Prajitura Caciuli rusesti – reteta Cusma cazacului

de Miha
40278 vizualizări
Prajitura Caciuli Rusesti

Prajitura Caciuli Rusesti mi se pare tare potrivita pentru sarbatori. Nu numai ca arata tare bine pe platourile cu prajituri, dar e si grozav de gustoasa. Cele doua blaturi diferite de pandispan, crema de vanilie cu mascarpone si glazura de ciocolata se potrivesc perfect. Stiti cum mi s-a spus ca sunt? „Fix de-a duca-s-ar pe gat” 😀

Chiar daca e putin cam migalos de lucrat cu ele, eu va indemn sa le faceti. Promit ca veti avea succes! 😉

Prajitura Caciuli Rusesti

Prajitura Caciuli Rusesti

Prajitura Caciuli Rusesti mi se pare tare potrivita pentru sarbatori. Nu numai ca arata tare bine pe platourile cu prajituri, dar e… Prajituri prajitura caciuli rusesti, crema de vanilie cu mascarpone European Printează
Porții: 15
Nutrienți 200 calorii 20 grams grăsimi
Evalueză 4.6/5
( 9 vot(uri) )

INGREDIENTE

  • Pentru blatul cu vanilie:
  • 3 oua
  • 3 linguri zahar
  • 3 linguri faina
  • 1 lingura ulei
  • coaja de lamaie si esenta de vanilie
  • 1 varf de cutit praf de copt
  • Pentru blatul cu cacao:
  • 3 oua
  • 3 linguri zahar
  • 3 linguri faina
  • 1 lingura ulei
  • 1 lingura cacao neagra
  • esenta de vanilie
  • 1 varf de cutit praf de copt
  • Crema de vanilie cu mascarpone:
  • 4 galbenusuri
  • 150 g zahar
  • 50 g amidon
  • 500 ml lapte
  • 250 g mascarpone
  • esenta de vanilie
  • Pentru glazura de ciocolata:
  • 100 g ciocolata (52% cacao)
  • lapte
  • In plus:
  • fulgi de nuca de cocos

Mod de preparare Prajitura Caciuli Rusesti:

Blat de pandispan cu vanilie:

Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza pana obtinem o spuma densa si lucioasa. Galbenusurile frecate cu ulei si esenta de vanilie si coaja de lamaie le turnam peste albusuri si mixam usor. La sfarsit, incorporam faina amestecata cu praful de copt, amestecand usor cu o spatula, cu miscari de jos in sus.

Turnam compozitia in tava (22/35 cm) tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor la foc mediu pentru cca 20 de minute. Scoatem blatul din tava, punem pe un gratar si lasam la racit cu tot cu hartia de copt.

  • am folosit tava de 22/35 pentru ca am vrut ca blatul sa nu fie foarte inalt, iar prajitura sa iasa numai buna de-o imbucatura 🙂 Daca vreti blatul mai inalt si pufos coaceti in tava de 20/30 cm

Blat de pandispan cu cacao:

Se procedeaza la fel ca la blatul cu vanilie, doar ca la sfarsit amestecam cacaoa in faina. Folosim aceeasi tava

Crema de vanilie cu mascarpone:

Galbenusurile si zaharul se pun intr-o cratita si se amesteca bine. Se adauga si amidonul si se omogenizeaza, dupa care se toarna laptele, putin cate putin, amestecand continuu, sa nu se formeze cocoloase.

Vasul se pune pe foc mic  si fara sa dea in clocot, se fierbe compozitia pana se ingroasa, amestecand continuu. Se da deoparte de pe foc, se lasa sa se racoreasca si se pune esenta de vanilie dupa gust.

Peste crema racorita se pune o folie alimentara, direct pe suprafata cremei si se da la frigider pana este bine racita si se intareste. Se mixeaza putin budinca racita, cat sa se desfaca si se adauga mascarponele. Se mixeaza energic pana se obtine o crema fina si omogena.

Asamblare Prajitura Caciuli Rusesti:

Din fiecare blat se decupeaza cercuri la marimea dorita. Eu am folosit o forma de 6 cm si am obtinut 15 bucati. Fulgii de nuca de cocos se pun intr-o farfurie.

Pune o parte din crema intr-un posh la care se ataseaza un varf mare, rotund. Se pune crema pe fiecare cerc galben, apoi se acopera cu cate un cerc maro, presand usor cu mana. Cu un cutit sau o spatula mai ingusta, se ung cu crema marginile prajiturilor. Se tavalesc marginile prin nuca de cocos, apoi se aseaza pe un platou.

Glazura de ciocolata:

Ciocolata, peste care am turnat putin lapte, se topeste la foc mic sau pe baie de aburi. Se adauga apoi lapte, putin cate putin, pana ciocolata ajunge la consistenta dorita. Se pune cu lingurita pe fiecare prajitura in parte.

Resturile de blat nu se arunca. Se mixeaza la robot, apoi se amesteca cu crema ramasa. Se modeleaza sub forma de bile si se tavalesc prin nuca de cocos. Sau puteti face Cake Pops, daca aveti copilasi prin preajma. Cu siguranta vor fi super incantati! 😉

Bomboane din resturi de blat

Prajiturile se pastreaza la rece pana la momentul servirii.

Pofta buna! 😉

Prajitura Caciuli Rusesti

RETETA IN IMAGINI

Prajitura Caciuli RusestiPrajitura Caciuli Rusesti

Ma gasiti si pe Facebook la DULCIURI FEL DE FEL

Sursa de inspiratie

poate vă plac și rețetele

Lasă un comentariu