Dulciuri

Ciocolata de casa

Ciocolata de casa

Ingrediente

  • 500 g zahar
  • 500 g lapte praf
  • 200 g unt
  • 50 g cacao
  • 200 ml apa
  • esenta de rom, dupa gust
  • nuca, merisoare, goji si/sau alte fructe uscate
loading...

Ciocolata de casa este un desert pe care il faceam la fiecare sarbatoare cand eram acasa la ai mei si inca multi ani dupa aceea. A fost apoi o perioada cand nu stiu din ce motive peste reteta de ciocolata de casa s-a asternut praful. Am refacut-o cu ocazia Sfantului Andrei, atunci cand am continuat sirul petrecerilor in familie 🙂 Cu drag mi-am adus aminte de ea, am savurat-o bucatica cu bucatica si m-am bucurat ca a placut si celorlalti. Si am decis: o mai facem o data si de Craciun! 😉

Mod de preparare Ciocolata de casa:

Intr-un vas incapator se cerne laptele parf si cacaoa.

Intr-o cratita se pune apa, apoi se adauga zaharul. Se pune la foc si se fierbe pana se obtine siropul.

In functie de cat de „scazut” este siropul vom obtine consistenta batonului de ciocolata de casa. Cu cat acesta va fi mai scazut, mai dens, cu atat ciocolata va fi mai uscata si sfaramicioasa. Pentru a va da seama faceti proba picaturii. Luati putin sirop din vas si lasati cateva picaturi scurga intr-o cescuta in care ati pus apa foarte rece. Daca picatura de sirop se imprastie, siropul mai trebuie fiert pana picatura ramane pe fundul cestii.

Daca va place ciocolata mai moale si mai lipicioasa, fierbeti siropul mai putin, pana ramane ca o pelicula pe lingura.

Untul taiat bucati se pune in siropul fierbinte si se amesteca pana acesta se topeste. Adaugam esenta de rom, dupa gust.

Siropul cald se toarna in castron peste laptele praf amestecat cu cacao si se omogenizeaza. Acum adaugati in ciocolata de casa fructele uscate, in combinatia dorita de voi. Si cantitatea este facultativa, iti place cu nuca multa, pune nuca multa, nu-ti place nu pui deloc. Ciocolata de casa poate ramane si simpla, fara adaosuri de fructe uscate, din nou e doar o chestiune de gust.

Rasturnam ciocolata de casa intr-o tava (20/30 cm) tapetata cu folie alimentara si o distribuim in strat uniform. Se da tava la rece pentru cateva ore (eu am lasat-o peste noapte), pana se intareste suficient si poate fi portionata.

Pofta buna! 😉

Ciocolata de casa cu nuci

RETETA IN IMAGINI

Pentru mai multe recomandari va astept si pe pagina de Facebook (AICI)

loading...
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (2 voturi, medie: 5,00 din 5)
Se încarcă...
Tags: , , , , ,

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe rețete...

Papanasi cu smantana si dulceata

Papanasi cu smantana si dulceata

Papanasi am mai facut, pentru ca daca ii intrebi pe ai mei ce vor sa le fac bun vor raspunde invariabil „gogosi, papanasi si clatite” :)))) Si pentru ca aveam mai multa branza de vaci si pentru ca au iesit tare buni nu pot sa nu vi-i arat si voua. […]

Biscuiti de casa cu ciocolata si nuca

Biscuiti de casa cu ciocolata si nuca

V-am povestit deja de biscuitii de casa cu Finetti si de cat de mult au placut copiilor. Si mie mi-au placut, nu numai pentru ca sunt gustosi, ci si pentru ca se fac extrem de simplu si usor. Daca data trecuta am folosit mixerul pentru preparare, de data aceasta m-am […]

Biscuiti de casa cu Finetti

Biscuiti de casa cu Finetti

Atunci cand familia te trage de maneca si te intreaba daca ai ceva bun la desert si tu parca n-ai vrea sa le spui ca n-ai avut chef de gatit (altfel ce fel de super-mama ai mai fi? 😀 ) te sustragi cumva si in 30 de minute ai si […]

Bilute de biscuiti cu visine

Bilute de biscuiti cu visine

Oare exista cineva care sa nu fi mancat in copilarie aceste bilute de biscuiti cu visine? Reteta de astazi nu v-am adus-o doar pentru a starni amintiri din copilarie, ci si pentru ca este un desert usor si rapid de preparat, gata in doar 2 timpi si cateva miscari. Numa’ […]