Am facut cornulete cu untura si ne-au placut (reteta AICI), asa ca am mai facut o tura. De aceasta data am incercat reteta de cornulete cu untura si smantana, umplute cu nuca amestecata cu gem de caise. Grozav de bune si fragede si acestea! O sa mai fac si pentru Craciun! 😉
Nu este absolut deloc complicat sa faci cornulete si nici foarte costisitoare nu sunt. Haideti sa vedeti! 😉

INGREDIENTE
- 200 g smantana
- 200 g untura
- 2 galbenusuri
- 450 g faina
- coaja de portocale
- esenta de vanilie
- Pentru umplutura:
- 250 g nuca
- ~150 g gem de caise
- Pentru finisat:
- 100 g zahar pudra vanilat
Mod de preparare Cornulete cu untura si smantana:
In vasul robotului de bucatarie se pun untura, smantana, cele 2 galbenusuri, un praf de sare si aromele. Se amesteca putin, cat sa se omogenizeze. Se adauga faina si se framanta pana se obtine un aluat omogen. Nu insistati prea mult cu framatatul, doar atat cat ingredientele sa fie bine legate. Vasul se acopera si se lasa aluatul la odihna pentru cca 1 ora.
- eu am folosit coaja de portocale si esenta de vanilie, dar puteti sa aromati aluatul cu orice aroma va place
- aluatul se poate framanta si manual, urmand aceasi pasi, doar ca trebuie framantat repede, sa nu se topeasca untura
- in functie de tipul de faina folosit mai adaugati daca este necesar cateva linguri de faina
- eu am folosit smantana cu 20% grasimi
Intre timp se macina nuca si se amesteca cu gem, cat sa devina ca o pasta groasa.
- eu am folosit gem de caise, dar se poate folosi orice alt gem aveti si va place
- puneti gem atat cat nuca sa se lege bine, sa nu fie moale, altfel va curge la copt
Modelare cornulete:
Aluatul se imparte in 4. Fiecare bucata se intinde intr-o foaie rotunda si subtire, de cca 2 mm grosime. Se taie in sferturi, apoi fiecare sfert se taie sub forma de raze, la marimea dorita, in functie de cat de mici sau mari vreti sa faceti cornuletele. Se pune cate o lingurita de umplutura la baza si se ruleaza catre varf.
Se aseaza in tava de aragaz tapetata cu hartie de copt, cu varful dedesubt ca sa nu se desfaca in timpul coacerii. Tava se da la cuptorul preincalzit la 160 de grade (cuptor electric cu ventilatie), pentru cca 15 minute, pana se rumenesc usor deasupra.
Cat se coace prima tura de cornulete, se pregatesc si restul cornuletelor. Cornuletele fierbinti se tavalesc prin zahar pudra vanilat.
Pofta buna! 😉
RETETA IN IMAGINI
Ma gasiti si pe Facebook la DULCIURI FEL DE FEL
10 comentarii
Buna Mihaela. Trebuie sa te întreb ceva deoarece recunosc deschis ca nu înteleg în schimb tu mama draga ai experienta vasta, ani mulți de când printre altele preoari creme torturi De curând deși poate nu e o noutate. Eu nu știu, am văzut la TV de vreo 2 ori la Paprika,pe Dora Havas punand gelatina pudra peste un amestec rece de frișcă, mascarpone și ciocolata topita. Sigur. a amestecat repede apoi a umplut un tort. Te întreb e o tehnica oua în a utiliza gelatina pudra în acest gel? Bine de. Fapt gelatina era granule nu pudra 🙂 Când se poate poate îmi radpunxi. Mulțumesc frumos.
Buna ziua,
Nu am folosit niciodata, dar cred ca este vorba de gelatina instant care se pune ca atare in crema, fara a mai fi hidratata inainte.
Cred ca este normal, sa ne placa retetele tale. Parte dintre ele le-am pregatit, doar ca trebuie sa ne gandim si la silueta. Multumesc si iti doresc un an nou fericit si un calduros LA MULTI ANI.!
La multi ani, un An Nou fericit!
Buna ziua d-na Miha
Am facut in tinerete cornulete cu untura destul de des si erau intotdeauna delicios de fragede si gustoase dar au trecut multi ani de atunci . Acum cand ma aflu pe alte meleaguri , foarte departe , as dori sa incerc reteta d-voastra in amestec cu smantana , mai mult pentru ca aici lumea (inclusiv familia mea) nu crede ca untura este un aliment sanatos si oricum am gasit-o destul de greu la magazin , nu este deloc populara . Am sa revin cu un comentariu , sa va spun daca a avut succes sau nu , multumesc mult pentru reteta si va urez toate cele bune !
Eu sper ca au fost pe plac! 🙂
Le-am facut astazi , au iesit foarte bune , chiar as fi vrut sa pun o poza aici dar nu am avut aceasta optiune . Am facut cantitatea din reteta plus inca jumatate ca sa ajunga si pentru niste musafiri , am eliminat doar galbenusurile de ou care nu mi s-au parut neaparat necesare , poate doar pentru culoare . Am facut umplutura cu rahat pentru ca asa au dorit cei din familia mea chiar daca nici asta nu se gaseste aici si a trebuit sa-l comandam online la un pret exagerat de mare . Dar ce conteaza cand vrei sa ai gustul pe care ti-l doresti ca doar nu facem zilnic . Va multumesc inca o data si va urez multa sanatate si Paste Fericit chiar daca cam devreme , numai bine !
Ma bucur mult ca au fost pe plac.
Ai dreptate, nu exista optiunea de a incarca poze. Voi intreba la tehnic daca este posibil.
Multumesc. Paste fericit si voua!
Eu le-am făcut de revelion și mi-au ieșit foarte bune și fragede 🥰😍 în seara aceasta le fac din nou doar ca în porție dubla ,sper să-mi iasă tot la fel ca data trecuta ! 😍😍
Ma bucur mult ca au fost pe plac 🙂