Multa vreme am tot incercat sa fac acasa pricomigdale ca cele de la cofetarie. Dulci, aromate, crocante la exterior si moi la interior. N-am reusit pana mai ieri cand am gasit reteta, complet diferita de ceea ce faceam eu pana atunci, intr-o carte veche de bucate. Adica, s-ar putea spune ca aveam reteta sub nas, dar n-am stiut s-o caut! :))))
Am facut reteta de pricomigdale din 3 albusuri, dar va spun sa dublati cantitatile ca n-o sa va para rau si pe Miha o s-o pomeniti! :))
INGREDIENTE
- 3 albusuri
- 120 g zahar
- 150 g nuca macinata
- 1 lingura faina
- cateva picaturi esenta de migdale
- 1 zahar vanilat
- putin zahar pudra pentru finisaj
Mod de preparare Pricomigdale:
Intr-o cratita se amesteca nuca macinata, zaharul si zaharul vanilat. Se adauga albusurile nebatute si un praf de sare. Se omogenizeaza, apoi se pune cratita pe foc mediu. Amestecand continuu cu o lingura de lemn pana compozitia ajunge la punctul de fierbere.
Se da deoparte si se amesteca pana compozitia se raceste. La un moment dat o sa simti asa ca te cam lasa mana, dar bea o gura de cafea si da-i inainte. :)))
Cand compozitia se raceste va deveni lucioasa si cremoasa. Se adauga esenta de migdale si faina. Se omogenizeaza.
Cu ajutorul unui posh se pun pricomigdale mici si rotunde intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Le puteti pune si cu o lingurita, avand grija sa le dati forma rotunda, vor iesi exact la fel si scapati si de spalat pos-ul. :))
Se pudreaza cu zahar si se da tava la cuptor la foc mediu pentru vreo 20-25 de minute, pana se rumenesc usor „la talpa” si devin ferme la atingere. Se lasa sa se raceasca apoi se dezlipesc usor de pe hartia de copt.
Daca doriti si daca mai ajung pana acolo le puteti lipi 2 cate 2 cu o crema de ciocolata sau chiar cu gem. 😉
Pentru mai multe recomadari va astept si pe pagina de Facebook (AICI)
56 comentarii
Arata super pricomigdalelel tale. Am facut si eu mai demult dar nu fierte si mi-au iesit ca o pleasca dar bune la gust! Am sa incerc reteta ta ca am vreo 20 de albusuri prin congelator :-))), bine , nu am sa fac din toate! Pup
Interesanta reteta. Cred ca puilor mei le-ar placea.
Dar…multe le-ar mai placea lor :)))
Week-end fain!
Sunt pe lista de preferinte ale barbatului meu.. Am salvat reteta.. trebuie sa i le fac odata.. 🙂
Pup
le-am facut, mi-au iesit f bune, nu foarte foarte dulci. Mie mi s-au intins putin, nu au iesit asa bombate ca ale tale, probabil nu am amestecat suficient compozitia. Multumesc pt reteta!
Super reteta 🙂 Am facut-o si sunt criminale.. nu am pus esenta de migdale pentru ca am facut reteta la ora 23 si nu e nici un magazin deschis in zona, dar si fara esenta de migdale sunt foarte foarte bune. Cu siguranta merita sa incercati !!
ma bucur tare mult ca ti-au placut! 😉
Da, imi plac si mie f. mult pricomigdalele! Am s-o rog pe sotie sa prepare asa ceva. Pana acum am cumparat din cofetarie. sARUT MANA DOAMNA miha!
Sper sa va placa si aceastea! 🙂
Ce bunatati!
Multumesc mult pentru retata. Le-am facut si au iesit nemaipomenit de bune. Nu am avut esenta de migdale, dar am suplinit cu doua linguri de Amaretto Coretto.Absolut fenomenale. Voi repeta cat de curand.
Si eu am fost tare multumita de reteta. Si ne plac foarte mult. Cu siguranta le voi face de Craciun 😉 Ma bucur tare mult ca v-a placut si voua! >:D<
Am respectat intocmai fiecare detaliu al retetei si totusi nu mi-au iesit 🙁 Nu stiu cum de poate iesi asa ceva prin oparirea albusurilor, indiferent cat de repede poti da din mana. Mie mi-a iesit o compozitie destul de ingrosata, elastica de abia mi s-a luat de pe degete si care nu a crescut deloc…albusurile au fost distruse saracele. Mi-e teama sa mai incerc aceeasi varianta de pricomigdale 🙁
Pricomigdalele nu cresc in cuptor… de la ce sa creasca? Doar isi pastreaza forma pe care le-o dai in tava inainte de cuptor.
Compozitia este intr-adevar lipicioasa, are mult zahar si e normal sa fie asa. Totusi, n-am inteles ce nu ti-a iesit?
Buna Miha!
intradevar k te pomenesc!am facut ieri pricomidale din 15 albusuri,deci nu pot sa explic c febra musculara am,dar a meritat,nu mai manksem aceste superbe bunatati de vreo 8 ani,regretata mama facea,multe bunatati delicioase!acum la randul meu imi inknt familia cu ele si cu multe de pe situl tau!pupici si am sa te tot pomenesc!
ma bucur tare mult ca v-au placut! 😉
pont: in schimbul zaharului tos adaugati zahar brun si migdale maruntite fin. exceptional!!!
Buna idee! 😉 Multumim!
buna, apreciez faptul ca iti faci timp sa dai si explicatii, daca tot se vaita majoritatea ca necesita a fi amestecate mai energic nu se poate folosi mixerul?
Claudia, cred ca se poate folosi si mixerul, n-am incercat… Promit ca o sa incerc cu prima ocazie si o sa vin cu impresii 😉 Multumesc! >:D<
nu inteleg o chestie.albusurile cand le adaugi peste migdalele maruntite/nuca,le bati bana se fac spuma sau doar amesteci?cum a mai spus o persoana mai sus…atunci cand pui albusuri pe foc,nu isi pastreaza…compozitia …
Albusurile nu se bat, se amesteca. Pe foc se pun doar pana la punctul de fierbere, timp in care amesteci continuu, nu le lasi acolo ca s-ar putea atunci sa devina omleta :))
sa incerc acum,sa vedem cum iese,multumesc :*
Buna ziua!
Este a doua oara cand fac reteta asta, tocmai am spart nucile. Am vreo 4 reteta diferite de pricomigdale (unele cu ouale intregi, altele cu galbenusuri, altele doar cu albusuri) dar nici una nu este asa buna ca asta! 😀 Nu inteleg ce nu le iese celor care au comentat mai sus… Este foarte simplu de preparat, facand exceptie de durerea din brat! 😛 Spor la gatit tuturor.
Multumesc. eu le faceam altfel, cu albusuri batute… si la fel ca tine imi doream pricomigdale ca cele de la cofetarie. In weekend le fac. Pup
Uite acum am făcut și eu după rețeta asta și a ieșit o compoziție foarte groasă! În plus, după coacere au ieșit crude(era de așteptat pentru albușul nebătut). Dar… mănânc coaja… că nu vreau să le arunc pur și simplu 🙁
In aceasta reteta albusul nu este nebatut, am scris in reteta ca la un moment dat s-ar putea sa te lase mana de la atata amestecat 😀 Daca ai omis pasul asta nu e vina mea. In plus, n-am inteles… ori is coaja ori is crude?
Nu sunt bătute spumă… de învârtit am învârtit continuu.
Coaja e rumenă, miezul e crud.
Asa cum spuneam, reteta este dintr-o carte veche de bucate, nu este inventata de mine. Si acolo scrie ca albusurile se amesteca, nu se bat spuma 😉
Daca coaja e rumena si miezul crud cel mai probabil este de vina cuptorul sau temperatura la care le-ai copt
Ok, mulțumesc! Poate voi mai încerca o dată 🙂
eu iti tin pumnii sa-ti iasa! >:D<
am si eu o problema, compozitia mea iese mereu prea subtire si ies foarte plate, nu stiu cum sa o ingros mai mult sa-i pun mai multa faina?
Compozitia se ingroasa pe masura ce o amesteci si se raceste. Daca tot nu se ingroasa, eu as mai adauga niste nuca (1-2 linguri)
multumesc mult, intr-adevar, poate albusurile mele sunt mai mari, am incercat cu mai multa faina si au iesit beton, cu mai multa nuca sunt perfecte!
Nuca este prajita sau cruda?
cruda
cruda, nu asa ar fi trebuit?
Am incercat reteta si pricomigdalele au iesit bune ca fursec de cafea, insa difera destul de mult de ceea ce stiam eu despre textura unei pricomigdale.
Mi-au iesit crocante la exterior si moi la interior dar interiorul era foarte consistent/indesat. Imi pare umplutura de cozonac in forma de banut. Sa nu ma intelegeti gresit, sunt gustoase , insa mi-ar place o reteta cu pricomigdale cu textura de bezea/macaroons. O varianta mai „aerata”, mai light. Cred ca asta ar presupune o tehnica cu albusurile batute spuma.
Multumesc pt reteta si iti doresc un 2015 cu multa insiratie culinara :*
Au iesit perfecte! Multumesc pentru reteta. 🙂
Si eu multumesc >:D<
Interesant ,o reteta de pricomigdale mai altfel,mai simpla decat cea clasica,necesita doar un pic de atentie .Galbenusurile ramase merita transformate intr-o crema (cu esenta de cafea/ migdale..).
buna idee 😉
Au iesit minunate! Doar ca eu le-am facut cu migdale 😉 voi incerca si cu nuca ! Multumesc si toate cele bune iti doresc 🙂
Multumesc, toate bune si tie!
Ma bucur mult ca ti-au placut!
Bună seara , am făcut pricomigdalelele, sunt ok la gust,dar nu sunt crocante! În poza par crocante ca cele din magazin! Ce trebuie sa fac sa iasă crocante?
Pricomigdalele sunt crocante la exterior si moi la interior. Daca au iesit prea moi probabil ca mai trebuiau tinute putin in cuptor
Buna seara, reteta este intradevar altceva de cum stiam dar e delicioasa. Eu am copt 2 foi din aceasta compozitie si le am umplut cu crema de ciocolata. Pot doar sa ti spun ca a fost bataie la ea. Multumesc si succes in continuare. La multi ani sanatosi si binecuvantati!
La multi ani si voua!
Ma bucur tare mult ca v-a placut! 🙂
Buna seara! Acum incerc sa fac reteta, am scos o de pe foc dar compozitia este foarte foarte groasa, nu are cum sa se lege nimic… nu stiu ce sa fac cu ea in continuare.. sta in lingura intoarsa
Buna seara Lorena,
As vrea sa-mi pot da seama ce s-a intamplat acolo la tine de a iesit compozitia atat de groasa. Poate ai fiert-o prea mult sau poate ai folosit albusurile de la niste oua mici… Eu as mai adauga un albus sau doua, in functie de cat de groasa e compozitia ta
Buna ziua! As dori daca se poate o crema de ciocolata pt umplut pricomigdale. Mulțumesc!
Buna,
Daca iti place crema de unt poti folosi crema de la amandine >>> https://dulciurifeldefel.ro/prajitura-amandina/
O crema simpla de ciocolata ar fi asta >>> https://dulciurifeldefel.ro/prajitura-cu-doua-feluri-de-ciocolata/
Am incercat si eu si a iesit foarte groasa, inca inainte de a o pune pe foc, de abia am amestecat. Am urmat 100% reteta. Sunt bune de mancat dar nu ce trebuie. Probabil e o problema la cantitati.
Buna Miha!
Astazi am facut si eu aceasta reteta! Bun sfat sa dublam compozitia! In afara de faptul ca nu mi-au iesit foarte aspectuoase pentru ca le-am pus cu lingurita si compozitia nu era tocmai fluida, gustul este foarte bun. Multumesc!
Ma bucur ca ti-au placut!
Si eu multumesc.
Am facut si eu peicomigdale dupa aceasta reteta, doar ca am facut de 4 ori compozitia si au iesit super bune!! Multumesc autoarei!
Cu drag!
Si eu multumesc! 🙂