Prajituri / Retete de prajituri

Prajitura cu crema de unt si ciocolata

Prajitura cu crema de ciocolata

Anul acesta pe langa alte retete, de Pasti am facut si aceasta prajitura care in prima faza s-a vrut a fi o Amandina. Intre timp mi-am dat seama ca n-am timp sa fac si fondantul si atunci am hotarat sa schimb si in loc de cacao sa pun (putina! 😀 ) ciocolata in crema de unt. Pana la urma n-a fost foarte departe de Amandina, aproape aceeasi Marie da’ cu alta palarie! :)))))

Prajitura cu crema de ciocolata

—-

Prajitura cu crema de ciocolata

Ingrediente

  • Blat:
  • 5 oua
  • 5 linguri de zahar
  • 5 linguri faina
  • 2 linguri cacao
  • 3 linguri ulei
  • 1/2 lingurita praf de copt
  • Crema:
  • 3 galbenusuri
  • 150 g zahar
  • 100 g ciocolata amaruie
  • 200 g unt
  • esenta de rom
  • Sirop:
  • 50 g zahar
  • ~100 ml apa
  • Glazura:
  • 100 g ciocolata amaruie
  • 50 g unt
  • 50 ml smantana pentru frisca/frisca lichida

 

loading...

Mod de preparare Prajitura cu crema de unt si ciocolata:

Blat:

Separam albusurile de galbenusuri. Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare, la viteza maxima a mixerului. Cand spuma s-a intarit bine adaugam zaharul pudra si mixam pana spuma devine densa si lucioasa. Spuma de albusuri se va tine bine de paletele mixerului.

Separat frecam galbenusurile cu uleiul si esenta de rom, pana obtinem o emulsie stabila. Aceasta emulsie o turnam peste albusuri. Daca albusurile sunt batute bine si corect, emulsia va ramane deasupra, nu se va lasa la fund. Dam mixerul la viteza cea mai mica si omogenizam usor compozitia.

Faina o cernem impreuna cu cacaoa si praful de copt peste compozitia de oua. Dam mixerul deoparte si amestecam totul cu o spatula, usor, cu miscari de jos in sus.

Compozitia o turnam intr-o tava (20/30 cm) tapetata cu hartie de copt si dam tava la cuptor la foc mediu, pentru cca jumatate de ora, pana blatul devine ferm la atingere. Se poate testa cu scobitoarea.

Blatul se scoate pe un gratar, cu fundul in sus, se scoate hartia de copt si se lasa la racit.

Sirop:

Zaharul se caramelizeaza. Dam deoparte de pe foc si turnam apa. Lasam pana se raceste si caramelul se topeste.

Crema:

Se freaca galbenusurile cu zaharul pana se albesc. Amestecul se fierbe pe baie de abur pana se ingroasa, fara a da in clocot. Se da deoparte si se lasa la racit.

Ciocolata rupta bucatele se topeste la foc mic impreuna cu untul. Amestecul se mixeaza apoi pana devine cremos. La acest amestec adaugam crema de oua si mixam bine pana la omogenizare. Se aromeaza dupa gust cu esenta de rom.

Glazura de ciocolata:

Ciocolata rupta bucatele se topeste impreuna cu smantana pentru frisca si untul. Cand amestecul ajunge la punctul de fierbere dam deoparte, omogenizam si lasam la racit.

Blatul racit se taie in doua parti. Se insiropeaza fiecare parte. Pastram o parte din crema pentru ornat, restul o punem pe unul din blaturi si acoperim cu cel de-al doilea. Dam la frigider pana se intareste crema.

Prajitura se portioneaza dupa dorinta. Fiecare prajitura se glazureaza individual si se orneaza cu cate un mot de crema.

  • Inainte de servire prajitura se lasa putin la temperatura camerei.

Pofta buna! 😉

Prajitura cu ciocolata

 

loading...
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 voturi, medie: 5,00 din 5)
Încarc...
Tags: , , , , , ,

Comentarii prin facebook

4 Comentarii

  1. O prajitura super delicioasa. Te pup!

  2. Mon dieux je vais mourir , c’est vraiment une délice difficile de résister , bravo!
    Bisous

  3. Iubesc prajitura asta, cu blat de cacao si crema de unt cu ciocolata. Si o prezinti asa de frumos, ca am notat-o pe lista cu „must do” cat de curand 🙂

  4. O bunatate de prajiturica !:)

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe rețete...

Tiramisu cu cafea preparata la Espressor Breville Prima Latte

Tiramisu cu cafea preparata la Espressor Breville Prima Latte

Am incercat pana acum mai multe variante de Tiramisu, de cele mai multe ori retete adaptate astfel incat sa poate manca si copiii. Astazi avem insa o varianta dedicata exclusiv adultilor, cu cafea si lichior Amaretto 😉 Pentru prepararea cafelei am folosit espressorul Breville Prima Latte, pe care il poti […]

Prajitura cu mere si aluat razuit

Prajitura cu mere si aluat razuit

Astazi va aduc o prajitura cu mere si aluat razuit, o prajitura de casa care o putem face oricand in timpul anului, dar acum, mai mult ca niciodata, parca are un gust mai bun. Mod de preparare Prajitura cu mere si aluat razuit: Vom pregati mai intai umplutura pentru prajitura […]

Lava Cake – reteta Vulcan de ciocolata

Lava Cake – reteta Vulcan de ciocolata

Ce pot sa spun? Da, mi-a lipsit pana acum reteta de Lava Cake de pe blog. Am avut candva demult o incercare a acestui deliciu cu ciocolata, dar mai apoi s-a asternut praful, cum se spune. Asta pana cand s-a intors Robert dintr-o excursie si mi-a spus ca a mancat […]

Prajitura pufoasa cu branza

Prajitura pufoasa cu branza

Pentru astazi avem o prajitura pufoasa cu branza, o prajitura simplu de preparat si delicioasa pana la ultima firimitura. O prajitura de casa care te va scoate din incurcatura atunci cand ti se anunta musafiri 😉 Mod de preparare Prajitura pufoasa cu branza: Blat: Separam albusurile de galbenusuri. Peste galbenusuri […]