Reteta cozonac rasucit am vazut-o intr-o zi pe youtube la o doamna unguroaica. Grozav de mult mi-a placut cum arata si imediat am vrut sa fac si eu. Desi am patit ca in bancul cu blonde, nu inteleg dar stiu sa ma uit la poze :))) M-am uitat „la poze” , ca maghiara n-o inteleg 😀 si am facut aluat de cozonac, asa cum imi place mie si iata ce a iesit! 😉

INGREDIENTE
- Aluat:
- ~520 g faina
- 250 ml lapte
- 100 g unt
- 2 linguri zahar
- 1/2 lingurita sare
- 7 g drojdie uscata
- 3 galbenusuri
- 1 ou
- 3 linguri ulei
- coaja de lamaie
- esenta de vanilie
- In plus:
- ~50 g unt pentru uns aluatul si forma
- ~150 g zahar pentru tavalit aluatul
- ~100 g miere pentru finisat
Mod de preparare Reteta Cozonac rasucit:
Aluat:
Intr-o craticioara punem laptele la incalzit, pana ajunge la o temperatura suportabila la deget. Punem untul, zaharul, sarea si coaja de lamaie, esenta de vanilie si omogenizam.
Intr-un vas amestecam faina cu drojdia uscata. Facem o adancitura in faina, punem laptele, uleiul, oul si galbenusurile. Framantam pana se inglobeaza toate ingredientele si obtinem un aluat moale si elastic. Turnam deasupra putin ulei si lasam la crescut pana isi dubleaza volumul.
- aluatul se poate prepara si la masina de paine
- in functie de tipul de faina folosit mai adaugati putina faina daca aluatul este prea moale sau putin lapte daca este prea vartos
Cum se face Reteta Cozonac rasucit:
Aluatul dospit se rastoarna pe masa unsa cu putin ulei, se intinde cu mana sub forma unui sul gros. Se unge cu putin unt topit si se imparte in 6 parti aproximativ egale. Fiecare bucata de aluat se intinde sub forma de snur.
Se presara zahar pe masa de lucru si fiecare fasie se tavaleste prin zahar, rasucind-o. Se indoaie snurul de la jumatate si fiecare parte se rasuceste in sens opus, una in stanga si una in dreapta, apoi se tavalesc prin zaharul de pe masa. In tava (28 cm diametru) unsa bine cu unt se pune prima bucata rasucita de aluat, continuand cu celelalte, una in continuarea celei dinainte. Se acopera tava cu folie alimentara si se lasa la dospit la loc caldut, pentru cca 30 de minute.
Tava se da la cuptor la foc mediu (180 grade sau 160 grade cu ventilatie) pentru cca 30 de minute, pana cozonacul este frumos rumenit. Cat este inca fierbinte se toarna miere deasupra, apoi se lasa sa se raceasca,
Absolut delicios!
RETETA IN IMAGINI
Ma gasiti si pe Facebook la DULCIURI FEL DE FEL
1 comentariu
Probabil că nu vei publica comentariul meu dar puteai să zici că ai văzut cozonacul acesta la Savori Urbane. Pe mine nu mă doare mâna să dau linkuri către sursele mele de inspirație. Oricum, arată foarte bine cozonacul tău!