Prajitura cu ciocolata – reteta simpla si rapida
Stiti vorba aia… am atat de multa treaba de nici nu mai stiu cum ma cheama? 😀 Nici eu, dar am aflat-o inainte de Sf Mihail si Gavril, cand prinsa cu multe treburi, mi-am dat seama inspre seara ca „ahhh… maine e ziua mea” Si cum prajitura cu ciocolata place la toata lumea, nici nu am mai stat prea mult pe ganduri. Poate parea o prajitura elaborata, dar va asigur ca este cat se poate de simpla si usor de facut, musafirii vor fi incantati si unii chiar vor vrea sa stie si reteta 😉

INGREDIENTE
- Pentru foi:
- 8 oua
- 8 linguri zahar
- 4 linguri ulei
- 8 linguri faina
- 4 linguri cacao
- esenta de vanilie
- cate 1 varf de cutit de praf de copt
- Pentru crema:
- 500 g mascarpone
- 600 ml smantana pentru frisca/friscalichida
- 3-4 linguri zahar pudra vanilat
- 100 g ciocolata alba
- 100 g ciocolata cu lapte
- 100 g ciocolata amaruie (75% cacao)
- Crema pentru ornat:
- 400 g ciocolata (52% cacao)
- 400 ml smantana pentru frisca
- 100 g mascarpone
Mod de preparare Prajitura cu ciocolata – reteta simpla si rapida:
- Inainte de a ne apuca de toate punem tabletele de ciocolata in congelator.
Foi de prajitura:
Vom imparti ingredientele in 2 parti si vom prepara pe rand foile pentru prajitura.
Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza pana obtinem o spuma densa si lucioasa. Galbenusurile frecate cu ulei si esenta de vanilie le turnam peste albusuri si mixam usor. La sfarsit, incorporam faina amestecata cu cacaoa si praful de copt, amestecand usor cu o spatula, cu miscari de jos in sus. Turnam compozitia in tava (40/28 cm) tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor la foc mediu pentru cca 20 de minute. Scoatem foile din tava, le punem pe un gratar si le lasam la racit cu tot cu hartia de copt.
Crema de ciocolata cu mascarpone:
Toate ingredientele se pun intr-un bol sau in vasul robotului de bucatarie. Se mixeaza pana capata consistenta si crema este este suficient de ferma. Totusi, aveti grija sa nu mixati mai mult decat este necesar, pentru ca exista riscul sa se taie.Imaprtim crema in 3 parti, in castroane separate.
Cele 3 feluri de ciocolata se mixeaza la robot, pe rand, si se pun in castroanele cu crema. Se amesteca usor cu o spatula, pana la omogenizare.
Asamblare Prajitura cu ciocolata:
Fiecarui blat i se indreapta marginile si se ajusteaza sa fie de aceeasi marime. Se taie in 2 fasii. Vom obtine astfel 4 fasii de blat/foi de prajitura. Punem prima fasie pe un platou, acoperim cu crema de ciocolata alba, in strat uniform. Continuam cu celelalte blaturi si creme. Eu am dat la frigider pana a doua zi dimineata.
Crema de ciocolata pentru ornat:
Ciocolata rupta bucatele si amestecata cu smantana pentru frisca se topeste intr-un vas, la foc mic.
- sfat: se intampla de foarte multe ori ca grasimea din frisca sa ramana lipita de cutie. Taiati cutia cu totul si colectati acea grasime foarte importanta la reusita retetei
Fara a da in clocot si amestecand continuu se tine vasul pe foc pana ciocolata este topita. Se da deoparte, se lasa sa se racoreasca putin, apoi se da la congelator pentru cca 1 ora, pana crema se raceste foarte bine si incepe sa se intareasca.
- daca nu va grabiti puteti tine crema la frigider, cateva ore sau peste noapte
Dupa ce crema s-a racit foarte bine si a inceput sa capete consistenta se mixeaza pana devine pufoasa si ferma. Se adauga si mascarponele si se mixeaza scurt, pana la omogenizare. Se pastreaza la rece pana la ornarea prajiturii.
Pofta buna! 😉
RETETA IN IMAGINI
Ma gasiti si pe Facebook la DULCIURI FEL DE FEL
6 comentarii
Cu scuzele de rigoare pentru intarziere, multi ani sanatosi si luminosi pentru ziua onomastica! La multe retete la fel de delicioase!
Din suflet multumesc!
Arata foarte apetisant! Spune-mi te rog, la ce te referi cand scrii „Cele 3 feluri de ciocolata se mixeaza la robot”? Te referi la maruntitor? ciocolata se marunteste pana arata ca si cand ar fi fost data pe razatoare?
Da, ciocolata se marunteste 😉
Multumesc
Nu am inteles pentru ce se pun tabletele de ciocolata in congelator?!
Daca ciocolata este la temperatura camerei cand se mixeaza se lipeste de lama robotului de bucatarie.