Reteta Prajitura cu crema de unt si ciocolata
Anul acesta pe langa alte retete, de Pasti am facut si aceasta prajitura cu crema de unt si ciocolata care in prima faza s-a vrut a fi o Amandina. Intre timp mi-am dat seama ca n-am timp sa fac si fondantul si atunci am hotarat sa schimb si in loc de cacao sa pun (putina! 😀 ) ciocolata in crema de unt. Pana la urma n-a fost foarte departe de Amandina, aproape aceeasi Marie da’ cu alta palarie! :)))))

INGREDIENTE
- Blat:
- 5 oua
- 5 linguri de zahar
- 5 linguri faina
- 2 linguri cacao
- 3 linguri ulei
- 1/2 lingurita praf de copt
- Crema:
- 3 galbenusuri
- 150 g zahar
- 100 g ciocolata amaruie
- 200 g unt
- esenta de rom
- Sirop:
- 50 g zahar
- ~100 ml apa
- Glazura:
- 100 g ciocolata amaruie
- 50 g unt
- 50 ml smantana pentru frisca/frisca lichida
Mod de preparare Prajitura cu crema de unt si ciocolata:
Blat:
Separam albusurile de galbenusuri. Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare, la viteza maxima a mixerului. Cand spuma s-a intarit bine adaugam zaharul pudra si mixam pana spuma devine densa si lucioasa. Spuma de albusuri se va tine bine de paletele mixerului.
Separat frecam galbenusurile cu uleiul si esenta de rom, pana obtinem o emulsie stabila. Aceasta emulsie o turnam peste albusuri. Daca albusurile sunt batute bine si corect, emulsia va ramane deasupra, nu se va lasa la fund. Dam mixerul la viteza cea mai mica si omogenizam usor compozitia.
Faina o cernem impreuna cu cacaoa si praful de copt peste compozitia de oua. Dam mixerul deoparte si amestecam totul cu o spatula, usor, cu miscari de jos in sus.
Compozitia o turnam intr-o tava (20/30 cm) tapetata cu hartie de copt si dam tava la cuptor la foc mediu, pentru cca jumatate de ora, pana blatul devine ferm la atingere. Se poate testa cu scobitoarea.
Blatul se scoate pe un gratar, cu fundul in sus, se scoate hartia de copt si se lasa la racit.
Sirop:
Zaharul se caramelizeaza. Dam deoparte de pe foc si turnam apa. Lasam pana se raceste si caramelul se topeste.
Crema:
Se freaca galbenusurile cu zaharul pana se albesc. Amestecul se fierbe pe baie de abur pana se ingroasa, fara a da in clocot. Se da deoparte si se lasa la racit.
Ciocolata rupta bucatele se topeste la foc mic impreuna cu untul. Amestecul se mixeaza apoi pana devine cremos. La acest amestec adaugam crema de oua si mixam bine pana la omogenizare. Se aromeaza dupa gust cu esenta de rom.
Glazura de ciocolata pentru Prajitura cu crema de unt:
Ciocolata rupta bucatele se topeste impreuna cu smantana pentru frisca si untul. Cand amestecul ajunge la punctul de fierbere dam deoparte, omogenizam si lasam la racit.
Blatul racit se taie in doua parti. Se insiropeaza fiecare parte. Pastram o parte din crema pentru ornat, restul o punem pe unul din blaturi si acoperim cu cel de-al doilea. Dam la frigider pana se intareste crema.
Prajitura se portioneaza dupa dorinta. Fiecare prajitura se glazureaza individual si se orneaza cu cate un mot de crema.
- Inainte de servire prajitura se lasa putin la temperatura camerei.
Pofta buna! 😉
4 comentarii
O prajitura super delicioasa. Te pup!
Mon dieux je vais mourir , c’est vraiment une délice difficile de résister , bravo!
Bisous
Iubesc prajitura asta, cu blat de cacao si crema de unt cu ciocolata. Si o prezinti asa de frumos, ca am notat-o pe lista cu „must do” cat de curand 🙂
O bunatate de prajiturica !:)