Reteta Prajitura cu crema mascarpone si vanilie
Va spuneam la aceasta reteta ca, fie folosesti un blat de cacao, fie ca folosesti un blat simplu cu vanilie, crema este grozava si fie ca decizi sa faci o prajitura cu crema mascarpone, fie tort… garantat nu mai ramane nimic pentru a doua zi! 🙂
INGREDIENTE
- Blat:
- 4 oua
- 4 linguri zahar (pudra)
- 2 linguri ulei
- 4 linguri faina
- esenta de vanilie
- un varf lingurita praf de copt
- Crema de mascarpone:
- 3 galbenusuri
- 150 g zahar
- 3 linguri lapte
- 250 g mascarpone
- 200 ml smantana pentru frisca/frisca lichida
- esenta de vanilie
- Pentru insiropat:
- 200 ml lapte
- 2 linguri zahar pudra vanilat (sau dupa gust)
Mod de preparare Prajitura cu crema mascarpone si vanilie:
Blat:
Separam albusurile de galbenusuri. Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare, la viteza maxima a mixerului. Cand spuma s-a intarit bine adaugam zaharul pudra si mixam pana spuma devine densa si lucioasa. Separat frecam galbenusurile cu uleiul si esenta de vanilie, pana obtinem o emulsie stabila. Aceasta emulsie o turnam peste albusuri. Dam mixerul la viteza cea mai mica si omogenizam usor compozitia. Faina o cernem impreuna cu praful de copt peste compozitia de oua. Dam mixerul deoparte si amestecam totul cu o spatula, usor, cu miscari de jos in sus.
Compozitia o turnam intr-o tava (20/30 cm) tapetata cu hartie de copt si dam tava la cuptor la foc mediu ( sau 160 grade cuptor electric cu ventilatie), pentru cca jumatate de ora, pana blatul devine ferm la atingere. Se poate testa cu scobitoarea.
Blatul se scoate pe un gratar, cu tot cu hartia de copt si se lasa la racit.
Crema mascarpone cu vanilie:
Reteta foarte detaliata, cu poze pas cu pas, gasiti AICI
Galbenusurile se mixeaza cu zaharul pana devin ca o crema. Se adauga laptele si se amesteca usor. Punem compozitia pe baie de aburi sau pe foc mic si se fierbe pana se ingroasa, fara a da in clocot. Dam deoparte si lasam la racit.
Smantana pentru frisca se mixeaza pana devine pufoasa.
In crema de oua racita adaugam mascarponele si esenta de vanilie, mixam energic, sa se omogenizeze foarte bine compozitia. La sfasit punem si frisca batuta si mixam pana obtinem o crema ferma si pufoasa.
Blatul bine racit se taie in 3. Din crema dam deoparte 2-3 linguri, restul se imparte in 2. Fiecare parte de blat se insiropeaza cu putin lapte indulcit dupa gust cu zahar pudra vanilat.
Dupa ce am pus crema intre blaturi, se inveleste bine prajitura in folie si se da la frigider pentru cateva ore, de preferat peste noapte.
- prajitura este buna de servit si imediat, dar daca sta peste noapte la rece se „aseaza” mai bine 🙂
Inainte de servire prajitura se unge cu crema pusa deoparte si se pudreaza cu cacao.
Pofta buna! 😉
Pentru mai multe recomandari va astept si pe pagina de Facebook AICI