Tarte portugheze cu crema de vanilie – Pasteis de nata

de Miha
8752 vizualizări
Tarte portugheze cu crema de vanilie

Le-am spus mai intai Tarte portugheze cu crema de vanilie si mai apoi (as completa, un fel de 😀 ) Pasteis de nata. De ce un fel de? Pentru ca varianta originala nu o stie nimeni, asa cum se intampla adesea in cazul retetelor celebre si la o simpla cautare pe net veti descoperi o multitudine de variante.

Baza tartelor este un aluat de foietaj, aici fiecare alege varianta care i se potriveste cel mai bine: aluat clasic de foietaj (reteta AICI), aluat de foietaj din comert (exista acum si varianta cu unt) sau aluat de foietaj rapid (reteta AICI). Eu am ales varianta din urma, cea a foietajului rapid, iar cand ai mei mi-au cerut sa le mai fac o portie, am apelat la varianta din comert 😉

Pentru crema am ales varianta Alinei, o crema foarte fina si aromata. Vanilie, coaja de lamaie si putina scortisoara… o nebunie!

Tarte portugheze cu crema de vanilie

Tarte portugheze cu crema de vanilie - Pasteis de nata

Le-am spus mai intai Tarte portugheze cu crema de vanilie si mai apoi (as completa, un fel de 😀 ) Pasteis de… Prajituri tarte portugheze cu crema, pasteis de nata European Printează
Porții: 12 bc
Nutrienți 200 calorii 20 grams grăsimi
Evalueză 3.3/5
( 3 vot(uri) )

INGREDIENTE

  • Aluat:
  • 150 g faina
  • 2 g drojdie uscata
  • 25 g zahar
  • putina sare
  • 100 ml lapte
  • 125 g unt
  • Umplutura:
  • 15 g faina
  • 150 ml lapte
  • 80 ml apa
  • 150 g zahar
  • 1 baton scortisoara
  • esenta de vanilie
  • coaja rasa de lamaie
  • 3 galbenusuri

Mod de preparare Tarte portugheze cu crema de vanilie – Pasteis de nata:

Crema de vanilie:

Intr-un bol se amesteca faina cu 25 ml lapte. Restul de lapte, amestecat cu coaja de lamaie si vanilia, se incalzeste pana aproape de punctul de fierbere. Se acopera si se lasa la infuzat. După infuzare, se incorporeaza in lapte, cu ajutorul unui tel, faina amestecata cu lapte, de la primul pas.

Intre timp, se pun intr-o craticioara zaharul, apa si batonul de scortisoara. Se pune pe foc si lasa să fiarba pana cand zaharul se topeste complet si se formează un sirop. Batonul de scortisoara se arunca. Siropul fierbinte se toarna peste laptele pregatit mai devreme. Amestecul obtinut se lasa sa se racoreasca, dupa care se toarna in alt bol peste galbenusuri, cu ajutorul unui tel. Amestecul obtinut se strecoara pentru a indeparta coaja de lamaie si orice urma de galbenus coagulat sau cocoloase de faina. Se pune la rece pentru cateva ore sau pana a doua zi.

Aluat de foitaj rapid:

Punem faina intr-un castron si amestecam cu drojdia uscata. Facem o adancitura in mijloc si turnam laptele caldut in care am dizolvat zaharul si sarea. Vom obtine un aluat omogen, usor lipicios, pe care-l lasam la dospit pana isi dubleaza volumul.

  • aluatul se poate prepara si la masina de paine, programul de framantare+dospire

Se dau deoparte cca 25 g unt pentru final.

Aluatul dospit se rastoarna pe masa usor infainata si se imparte in 18 bucati aproximativ egale. Fiecare bucata de aluat se intinde intr-o foaie subtire, cat mai subtire posibil si se unge cu unt topit/semisolid. Foile se pun una peste alta pe un platou, ultima foaie ramane neunsa cu unt. Se inveleste totul in folie alimentara si se da la frigider pentru cel putin 30 de minute. De preferat ar fi sa-l lasati mai mult, 1 ora.

Aluatul rece se rastoarna pe masa usor infainata si se intinde o foaie subtire de cca 0.5 cm si de cca 35/25 cm si se unge cu restul de unt. Se ruleaza pe lungime, cat mai strans posibil si se da din nou la rece, pana se raceste foarte bine si compozitia pentru umplutura.

Formare Tarte portugheze cu crema de vanilie:

Se incinge cuptorul la cea mai mare temperatura. Pasteis de nata au nevoie de o coacere rapida la temperatură mare ca sa se caramelizeze la suprafata, iar aluatul să fie crocant. Al meu nu poate mai mult de cca 270 grade si suprafata lor nu a iesit caramelizata.

Se scoate sulul de aluat de la rece si se taie in felii. Fiecare felie se pune in tava de briose, cu partea taiata in sus. Cu mainile umezite se intinde aluatul, pe baza si peretii formei, pana la marginea de sus.

  • mi s-a parut mai usor sa intind aluatul cu sucitorul, apoi sa-l asez in tava

Inainte de a turna umplutura, se amesteca bine cu o lingura. Nu se umplu formele mai mult de 3/4 din inaltime, umplutura se umfla in timpul coacerii si va da pe alaturi. Puneti o idee mai putin decat v-am aratat eu in poza 😀

Se da tava la cuptor pentru cca 15 minute. Se lasa sa se racoreasca in tava inainte de a le scoate.

Pofta buna! 😉

Tarte portugheze cu crema de vanilie

RETETA IN IMAGINI

Aluat de foietaj rapidCrema de vanilieTarte portugheze cu crema de vanilieAluat pntru tarte portughezeTarte portugheze

Ma gasiti si pe Facebook la DULCIURI FEL DE FEL

poate vă plac și rețetele

Lasă un răspuns