Prajitura Ora 12 este acea prajitura care pe multi dintre noi ne va intoarce in timp, in vremea copilariei 🙂 Va aduc astazi in atentie aceasta prajitura delicioasa, cu care va garantez ca veti satisface pofta oricui. Blat super-insiropat, glazura de ciocolata si motul generos de frisca, toate va garanteaza succesul unei mese festive 😉
INGREDIENTE
- Blat:
- 7 oua
- 250 g zahar
- 50 ml apa
- 75 g unt
- 100 g cacao
- 250 g faina
- 1 praf de copt
- esenta de rom
- Glazura de ciocolata:
- 200 g ciocolata (52% cacao)
- 200 ml smantana pentru frisca
- 50 g unt
- Crema de frisca cu mascarpone:
- 400 ml smantana pentru frisca
- 250 g mascarpone
- 75 g zahar
- 2 pliculete zahar vanilat
- Sirop:
- 250 g zahar
- 500 ml apa
- 2 pliculete cappuccino
- esenta de rom
Mod de preparare Prajitura Ora 12:
Sirop:
Zaharul se topeste intr-o craticioara, pana capata o culoarea chihlimbarului. Se adauga apa (atentie la aburii care se formeaza!) , se aduce din nou la punctul de fierbere si se da deoparte de pe foc. Lasam sa se topeasca zaharul, apoi adaugam cappuccino si esenta de rom dupa gust. Lasam la racit.
Blat:
Mixam galbenusurile amestecate cu jumatate din cantitatea de zahar si esenta de vanilie, pana devin ca o crema si se deschid la culoare. Adaugam untul topit si racit, esenta de rom si apa si mixam pana la omogenizare.
Separat, mixam albusurile spuma tare cu un praf de sare. Adaugam restul de zahar si mixam din nou pana obtinem o bezea ferma. Adaugam bezeaua peste galbenusuri, amestecand cu spatula, cu miscari de sus in jos. Cernem deasupra faina amestecata cu cacaoa si praful de copt. Amestecam usor cu spatula, cu miscari de jos in sus.
Turnam in tava (25/35 cm) tapetata cu hartie de copt si coacem la foc mediu (180 grade sau 160 grade la cuptor cu ventilatie) pentru cca 30 de minute, pana blatul este ferm la atingere si trece testul scobitorii. Scoatem blatul pe un gratar cu tot cu hartia de copt si lasam la racit.
Asamblare prajitura Ora 12:
Dupa ce blatul s-a racit foarte bine, se indreapta marginile daca este necesar, dupa care se taie in patrate potrivite ca marime. Se pot taia mai mari sau mai mici, in functie de cum doriti fiecare.
Se toarna siropul peste fiecare bucata de prajitura. Va parea ca este foarte mult sirop, dar turnati-l peste prajitura si fiti fara grija. Acesta va fi absorbit de blat in cateva ore de stat la frigider.
Glazura de ciocolata:
Ciocolata rupta bucatele, amestecata cu smantana pentru frisca si untul, se topeste pe foc mic amestecand continuu. Se lasa sa se racoreasca, dupa care se pune cu lingura peste fiecare bucata de prajitura. Se da la rece pana se intareste putin si se pregateste frisca.
Crema de frisca cu mascarpone:
- Desigur, se poate folosi doar frisca fara mascarpone. Mie imi place asa pentru ca are o „tinuta” foarte faina si este foarte gustoasa.
Toate ingredientele se pun intr-un bol sau in vasul robotului de bucatarie. Se mixeaza pana capata consistenta si crema este este suficient de ferma. Totusi, aveti grija sa nu mixati mai mult decat este necesar, pentru ca exista riscul sa se taie.
Se pune crema intr-un posh la care se ataseaza un varf in forma de stea mare si se spriteaza peste fiecare bucata de prajitura. Se finiseaza cu putina ciocolata topita si cu aschii de ciocolata.
Pofta buna! 😉
RETETA IN IMAGINI
Ma gasiti si pe Facebook la DULCIURI FEL DE FEL
1 comentariu
Abia astept sa incerc aceasta reteta de prajitura. Ora 12 este prajitura copiilariei mele si o ador.