I-am spus tort cu crema de ciocolata si mascarpone, dar poate fi la fel de bine si o prajitura cu crema de ciocolata si mascarpone, daca nu aveti ceva frumos si important de sarbatorit si alegeti sa o taiati in bucati patrate sau dreptunghiulare 😉
Pornind de la reteta de prajitura cu crema mascarpone si zmeura (clic AICI pentru reteta), am facut acest tort fix dupa preferinta sarbatoritei, care (stiu eu sigur 😀 ) a luat in calcul si preferintele nepotilor. Un tort destul de consistent, cu foi fragede si bune cu iaurt si cacao, crema de ciocolata alba cu mascarpone si un ganache de ciocolata cu lapte… pur si simplu, delicios! 😉
INGREDIENTE
- Pentru blaturi:
- 300 g faina
- 150 g zahar (pudra)
- 50 g cacao
- 10 g praf de copt
- 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
- 400 g iaurt
- 3 oua
- 100 ml ulei
- esenta de vanilie
- Pentru crema de ciocolata alba cu mascarpone:
- 200 g smantana pentru frisca/frisca lichida
- 200 g ciocolata alba
- 500 g mascarpone
- 1 pliculet zahar vanilat
- Pentru crema ganache de ciocolata cu lapte:
- 400 ciocolata cu lapte
- 400 ml smantana pentru frisca/frisca lichida
Mod de preparare Tort cu crema de ciocolata si mascarpone:
Blaturi:
Amestecam faina cu cacaoa, zaharul pudra, praful de copt, bicarbonatul de sodiu si un praf de sare. Dupa ce le-am amestecat bine le cernem intr-un castron. Facem o adancitura in mijloc si turnam uleiul, esenta de vanilie, iaurtul si cele 3 oua. Incepem sa mixam la viteza mica a mixerului, pana ingredientele se amesteca, apoi marim viteza mixerului si mixam pana obtinem o compozitie omogena si lucioasa.
- puteti folosi orice fel de iaurt, dar cu cat procentul de grasimi este mare cu atat este mai bun
Compozitia se imparte in 2 parti egale si se coc 2 blaturi in tava mare de la aragaz (cca 40/30 cm), tapetata cu hartie de copt, la foc mediu (180 grade sau 160 grade la cuptor cu ventilatie) pentru cca 20 de minute fiecare. Blaturile se scot pe un gratar si se lasa sa se raceasca foarte bine.
Crema de ciocolata alba cu mascarpone:
Ciocolata alba rupta bucatele si amestecata cu smantana pentru frisca se topeste la foc mic, fara a da in clocot, amestecand continuu. Se da deoparte si se lasa la racit pana ajunge la temperatura camerei.
Mascarponele si zaharul vanilat se pun in vasul robotului de bucatarie si se mixeaza putin cat sa se omogenizeze. Se adauga crema de ciocolata alba si se mixeaza pana crema devine ferma si omogena. Dam la rece pana la asamblarea tortului.
Crema ganache de ciocolata cu lapte:
Ciocolata rupta bucatele si amestecata cu smantana pentru frisca se topeste la foc mic, fara a da in clocot, amestecand continuu. Se da deoparte si se lasa sa se racoreasca, dupa care se da la rece pentru cateva ore sau la congelator cca 1 ora. Mixam pana crema de ciocolata devine ferma si pufoasa.
Asamblare Tort cu crema de ciocolata si mascarpone:
Desprindem usor hartia de copt de pe blaturi. Atentie la cum le manevrati, sunt moi si se pot rupe usor. Fiecare blat se taie in 2 parti, pe latime, obtinand astfel 4 blaturi de cca 20/30 cm.
Punem un blat pe un platou, ungem cu jumatate din crema de ciocolata alba cu mascarpone, acoperim cu al doilea blat, jumatate din crema ganache de ciocolata, al treilea blat, restul de crema de ciocolata alba si ultimul blat. Cu cea de-a doua jumatate din crema ganache finisam si ornam tortul.
Pofta buna!
RETETA IN IMAGINI
Ma gasiti si pe Facebook la DULCIURI FEL DE FEL
21 comentarii
Foarte bune dulciurile tale care sunt și preferatele mele!
Multumesc 🙂
Buna! Crema de mascarpone iese destul de moale. Chiar daca se pune la rece , este prea moale si se lasa. Cred ca ar trebui ajutata cu ceva gelatina.
Eu acum lam făcutmia ieșit extraordinar😊 dacă crema de marscapone va ieșit moale doamna Maria încercați să bateți separat crema de ciocolata și marscaponele pe urma le amestecați cu o spatulă eu așa am făcut 😊😉 deabia aștept sa probez😋😋😋😋
Nu este menționat în ingrediente ce cantitate de cacao sau ciocolata se pune în crema cu mascarpone
Doar in crema de ciocolata alba se pune mascarpone
Buna ziua! Doresc sa fac acest tort de ziua soțului, dar oare mai trebuie insiropat? Nu ne plac torturile uscate 😊
Blaturile sunt moi si au o textura umeda, nu necesita insiropare.
Daca va plac blaturile foarte insiropate, se poate adauga sirop, nu are ce sa fie rau 🙂
Crema cu ciocolata alba si mascarpone este moale desi nu le-am batut impreuna. Cum as putea face sa nu fie moale?
Multumesc
Pentru a nu risca sa se taie, pune-o la congelator minim 1 ora, apoi mixeaza din nou
Buna! Oare ce dimensiune are tava pe care ați folosit-o? Poate fi făcută și in tava rotunda? Va mulțumesc!
Buna
Am scris in reteta, 40/30 cm 🙂
POate fi facut si in tava rotunda, de 24-26 cm
Bună,
Am facut de 3 ori până acum tortul și nu a fost nevoie ca să-l însiropez pt că blaturile sunt foarte moi.
Bună seara , pot sa-l decorez cu martipan ?
Se poate, desigur
Bună ziua. Arata foarte bine tortul. As vrea sa încerc și eu într-o forma rotunda cu diametrul de 30 cm. Îmi puteți spune ce cantități sa folosesc? In special la creme.Se calculează cu regula de trei simpla sau este o alta regula? Mulțumesc!
O portie si jumatate cred ca este suficient
Foarte bun tortul ! Absolut delicios ! Multumesc pentru reteta Miha ! 🙂
Cu mare drag!
Si ma bucur tare mult ca ai incercat reteta!
Este cea mai buna reteta de tort pe care am facut-o pana acum. L-am făcut deja de 2 ori insa a doua oară am adăugat zmeură proaspătă în straturile de creama, un adevărat deliciu…mulțumesc pt rețetă
Ma bucur mult ca a fost pe plac!