- coaja de portocale
- esenta de vanilie
- Umplutura de nuca:
- 300 g nuca macinata
- 150 ml lapte
- 100 g zahar
- 1 lingura coaja de portocale
- Pentru uns:
- 1 galbenus
- 2-3 linguri lapte
- Pentru finisat:
- ~100 g miere
- nuca macinata
Mod de preparare Mucenici moldovenesti umpluti:
Aluat:
Intr-o craticioara punem laptele la incalzit, pana ajunge la o temperatura suportabila la deget. Punem untul, zaharul, sarea si coaja de portocale, esenta de vanilie si omogenizam.
Intr-un vas amestecam faina cu drojdia uscata. Facem o adancitura in faina, punem laptele, uleiul si galbenusurile. Framantam pana se inglobeaza toate ingredientele si obtinem un aluat moale si elastic. Lasam la crescut pana isi dubleaza volumul.
- aluatul se poate prepara si la masina de paine sau la robotul de bucatarie
- in functie de tipul de faina folosit mai adaugati putina faina daca aluatul este prea moale sau putin lapte daca este prea vartos
- se poate folosi si drojdie proaspata, pe care o dizolvati inainte in putin lapte, 1 lingura faina si 1 lingura zahar
- aluatul se poate aroma in functie de preferinta, cu ce aroma va place voua
Umplutura:
Ingredientele pentru umplutura se pun intr-o craticioara si se fierb la foc mediu pana se ingroasa. Sa aveti in vedere ca pe masura ce se raceste, nuca va absorbi din lichid si compozitia va deveni mai vartoasa.
- puteti adauga in compozitie si cateva stafide, daca va plac
- desi ii da un gust foarte bun, coaja de portocale este optionala si se poate inlocui cu alta aroma sau nu o puneti deloc
- pentru varianta de post inlocuiti laptele cu apa sau cu lapte vegetal
Modelare Mucenici moldovenesti umpluti:
Aluatul se scoate pe masa usor infainata si se imparte in 12 parti aproximativ egale. Daca ii vreti mai mari puteti imparti in 8. Fiecare bucata de aluat se intinde subtire, sub forma (aproape 😀 ) ovala sau dreptunghiulara, cum ca este mai usor. Se pune cate o lingura cu varf de umplutura pe marginea aluatului, dupa care se ruleaza sub forma de snur. Se rasuceste, cu o mana tinem de un capat, iar cu cealalta rulam in sus, astfel incat sa lipeasca bine marginea si snurul sa fie cat mai uniform in grosime. Intoarceam capetele si le unim, apoi rasucim asfel incat sa dam forma de 8 si capatul lipit sa-l prindem dedesubt.
Se aseaza in tava tapetata cu hartie de copt. Se mai lasa putin la dospit, 10-15 minute, dupa care se ung cu galbenus de ou desfacut cu putin lapte rece. Se dau la cuptor la foc mediu spre mare (170-180 grade la cuptor electric cu ventilatie) pentru cca 20 de minute, pana se rumenesc.
Mucenicii moldovenesti umpluti se ung cu miere din belsug, cat sunt fierbinti, dupa care se presara cu nuca macinata.
- mucenicii se pot insiropa daca va plac asa, noi ii preferam fix asa cum am scris azi in reteta
Pofta buna! 😉
RETETA IN IMAGINI
Ma gasiti si pe Facebook la DULCIURI FEL DE FEL
2 comentarii
Buna seara! In modul de preparare al aluatului mentionati de ulei si ou, care nu apar in lista de ingrediente. Ce cantitate ar fi necesara din acestea? Multumesc.
Buna seara,
A fost o greseala de redactare, multumesc de atentionare
Nu e rau nici daca adaugi inca 1 ou intreg sau 1-2 galbenusuri 🙂