Reteta Placinte „Poale-n brau”
O placinta cu branza la noi in familie nu se refuza niciodata. Daca se intampla sa ramana vreo 2 zile pe platou in bucatarie sunt atentionata ferm „nu care cumva sa le arunci, ca le mananc” 🙂 De obicei prefer varianta de placinta cu branza sub forma de „chifla” pentru ca se fac mai repede si stiu sigur ca umplutura de branza nu curge. Astazi am vrut musai, da’ musai 😀 sa incerc aluatul de la chifle pentru hamburger, in varianta indulcita. Nu m-am inselat ca va fi grozav de bun si asa 😉 Au iesit niste placinte Poale-n brau absolut delicioase. Atat de pufoase si aromate!
Anul 2018 este anul in care se implinesc 100 de ani de la Marea Unire. Anul centenarului este anul in care Dr.Oetker sarbatorește 20 de ani în Romania, ocazie cu care ne intoarcem la origini pentru redescoperirea retetelor autentic romanesti. Eu va propun sa redescoperiti reteta de placinte „Poale-n brau”.
Si pentru ca de 20 de ani incepem sarbatorile cu Dr.Oetker, iata si vestile bune pentru voi! Cauta in magazine ingredientele pentru prajituri cu ambalaje promotionale Dr.Oetker, inscrie codul pe site aici si poti castiga o casa de vacanta, plus alte premii, fel de fel 😉 ! Detalii in imaginea de mai jos
INGREDIENTE
- Aluat:
- 570 g faina
- 350 ml lapte
- 7 g drojdie uscata Dr Oetker
- 1 ou
- 2-3 linguri ulei
- 100 g zahar
- 1 lingurita sare
- 1 pliculet coaja de portocale Finesse de la Dr Oetker
- Umplutura:
- 500 g branza de vaci
- 100-150 g zahar (dupa preferinta)
- 2 oua
- 2 pliculete zahar vanilat Dr Oetker
- esenta de portocale Dr Oetker
- Pentru uns:
- 1 galbenus
- 2-3 linguri lapte
Mod de preparare Placinte „Poale-n brau” :
Aluat:
Intr-un castron amestecam drojdia uscata cu zaharul si cateva linguri de faina (3-4 linguri sunt suficiente). Amestecand continuu turnam laptele caldut, pana se omogenizeaza compozitia si drojdia se dizolva. Lasam deoparte la dospit pentru 10-15 minute.
Separat, intr-un alt castron amestecam faina cu sarea si coaja de portocale Finesse, apoi facem o gaura in mijlocul fainii. Turnam maiaua, uleiul si oul batut usor si incepem sa framantam. Vom obtine un aluat usor moale si putin lipicios.
- pentru framantare am folosit masine de paine
- in functie de tipul de faina folosit e posibil sa mai trebuiasca 1-2 linguri de faina in plus, daca aluatul este prea moale sau 1-2 linguri de lapte, daca aluatul este prea vartos
Aluatul se pune intr-un castron uns cu ulei, se acopera cu folie alimentara si se lasa la dospit pana isi dubleaza volumul.
Umplutura:
Punem branza de vaci intr-un castron, adaugam esenta de portocale Dr Oetker , zaharul vanilat Dr Oetker si ouale. Amestecam pana cand umplutura devine omogena.
- daca branza este prea moale se adauga 1-2 linguri gris
- compozitia se poate amesteca cu blenderul vertical, daca branza nu este foarte cremoasa
- daca va plac, puteti adauga si stafide
Cum se prepara Placinte Poale-n brau:
Rasturnam aluatul pe masa usor infainata si-l framantam putin, cat sa scoatem aerul din el. Il impartim in 2 parti, pentru a-l putea intinde mai usor. Fiecare parte se intinde intr-o foaie subtire de cca 0.5 cm, apoi se taie patrate de cca 10-15 cm, in functie de cat de mari doriti sa fie placintele poale-n brau. Pe mijlocul fiecarui patrat punem cate 1 lingura din compozitia de branza.
In continuare, fiecare patrat se aduna catre mijloc, in forma de plic, aducand capetele opuse spre interior. Se preseaza, sa se lipeasca bine.
Placinte Poale-n brau se aseaza in tava tapetata cu hartie de copt, lasand spatiu intre ele. Se lasa la loc caldut sa creasca putin, se ung bine cu galbenus de ou „desfacut” cu lapte. Se dau la cuptor la foc mediu (160 grade cuptor electric cu ventilatie) pentru cca 30 de minute, pana sunt frumos rumenite.
Se lasa la racit, apoi se pudreaza cu zahar pudra aromat cu zahar vanilat Dr Oetker.
Pofta buna! 😉
RETETA IN IMAGINI