Cozonac cu nuca, stafide si rahat

de Miha
102443 vizualizări
cozonac cu nuca, stafide si rahat

Reteta Cozonac cu nuca, stafide si rahat

 

Am tot incercat pana acum diverse retete de cozonac, dar niciodata nu am facut un cozonac cu nuca, stafide si rahat, un cozonac „cu de toate, ca shaorma” 😀 Asa ca, profitand de campania „Bucuria de a imparti ceva bun” lansata de Dr Oetker si de pofta de cozonac a prietenei mele, am facut acest cozonac pufos si aromat.

POTI CASTIGA UN SET DE USTENSILE DE PRAJITURIT

– carte de retete

– tava de copt

– forma de copt

– 6 x forme de tort

– un cantar de bucatarie electronic

– o cutie retro de tinut arome si pliculete

In cadrul campaniei „Bucuria de a imparti ceva bun” lansata de Dr Oetker va provoc si pe voi sa preparati o reteta de cozonac, apoi sa va inscrieti la concurs. Pasii sunt simpli:

  1. pregatiti si voi o reteta de cozonac,  faceti o fotografie in care sa apara si ingredientele Dr. Oetker folosite
  2. postati poza in comentarii la postarea concursului de pe pagina de Facebook
  3. dati like si share public postarii concursului de pe pagina de Facebook, adaugand si hastagurile #impartecevabun #cozonacdulciurifeldefel
  4. castigatorul va fi desemnat prin tragere la sorti la data de 10 aprilie
cozonac cu nuca, stafide si rahat

Cozonac cu nuca, stafide si rahat

Am tot incercat pana acum diverse retete de cozonac, dar niciodata nu am facut un cozonac cu nuca, stafide si rahat, un… Aluat dulce Cozonac cu nuca, stafide si rahat European Printează
Nutrienți 200 calorii 20 grams grăsimi
Evalueză 4.1/5
( 20 vot(uri) )

INGREDIENTE

  • Aluat:
  • ~530 g faina
  • 250 ml lapte
  • 100 g unt
  • 100 g zahar
  • 1/2 lingurita sare
  • 7 g drojdie uscata Dr Oetker
  • 3 galbenusuri
  • 1 ou
  • 3 linguri ulei
  • coaja de lamaie Finesse Dr Oetker
  • esenta de vanilie Dr Oetker
  • Umplutura de nuca:
  • 400 g nuca macinata
  • 3 linguri cacao Dr Oetker
  • 200 g zahar
  • putina scortisoara
  • esenta de portocale Dr Oetker
  • 3 albusuri
  • In plus:
  • ~50 g stafide
  • esenta de rom Dr Oetker
  • ~100 g rahat turcesc
  • Pentru uns:
  • 1 galbenus
  • 2-3 linguri lapte

Mod de preparare Cozonac cu nuca, stafide si rahat:

Aluat:

Intr-o craticioara punem laptele la incalzit, pana ajunge la o temperatura suportabila la deget. Punem untul, zaharul, sarea si coaja de lamaie, esenta de vanilie si omogenizam.

Intr-un vas amestecam faina cu drojdia uscata. Facem o adancitura in faina, punem laptele, uleiul, oul si galbenusurile. Framantam pana se inglobeaza toate ingredientele si obtinem un aluat moale si elastic. Lasam la crescut pana isi dubleaza volumul.

  • aluatul se poate prepara si la masina de paine
  • in functie de tipul de faina folosit mai adaugati putina faina daca aluatul este prea moale sau putin lapte daca este prea vartos

Umplutura:

Stafidele se pun intr-un castron si se acopera cu apa aromata cu esenta de rom, dupa gust. Se lasa la hidratat si cu putin timp inainte de a le folosi le punem intr-o sita, sa se scurga bine.

Rahatul se taie bucatele.

Nuca macinata se amesteca impreuna cu zaharul, cacaoa si scortisoara. Adaugam albusurile batute spuma tare cu un praf de sare. Le incorporam usor, amestecand de jos in sus. La sfarsit aromam dupa gust cu esenta de portocale.

Cum se face cozonacul:

Scoatem aluatul pe masa usor infainata si il impartim in 2. Fiecare parte o intindem cu sucitorul intr-o foaie dreptunghiulara de cca 0.5 cm grosime si lunga cat tava in care vom coace cozonacul.

Repartizam compozitia de nuca pe fiecare bucata de aluat, presaram stafide si bucati de rahat, din loc in loc. Rulam cat mai strans posibil, apoi impletim cele 2 rulouri obtinute.

  • in locul albusurilor putem folosi lapte fierbinte pentru a „lega” compozitia

Coacere cozonac:

Punem in tava tapetata cu hartie de copt, lasam la crescut la loc caldut pentru vreo 20 de minute. Ungem cu galbenus de ou desfacut cu putin lapte si dam la cuptor la foc mediu (150 grade, cuptor electric cu ventilatie), pentru cca 50 de minute, pana se rumeneste frumos deasupra si trece testul cu scobitoarea.

Se lasa la racit in tava, se scot pe un gratar. Se taie dupa ce s-a racit complet.

Pofta buna! 😉

cozonac cu nuca, stafide si rahat

RETETA IN IMAGINI

poate vă plac și rețetele

Lasă un răspuns