Am acasa in biblioteca mea culinara o carte veche de bucate. E imbatranita de vreme, cu pagini ingalbenite, fara coperti… dar mi-e tare draga. Una pentru ca a fost a mamei mele si a doua, ma ajuta de fiecare data sa gatesc ceva bun pentru familia mea. Unele retetele culinare din aceasta carte nu sunt foarte in amanunt explicate, trebuind uneori sa intuiesc cum ar trebui sa iasa preparatul respectiv sau pornind de la o anume reteta sa ajung la propria mea varianta. De multe ori chiar m-am intrebat oare cum gateau mamele noastre dupa astfel de retete, fara sa aiba la dispozitie foarte multe informatii sau bloguri culinare cu poze? 😀
Cam acelasi lucru s-a intamplat si cu aceasta reteta de oua romanesti gratinate. Cand am citit reteta mi-am inchipuit ca or sa iasa niste oua in sos si cu o crusta delicioasa de cascaval. Chiar nu stiu cum ar fi trebuit sa fie, cert e ca mie mi-a iesit ca un sufleu. Unul care nici macar nu s-a prabusit, asa cum a facut-o cel ce chiar am vrut sa fie un sufleu adevarat :)))))
Ingrediente
- 6 oua
- 50 g unt
- 1 lingura faina
- 200 ml lapte
- 100 g cascaval
- sare si piper
- 2 oua pentru sos
Mod de preparare Oua romanesti gratinate:
Se pune apa la fiert intr-o cratita. Cand incepe sa fiarba se pune putina sare si o lingura de otet. Ouale se sparg, pe rand, intr-un bol si se pun in apa fierbinte. Inainte de a da drumul oului in apa amestecam circular cu o lingura formand un vartej. Lasam ouale cateva minute, pana albusul se coaguleaza si oul poate fi scos din apa cu o spumiera. Se pune pe un prosop absorbant, sa se scurga excesul de apa.
Untul il topim la foc mic, adaugam faina si amestecam continuu, sa nu se formeze cocoloase. Turnam laptele rece, putin cate putin si amestecam pana incepe sa se ingroase. Daca se ingroasa prea tare mai adaugam lapte, trebuie sa avem un sos subtire. Adaugam jumatate din cantitatea de cascaval ras. Condimentam dupa gust cu sare si piper. Dam deoparte si lasam la racit. In sosul racit incorporam pe rand cele 2 galbenusuri, amestecand energic. Separat batem albusurile spuma tare cu un praf de sare, apoi le incorporam in sosul cu cascaval amestecand usor cu o spatula, cu miscari de jos in sus.
Preparatul se poate coace intr-un singur vas sau in vase mici individuale. Vasele se ung bine cu unt si se tapeteaza cu faina. Se pune o parte din sos, oul si se acopera cu inca o parte din sos.
Se presara cascaval ras si se baga la cuptor, la foc mediu, pana se rumenesc.
Se servesc calde.
11 comentarii
Am sosit! arata perfect! si da, mananc oua la cina! Ma asez? :)) muaah!
Hai! 😉
Ils sont superbes et sans doute bien délicieux!
bisous
multumesc 🙂
Interesanta reteta, dupa ingrediente e delicioasa, arata perfect – deci, are tot ce-i trebuie 🙂
multumesc Simona >:D<
Toate bune si frumoase, chiar vreau sa le prepar… dar ce fac cu cele 6 oua fierte la inceput?
Gata, am gasit.
Si am sa le prepar maine dimineata! Cine spune ca ouale romanesti nu sunt bune si la micul dejun? Doar ca trebuie sa ma scol mai devreme…
Sa papati cu pofta! :-*
Am si papat sa stii si au fost super appreciate.
Zau, ca bune au mai fost!
Am facut, papat si apreciat!
Foarte bune!