Ingrediente
- 1 piept de pui
- 1 lingura sare
- 1 lingura zahar
- 1 frunza de dafin
- 300 ml apa
- cateva boabe de ienibahar
- cateva boabe de piper negru
- 1 lingura miere
- 1 lingura ulei de masline
- 1 lingurita sos de soia
- 1 lingurita boia de ardei
- 1/2 lingurita piper negru macinat
De cand am vazut aceasta reteta de pastrama de pui la Lena am fost convinsa ca o voi face curand si ca va placea familiei. E foarte buna, poate fi servita si calda, ca fel principal alaturi de garnitura favorita, dar si rece, ca aperitiv la o masa festiva. Singurul incovenient descurajat pentru unii ar fi timpul indelungat de macerare, dar rezultatul e fabulos.
Eu deja am preparat-o de mai multe ori, mi-am facut o rutina din asta :)) Si mi-am permis de fiecare data sa ma joc si sa experimentez alte arome si condimente, cu usturoi si piper sau cu rozmarin. Totul tine de imaginatia si gustul vostru personal.
Mod de preparare Pastrama de pui:
Carnea se va marina in 2 etape.
Pentru prima etapa punem intr-un bol cu capac zaharul, sarea, boabele de ienibahar, piper si foaia de dafin. Turnam deasupra apa (atat cat sa acopere carnea foarte bine). Amestecam putin sa se dizolve sarea si zaharul, adaugam carnea si punem capacul. Dam la frigider pentru 24 de ore.
Etapa 2:
Dupa 24 de ore carnea se scoate din marinada, se clateste bine, apoi se pune pe prosoape de hartie si se usuca foarte bine. Vom pregati apoi cealalta marinada. Amestecam sosul de soia, uleiul, boiaua de ardei, piperul si mierea de albine. Cu acest sos ungem bine carnea pe toate partile, punem din nou in bolul cu capac si dam din nou la frigider pentru 24 de ore ( se poate si mai putin, dar minim 5 ore trebuie sa stea in acest sos).
Preparare:
Fiecare bucata de carne se leaga foarte bine cu ata, pe toata lungimea, dandu-i forma de sul. Punem intr-o tava o bucata de folie de aluminiu, carnea deasupra si se da carnea la cuptor pentru cca 1 ora. Primele 20 de minute am tinut carnea invelita in folie sa se inabuse, apoi am lasat-o sa se rumenesca. Din cand in cand se stropesc rulourile cu zeama ce-o lasa carnea.
Se lasa sa se racoreasca putin, se taie ata cu o foarfeca si se portioneaza dupa dorinta.
RETETA IN IMAGINI
16 comentarii
Super frumos ti-a iesit Miha, si ma bucur mult ca va place – chiar merita incercata.
O sa incerc cat de curand. Suna si arata minunat,ca tot ce e aici dealtfel.Pupici! :*:*:*
Foarte gustos
Grozava! Ce buna e pentru sandwich-urile puilor.
Eu ma gandesc ca e si foarte sanatoasa facuta la tine in casa fara nitrati si ale chimicale cum luam de la magazin. Deci, este yumm, yumm!
Multumesc tuturor de aprecieri.
Intr-adevar este foarte buna, merita sa incercati macar o data sa o faceti. 🙂
Doar ce am facut-o si eu si s-a evaporat in 10 min. Data viitoare fac mult mai multa.
Totusi data viitoare o sa reduc zaharul si mierea, ptr ca mi s-a parut ca a iesit prea dulce. Si am mai avut o problema cu marinata dupa ce am pus pastrama la cuptor: s-a ars! Ce sa mai ung pastrama cu marinata scursa ca era toata arsa? De ce oare? As inerca sa o pun pe hartie de copt data viitoare, nu pe folie de aluminiu.
Oricum, cand am vazut ca s-a ars marinata am mutat pastrama in alta tava si totul a iesit perfect. PAstrama nu era absolut deloc arsa!
Mirela, ma bucur ca v-a placut.
Asa cum ziceam totul tine de gustul personal, poti pune mai multa sau mai putina sare, mai multa sau mai putina miere…alte condimente…Totul este permis. :)) Poti gusta marinada si in functie de ce va place mai imbogatesti gustul.
Nu stiu de ce s-a ars marinada, eu n-am patit asa niciodata. Poate coace cuptorul tau un pic prea tare?
excelenta
Multumesc!
In cat timp trebuie consumata, daca este tinuta la frigider?
Anda, eu de fiecare data fac cantitati mici, dintr-un piept de pui. Si mancam, cum ar veni, azi si maine.
Am incercat si eu,si gatesc de ceva vreme…gustul e oribil,a trebuit s-o arunc.Imi pare rau
Violeta, daca tie nu ti-a placut nu inseamna ca pastrama nu este buna. Nu sunt singura care am facut si am afirmat ca este buna. Asa cum ziceam si in introducere, amestecul de condimente tine de imaginatia si de gustul fiecaruia. Daca ai fi gustat sosul ala inainte de a pune carnea probabil ca ti-ai fi dat seama ca amestecul nu e pe gustul tau si a-i fi evitat paguba. Parerea mea! 😉
Buna, te rog sa-mi spui cu ce pot inlocui sosul de soia . Abia acum am descoperit acest blog si imi place la nebunie … problema este ca nu stiu cu care reteta sa incep 🙂
Ma bucur ca ai poposit aici si ca iti place >:D< La aceasta reteta nu cred ca poti inlocui sosul de soia, n-am incercat niciodata sa-l inlocuiesc sau sa-l scot din reteta tocmai pentru ca eu cred ca ii da un gust deosebit. 😉