Placinta cu iaurt pe care v-o aduc astazi este foarte rapida si usor de facut, asa cum este si placinta cu branza. Aromata si extrem de gustoasa, aproape ca nici nu ai timp sa-ti dai seama cand dispare din farfurie. Are ingrediente la indemana si nici nu necesita cine stie ce tehnici complicate.
Placinta cu iaurt se poate aromatiza cu orice aroma aveti si va place, iaurtul poate fi de oricare aveti in casa, zaharul poate fi pus dupa gust, mai mult sau mai putin, in functie de preferinta voastra de dulce. De asemenea, puteti pune in compozitie si stafide sau alte fructe uscate. Eu nu pun deoarece alor mei nu le plac 🙂
INGREDIENTE
- 1 pachet foi de placinta
- 7 oua
- 850 g iaurt (3.5% grasime)
- 250 g zahar
- coaja de lamaie si vanilie
- 50 g unt si 50 g ulei
Mod de preparare Placinta cu iaurt:
Crema de iaurt:
Punem ouale intr-un castron incapator. Adaugam un praf de sare si mixam pana isi dubleaza volumul. Punem zaharul si aromele si mixam din nou pana compozitia se deschide la culoare si devine cremoasa. La sfarsit incorporam si iaurtul. Dam deoparte cateva linguri din crema, pentru uns placinta.
- daca folositi un iaurt mai „apos” puteti adauga in compozitie si 1-2 linguri de amidon sau gris, in functie de ce aveti la indemana
Cum se face Placinta cu iaurt:
Topim untul si-l amestecam cu ulei. Foile de placinta se impart in 3, in functie de cate foi aveti in pachet.
- pentru ungerea foilor se poate folosi doar unt sau doar ulei
- puteti taia foile la marimea tavii sau le impaturiti in 2. Eu le-am lasat asa cum erau si le-am incretit astfel incat sa incapa bine in tava
Ungem foile cu amestecul de unt si ulei, una cate una si le suprapunem. Punem primul strat de foi in tava (25/35 cm) tapetata cu hartie de copt, ridicand marginile pe peretii tavii. Punem jumatate din cantitatea de crema, apoi un alt strat de foi unse cu unt si ulei. Urmeaza restul de crema, apoi indoim marginile foilor de placinta catre interior. Acoperim cu ultimul strat de foi unse cu unt si ulei. Ungem placinta cu crema pusa deoparte.
Dam tava la cuptor la foc mediu (170-180 grade sau 150-160 grade la cuptoru electric cu ventilatie) pentru cca 45 de minute, pana placinta se rumeneste. In timpul coacerii placinta se va umfla, dar se va lasa dupa ce este scoasa din cuptor si pe masura ce se raceste. Se pudreaza cu zahar pudra vanilat.
Placinta cu iaurt este buna si calduta, dar cea mai buna este rece si atunci se taie si mai bine.
Pofta buna! 😉
RETETA IN IMAGINI
Ma gasiti si pe Facebook la DULCIURI FEL DE FEL