Tort cu crema de ciocolata si mascarpone

de Miha
257258 vizualizări
Tort cu crema de ciocolata si mascarpone

I-am spus tort cu crema de ciocolata si mascarpone, dar poate fi la fel de bine si o prajitura cu crema de ciocolata si mascarpone, daca nu aveti ceva frumos si important de sarbatorit si alegeti sa o taiati in bucati patrate sau dreptunghiulare 😉

Pornind de la reteta de prajitura cu crema mascarpone si zmeura (clic AICI pentru reteta), am facut acest tort fix dupa preferinta sarbatoritei, care (stiu eu sigur 😀 ) a luat in calcul si preferintele nepotilor. Un tort destul de consistent, cu foi fragede si bune cu iaurt si cacao, crema de ciocolata alba cu mascarpone si un ganache de ciocolata cu lapte… pur si simplu, delicios! 😉

Tort cu crema de ciocolata si mascarpone

Tort cu crema de ciocolata si mascarpone

I-am spus tort cu crema de ciocolata si mascarpone, dar poate fi la fel de bine si o prajitura cu crema de… Torturi tort cu crema de ciocolata si mascarpone, tort cu ciocolata European Printează
Nutrienți 200 calorii 20 grams grăsimi
Evalueză 3.3/5
( 85 vot(uri) )

INGREDIENTE

  • Pentru blaturi:
  • 300 g faina
  • 150 g zahar (pudra)
  • 50 g cacao
  • 10 g praf de copt
  • 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
  • 400 g iaurt
  • 3 oua
  • 100 ml ulei
  • esenta de vanilie
  • Pentru crema de ciocolata alba cu mascarpone:
  • 200 g smantana pentru frisca/frisca lichida
  • 200 g ciocolata alba
  • 500 g mascarpone
  • 1 pliculet zahar vanilat
  • Pentru crema ganache de ciocolata cu lapte:
  • 400 ciocolata cu lapte
  • 400 ml smantana pentru frisca/frisca lichida

Mod de preparare Tort cu crema de ciocolata si mascarpone:

Blaturi:

Amestecam faina cu cacaoa, zaharul pudra, praful de copt, bicarbonatul de sodiu si un praf de sare. Dupa ce le-am amestecat bine le cernem intr-un castron. Facem o adancitura in mijloc si turnam uleiul, esenta de vanilie, iaurtul si cele 3 oua. Incepem sa mixam la viteza mica a mixerului, pana ingredientele se amesteca, apoi marim viteza mixerului si mixam pana obtinem o compozitie omogena si lucioasa.

  • puteti folosi orice fel de iaurt, dar cu cat procentul de grasimi este mare cu atat este mai bun

Compozitia se imparte in 2 parti egale si se coc 2 blaturi in tava mare de la aragaz (cca 40/30 cm), tapetata cu hartie de copt, la foc mediu (180 grade sau 160 grade la cuptor cu ventilatie) pentru cca 20 de minute fiecare. Blaturile se scot pe un gratar si se lasa sa se raceasca foarte bine.

Crema de ciocolata alba cu mascarpone:

Ciocolata alba rupta bucatele si amestecata cu smantana pentru frisca se topeste la foc mic, fara a da in clocot, amestecand continuu. Se da deoparte si se lasa la racit pana ajunge la temperatura camerei.

Mascarponele si zaharul vanilat se pun in vasul robotului de bucatarie si se mixeaza putin cat sa se omogenizeze. Se adauga crema de ciocolata alba si se mixeaza pana crema devine ferma si omogena. Dam la rece pana la asamblarea tortului.

Crema ganache de ciocolata cu lapte:

Ciocolata rupta bucatele si amestecata cu smantana pentru frisca se topeste la foc mic, fara a da in clocot, amestecand continuu. Se da deoparte si se lasa sa se racoreasca, dupa care se da la rece pentru cateva ore sau la congelator cca 1 ora. Mixam pana crema de ciocolata devine ferma si pufoasa.

Asamblare Tort cu crema de ciocolata si mascarpone:

Desprindem usor hartia de copt de pe blaturi. Atentie la cum le manevrati, sunt moi si se pot rupe usor. Fiecare blat se taie in 2 parti, pe latime, obtinand astfel 4 blaturi de cca 20/30 cm.

Punem un blat pe un platou, ungem cu jumatate din crema de ciocolata alba cu mascarpone, acoperim cu al doilea blat, jumatate din crema ganache de ciocolata, al treilea blat, restul de crema de ciocolata alba si ultimul blat. Cu cea de-a doua jumatate din crema ganache finisam si ornam tortul.

Pofta buna! 😉

Tort cu crma de ciocolata si mascarpone

Tort cu crema de ciocolata si mascarpone

RETETA IN IMAGINI

Tort cu crema de ciocolata si mascarpone

Ma gasiti si pe Facebook la DULCIURI FEL DE FEL

poate vă plac și rețetele

21 comentarii

Rodica 7 iunie 2022 - 11:24

Foarte bune dulciurile tale care sunt și preferatele mele!

Răspuns
Miha 8 iunie 2022 - 14:59

Multumesc 🙂

Răspuns
Maria 19 iunie 2022 - 16:40

Buna! Crema de mascarpone iese destul de moale. Chiar daca se pune la rece , este prea moale si se lasa. Cred ca ar trebui ajutata cu ceva gelatina.

Răspuns
Dana 16 septembrie 2022 - 15:35

Eu acum lam făcutmia ieșit extraordinar😊 dacă crema de marscapone va ieșit moale doamna Maria încercați să bateți separat crema de ciocolata și marscaponele pe urma le amestecați cu o spatulă eu așa am făcut 😊😉 deabia aștept sa probez😋😋😋😋

Răspuns
Georgiana 3 octombrie 2022 - 11:10

Nu este menționat în ingrediente ce cantitate de cacao sau ciocolata se pune în crema cu mascarpone

Răspuns
Miha 3 octombrie 2022 - 22:03

Doar in crema de ciocolata alba se pune mascarpone

Răspuns
Ioana N. 3 ianuarie 2023 - 17:16

Buna ziua! Doresc sa fac acest tort de ziua soțului, dar oare mai trebuie insiropat? Nu ne plac torturile uscate 😊

Răspuns
Miha 3 ianuarie 2023 - 18:11

Blaturile sunt moi si au o textura umeda, nu necesita insiropare.
Daca va plac blaturile foarte insiropate, se poate adauga sirop, nu are ce sa fie rau 🙂

Răspuns
Alina 7 ianuarie 2023 - 2:22

Crema cu ciocolata alba si mascarpone este moale desi nu le-am batut impreuna. Cum as putea face sa nu fie moale?
Multumesc

Răspuns
Miha 7 ianuarie 2023 - 20:36

Pentru a nu risca sa se taie, pune-o la congelator minim 1 ora, apoi mixeaza din nou

Răspuns
G 11 februarie 2023 - 0:40

Buna! Oare ce dimensiune are tava pe care ați folosit-o? Poate fi făcută și in tava rotunda? Va mulțumesc!

Răspuns
Miha 11 februarie 2023 - 8:51

Buna
Am scris in reteta, 40/30 cm 🙂
POate fi facut si in tava rotunda, de 24-26 cm

Răspuns
Bojan Carmen Alina 15 februarie 2023 - 16:08

Bună,
Am facut de 3 ori până acum tortul și nu a fost nevoie ca să-l însiropez pt că blaturile sunt foarte moi.

Răspuns
Flory 28 aprilie 2023 - 0:58

Bună seara , pot sa-l decorez cu martipan ?

Răspuns
Miha 2 mai 2023 - 20:36

Se poate, desigur

Răspuns
Chivu Andreea 6 august 2023 - 17:59

Bună ziua. Arata foarte bine tortul. As vrea sa încerc și eu într-o forma rotunda cu diametrul de 30 cm. Îmi puteți spune ce cantități sa folosesc? In special la creme.Se calculează cu regula de trei simpla sau este o alta regula? Mulțumesc!

Răspuns
Miha 9 august 2023 - 9:34

O portie si jumatate cred ca este suficient

Răspuns
MIRELA GOLEANU 16 martie 2024 - 22:26

Foarte bun tortul ! Absolut delicios ! Multumesc pentru reteta Miha ! 🙂

Răspuns
Miha 21 martie 2024 - 12:10

Cu mare drag!
Si ma bucur tare mult ca ai incercat reteta!

Răspuns
Iuliana 17 iulie 2024 - 1:04

Este cea mai buna reteta de tort pe care am facut-o pana acum. L-am făcut deja de 2 ori insa a doua oară am adăugat zmeură proaspătă în straturile de creama, un adevărat deliciu…mulțumesc pt rețetă

Răspuns
Miha 23 august 2024 - 14:56

Ma bucur mult ca a fost pe plac!

Răspuns

Lasă un răspuns