De obicei, prefer sa fac reteta simpla de gogosi, din aluat fara oua 😉 De aceasta data, am folosit un aluat de cozonac, care din cauze neprevazute nu a mai avut sansa sa devina un cozonac pufos si dolofan. Asadar, pentru cei care sunt reticenti in ceea ce priveste aluatul fara oua, recomand aceasta reteta de gogosi pufoase din aluat de cozonac.
INGREDIENTE
- Aluat:
- ~530 g faina
- 250 ml lapte
- 100 g unt
- 100 g zahar
- 1/2 lingurita sare
- 7 g drojdie uscata
- 3 galbenusuri
- 1 ou
- 3 linguri ulei
- coaja de lamaie
- esenta de vanilie
Mod de preparare Gogosi pufoase din aluat de cozonac:
Aluat:
Intr-o craticioara punem laptele la incalzit, pana ajunge la o temperatura suportabila la deget. Punem untul, zaharul, sarea si coaja de lamaie, esenta de vanilie si omogenizam.
Intr-un vas amestecam faina cu drojdia uscata. Facem o adancitura in faina, punem laptele, uleiul, oul si galbenusurile. Framantam pana se inglobeaza toate ingredientele si obtinem un aluat moale si elastic. Lasam la crescut pana isi dubleaza volumul.
- aluatul se poate prepara si la masina de paine sau la robot
- in functie de tipul de faina folosit mai adaugati putina faina daca aluatul este prea moale sau putin lapte daca este prea vartos
- se poate folosi si drojdie proaspata, cca 25 g, pe care o dizolvati in lapte caldut
Modelare Gogosi pufoase din aluat de cozonac:
Aluatul crescut se rastoarna pe masa usor infainata si se intinde intr-o foaie subtire de cca 0,5 cm grosime. Se decupeaza gogosile cu o forma rotunda. Le lasam pe masa vreo 15 minute, atat cat sa creasca putin, apoi le plonjam cu „fundul in sus” in baie de ulei bine incins. Le coacem pe ambele parti si le scoatem pe un prosop absorbant, sa se scurga surplusul de ulei.
Se servesc calde, pudrate cu zahar pudra aromat cu vanilie.
Pofta buna!
RETETA IN IMAGINI
Ma gasiti si pe Facebook la DULCIURI FEL DE FEL