Prajitura Spartak

de Miha
60784 vizualizări
Prajitura Spartak

Bine v-am regasit in 2022! Sa aveti un an bun, cu sanatate si multe realizari!

Pentru sarbatori imi place si prefer sa fac prajitura cu foi, pentru ca pot face foile cu cateva zile inainte si le umplu cu crema mai tarziu. Si pentru ca sunt usor de depozitat, se pot pune unele peste altele pe platou. Si pentru ca se pot face pachetele pe care sa le dai cadou. Vedeti? O gramada de avantaje 😀 Desi, de cele mai multe ori nu fac experiente la sarbatori importante, anul acesta am „riscat” cu prajitura Spartak. Nu ne-a parut rau, pentru ca este o prajitura absolut delicioasa. O prajitura cu foi cu miere si cacao si o crema gustoasa si aromata de vanilie… o bunatate!

Prajitura Spartak

Prajitura Spartak

Pentru sarbatori imi place si prefer sa fac prajitura cu foi, pentru ca pot face foile cu cateva zile inainte si le… Prajituri prajitura spartak, prajitura cu foi cu miere European Printează
Nutrienți 200 calorii 20 grams grăsimi
Evalueză 4.1/5
( 16 vot(uri) )

INGREDIENTE

  • Ingrediente pentru foi:
  • 2 oua
  • 100 ml lapte
  • 200 g zahar
  • 100 g unt
  • 100 g miere de albine
  • 1 lingurita bicarbonat de sodiu
  • 50 g cacao neagra
  • 450 g  faina
  • Ingrediente crema de vanilie:
  • 4 galbenusuri
  • 150 g zahar
  • 50 g amidon
  • 500 ml lapte
  • esenta de vanilie
  • 250 g unt la temperatura camerei

Mod de preparare Prajitura Spartak:

Foi cu miere si cacao:

Intr-o cratita punem untul, ouale, zaharul, mierea, laptele si un praf de sare. Amestecam cu telul pana compozitia se omogenizeaza. Punem pe foc si fierbem, amestecand continuu, pana se topeste zaharul. Adaugam bicarbonatul si amestecam. Compozitia se va umfla si aproape ca isi va dubla volumul. Dam deoparte de pe foc si lasam sa se racoreasca.

In compozitia calda cernem faina si cacaoa si amestecam pana obtinem un aluat omogen. Impartim aluatul in 5 parti, se poate si in 4, caz in care foile vor iesi mai groase. Fiecare bucata de aluat se intinde la inceput pe masa presarata cu faina, dupa care se transfera pe fundul unei tavi (20/35 cm) presarate cu faina. Se intinde cat mai subtire posibil, dupa care se inteapa cu furculita din loc in loc.

  • aluatul se poate intinde si pe hartie de copt, faceti cum va este voua mai usor

Foile se coc pe rand, la foc mediu (180 grade sau 160 grade cuptor cu ventilatie) pentru cca 6 minute. Foile sunt moi, atentie cum le manevrati cand le puneti la racit. Se mai intaresc dupa ce se racesc.

  • de aceea in pozele mele apar 4 foi, dar voi sunteti preveniti, sa nu faceti ca mine! 😀
  • foile le lasi sa alunece pe un gratar si le lasi la racit. In cazul in care s-au lipit putin de tava trece cu atentie cu un cutit pe sub foaie
  • foile se pot suprapune dupa ce s-au racit
  • foile se pot face cu cateva zile inainte. Le pastrezi la loc uscat si racoros, cu hartie de copt intre ele

Crema de vanilie:

Punem intr-o cratita galbenusurile si jumatate din cantitatea de zahar. Amestecam bine cu telul, dupa care adaugam si amidonul. Amestecam din nou si diluam treptat cu lapte. Punem cratita pe foc si fierbem compozitia, amestecand continuu, pana se ingroasa. Dam deoparte si lasam sa se racoreasca. Acoperim cu folie alimentara, lipita direct pe suprafata cremei, si lasam sa se raceasca.

Untul moale lasat la temperatura camerei se mixeaza cu restul de zahar si cu vanilie dupa gust, pana devine cremos. Budinca racita se mixeaza putin, sa se desfaca, adaugam si putina zeama de lamaie. Adaugam apoi treptat din crema de unt, mixand scurt dupa fiecare transa adaugata.

  • eu am facut portie dubla de prajitura Spartak, dar la una dintre ele am pus mai multa zeama de lamaie, cam asa ca pentru prajitura Alba ca Zapada. Foarte buna a fost si asa, cu crema mai acrisoara 😉

Asamblare Prajitura Spartak:

Umplem foile cu crema de vanilie, ultima foaie ramane neunsa. Invelim prajitura in folie alimentara si dam la rece pentru cateva ore, de preferat peste noapte. Daca veti pune si o greutate peste prajitura va fi si mai bine 😉

De aceasta data eu am facut prajitura fara glazura de ciocolata, motivele vi le-am spus la inceput. Daca o preferati cu glazura, topiti ciocolata pe baie de aburi, dupa care o subtiati cu lapte sau frisca lichida pana ajunge la consistenta dorita.

Pofta buna! 😉

Prajitura Spartak

RETETA IN IMAGINI

Ma gasiti si pe Facebook la DULCIURI FEL DE FEL

Sursa de inspiratie

poate vă plac și rețetele

2 comentarii

Rotaru 7 ianuarie 2022 - 13:15

Bună 🤣 😍, toate rețetele sunt f bune, mulțumesc ! Un An Nou fericit, sănătate și numai bucurii! La mulți ani frumoși! 👍 🌹

Răspuns
Miha 10 ianuarie 2022 - 18:14

La multi ani!

Răspuns

Lasă un comentariu