Rulada Buturuga – Tort Buturuga de Craciun

de Miha
32507 vizualizări
Buturuga de Craciun

Astazi va aduc o reteta de rulada Buturuga, care chiar daca este un desert specific Craciunului, cu siguranta va impresiona musafirii si la Revelion sau la orice aniversare. Nu este deloc greu de preparat, haideti sa vedeti! 😉

Pentru foaia ruladei vom prepara un pandispan cu cacao, aromat dupa gust, cu ceea ce va place voua. Eu am folosit esenta de vanilie si coaja rasa de portocala. Daca nu vreti un blat cu cacao, il puteti face si fara, nu este nimic gresit. Pentru crema am optat pentru o crema delicioasa si usoara, de mascarpone cu frisca si ciocolata alba. In functie de preferintele voastre puteti face si o crema de ciocolata sau de mascarpone cu Nutella, o crema de unt cu nuci caramelizate…

Buturuga de Craciun

Rulada Buturuga - Tort Buturuga de Craciun

Astazi va aduc o reteta de rulada Buturuga, care chiar daca este un desert specific Craciunului, cu siguranta va impresiona musafirii si… Rulade rulada buturuga, buturuga de craciun European Printează
Nutrienți 200 calorii 20 grams grăsimi
Evalueză 5.0/5
( 5 vot(uri) )

INGREDIENTE

  • Blat
  • 4 oua
  • 4 linguri zahar
  • 2 linguri ulei
  • 2 linguri cacao
  • 4 linguri faina
  • esenta de vanilie
  • coaja rasa de portocale
  • 1 varf de lingurita praf de copt
  • Pentru crema:
  • 200 ml smantana pentru frisca
  • 250 g mascarpone
  • 50 g zahar pudra vanilat
  • 100 g ciocolata alba
  • Pentru finisat:
  • 250 g ciocolata (52% cacao)
  • 200 ml smantana pentru frisca

Mod de preparare Rulada Buturuga:

  • Inainte de a ne apuca de toate punem tableta de ciocolata in congelator

Blat de rulada cu cacao:

Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza pana obtinem o spuma densa si lucioasa. Galbenusurile frecate cu ulei, coaja rasa de portocale si esenta de vanilie le turnam peste albusuri si mixam usor. La sfarsit, incorporam faina amestecata cu praful de copt si cacaoa amestecand usor cu o spatula, cu miscari de jos in sus.

Turnam compozitia in tava (40/28 cm) tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor la foc mediu (150 grade, cuptor electric cu ventilatie) pentru cca 20-25 de minute. Blatul trebuie sa fie ferm la atingere, sa nu se lipeasca de mana, dar moale.

Scoatem blatul din tava, il lasam sa se racoreasca putin, apoi il rulam cu tot cu hartia de copt.

Crema de mascarpone cu frisca si ciocolata:

Mascarponele, zaharul pudra vanilat si smantana pentru frisca se pun intr-un bol sau in vasul robotului de bucatarie. Se mixeaza pana capata consistenta si crema este este suficient de ferma. Totusi, aveti grija sa nu mixati mai mult decat este necesar, pentru ca exista riscul sa se taie.

Ciocolata se mixeaza la robot si se pune in vasul cu crema. Se amesteca usor cu o spatula, pana la omogenizare.

  • se poate folosi si ciocolata cu lapte ori amaruie, dupa preferinta

Crema de ciocolata pentru ornat:

Ciocolata rupta bucatele si amestecata cu smantana pentru frisca se topeste pe foc mic sau pe baie de aburi, amestecand continuu. Se da deoparte, se lasa sa se raceasca putin, apoi se da la rece pana incepe sa se ingroase.

Asamblare Rulada Buturuga:

Blatul se desfasoara si se desprinde usor de pe hartia de copt. Punem crema de mascarpone cu ciocolata alba in strat uniform peste blatul de rulada si rulam cat mai strans posibil. Invelim strans in hartie de copt sau folie alimentara si dam la rece pentru (macar) o jumatate de ora. Eu am lasat peste noapte.

Se indreapta marginile ruladei, dupa care se taie 2 felii usor oblice, care se aseaza pe laterala ruladei. Se va obtine astfel forma de buturuga. Finisam rulada cu crema de ciocolata, apoi cu o furculita se traseaza dungi pentru crea textura scoartei de copac. Decorul poate fi la alegere: flori, crengute de brad, ornamente de Craciun, ornamente din zahar, fructe de padure… Dam la frigider pana in momentul servirii.

Pofta buna! 😉

Buturuga de Craciun

RETETA IN IMAGINI

Rulada ButurugaRulada Buturuga

Ma gasiti si pe Facebook la DULCIURI FEL DE FEL

poate vă plac și rețetele

Lasă un comentariu