Reteta Tort cu gogosi (Donuts Cake)
Tort cu gogosi si-a dorit de ziua lui, pentru ca iubeste gogosile si le-ar manca in fiecare zi, fara sa i „se intoarca” vreodata 🙂 In fiecare an, la fiecare aniversare, am incercat sa-l surprind cu cate un tort aniversar fabulos, anul acesta i-am respectat dorinta intocmai, blat de tort, crema de ciocolata alba si decor.
Pe 18 noiembrie, Robert al meu a implinit 14 ani. Nici nu stiu cand a trecut timpul, parca mai ieri era mic-mic, iar acum e mai inalt decat mine. Acum mai avem si zile in care ne certam, zile in care probabil ca isi spune in sinea lui ca sunt o mama nesuferita, dar si zile in care recunoaste ca „ai avut dreptate, mami. Cum de le stii tu pe toate?” 🙂 Imi doresc ca tot ceea ce stiu eu BUN sa-si insuseasca, sa stie ca il iubesc neconditionat si voi fi acolo mereu cand va avea nevoie de cineva care sa-i dea aripi. LA MULTI ANI, pui drag!
INGREDIENTE
- 1 blat de tort cu cacao:
- 3 oua
- 3 linguri zahar (pudra)
- 2 linguri ulei
- 3 linguri faina
- 2 linguri cacao
- un varf lingurita praf de copt
- 1/2 de boaba de tonka
- Vom face 4 blaturi
- Crema de ciocolata alba:
- 700 ml lapte
- 5 galbenusuri
- 100 g zahar
- 20 g gelatina
- 700 g ciocolata alba
- 800 ml smantana pentru frisca
- 2 pliculete zahar vanilat
- Pentru insiropat:
- ~300 ml lapte
- 3 linguri Nesquik
- Pentru ornat:
- 200 ml smantana pentru frisca
- 1 lingura zahar pudra vanilat
- glazura de ciocolata alba
- bomboane colorate diverse sortimente
- gogosi
Mod de preparare Tort cu gogosi (Donuts Cake):
Preparati o portie de gogosi dupa una dintre retetele de AICI sau dupa reteta voastra preferata. In cazul in care nu doriti sa va complicati prea tare le puteti cumpara 😉
Blat de tort cu cacao:
Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare, la viteza maxima a mixerului. Cand spuma s-a intarit bine adaugam zaharul pudra si mixam pana spuma devine densa si lucioasa. Separat frecam galbenusurile cu uleiul, pana obtinem o emulsie stabila. Aceasta emulsie o turnam peste albusuri. Daca albusurile sunt batute bine si corect, emulsia va ramane deasupra, nu se va lasa la fund. Dam mixerul la viteza cea mai mica si omogenizam usor compozitia. Faina o cernem impreuna cu cacaoa si praful de copt peste compozitia de oua, radem deasupra jumatate de boaba de tonka. Dam mixerul deoparte si amestecam totul cu o spatula, usor, cu miscari de jos in sus.
Compozitia o turnam intr-o tava (26 cm diametru) tapetata cu hartie de copt si dam tava la cuptor la foc mediu (160 grade cuptor electric cu ventilatie), pentru cca 20 de minute, pana blatul devine ferm la atingere. Se poate testa cu scobitoarea. Blatul se scoate pe un gratar, cu fundul in sus, se scoate hartia de copt si se lasa la racit.
Vom coace pe rand 4 blaturi.
Crema de ciocolata alba:
Gelatina se pune la hidratat in apa rece, atata apa cat aceasta sa fie bine acoperita.
Galbenusurile si zaharul se mixeaza pana se obtine o crema. Se toarna incet laptele si se omogenizeaza. Se pune vasul la baine marie sau pe foc mic si se fierbe compozitia pana se infierbanta foarte bine si incepe sa se ingroase. In tot acest timp se amesteca incontinuu. Compozitia va ramane ca o pelicula pe lingura. Se da deoparte si se lasa sa se racoreasca. Cand a ajuns la o temperatura suportabila la deget se adauga gelatina si ciocolata alba rupta bucatele si se amesteca pana la omogenizare. Se lasa la racit la temperatura camerei, astfel incat compozitia sa se intareasca foarte putin, ca o ciulama.
Intr-un castron incapator batem smantana pentru frisca pana incepe sa capete consistenta. Punem zaharul vanilat si mixam in continuare pana devine pufoasa. Nu este necesar sa fie mixata pana devine ferma. Se adauga in vasul cu ciocolata. Se amesteca usor, cu o spatula, cu miscari de jos in sus.
Montare Tort cu gogosi (Donuts Cake):
Acest tort cu gogosi se monteaza folosind un inel reglabil pentru tort sau marginea detasabila a tavii in care ati copt blatul. Puneti blatul pe platoul de servire si asezati inelul. Puneti primul blat, insiropati cu lapte cu Nesquik si turnati o treime din crema de ciocolata alba. Repetati cu restul de crema si blaturi cu cacao.
Tortul montat se da la rece pentru cateva ore bune, de preferat peste noapte. A doua zi se scoate inelul detasabil si se orneaza dupa preferinta.
- inelul se va scoate mai usor daca lasati tortul vreo 15 minute la temperatura camerei
Pentru decor se bate smantana pentru frisca pana incepe sa prinda consistenta. Se adauga zaharul pudra vanilat si se mixeaza pana devine ferma si pufoasa. Se imbraca tortul cu frisca batuta, apoi aveti liber la ornat 😉
Pofta buna! 😉
RETETA IN IMAGINI
Rasfoieste AICI toata colectia de torturi aniversare
Pentru mai multe recomandari va astept si pe pagina de Facebook (AICI)
2 comentarii
La multi ani lui Robert,un destin frumos!
Multumim frumos, Olivia!