Prajitura cu crema mascarpone si zmeura – o prajitura spectaculoasa, aromata si grozav de gustoasa. Desi pare a fi o prajitura elaborata, va asigur ca se face cat se poate de usor.
Reteta pentru foi am folosit-o si pentru blaturile de la tortul cu mascarpone si caramel. Il puteti coace in orice fel de tava aveti la dispozitie, patrata, dreptunghiulara sau rotunda. Este un blat moale si usor umed, care nu necesita insiropare.
INGREDIENTE
- Pentru foi:
- 300 g faina
- 150 g zahar (pudra)
- 50 g cacao
- 10 g praf de copt
- 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
- 400 g iaurt
- 3 oua
- 100 ml ulei
- esenta de vanilie
- Pentru jeleul de zmeura:
- 300 g zmeura (congelata)
- 150 g zahar
- 10 g gelatina
- Pentru crema mascarpone:
- 200 g smantana pentru frisca/frisca lichida
- 200 g ciocolata alba
- 500 g mascarpone
- 1 pliculet zahar vanilat
- zmeura, dupa preferinta
Mod de preparare Prajitura cu crema mascarpone si zmeura:
Foi pentru prajitura:
Amestecam faina cu cacaoa, zaharul pudra, praful de copt, bicarbonatul de sodiu si un praf de sare. Dupa ce le-am amestecat bine le cernem intr-un castron. Facem o adancitura in mijloc si turnam uleiul, esenta de vanilie, iaurtul si cele 3 oua. Incepem sa mixam la viteza mica a mixerului, pana ingredientele se amesteca, apoi marim viteza mixerului si mixam pana obtinem o compozitie omogena si lucioasa.
- puteti folosi orice fel de iaurt, dar cu cat procentul de grasimi este mare cu atat este mai bun
Compozitia se imparte in 2 parti egale si se coc 2 blaturi in tava mare de la aragaz (40/30 cm), tapetata cu hartie de copt, la foc mediu (180 grade sau 160 grade la cuptor cu ventilatie) pentru cca 20 de minute fiecare. Blaturile se scot pe un gratar si se lasa sa se raceasca foarte bine.
Crema de mascarpone:
Ciocolata alba rupta bucatele si amestecata cu smantana pentru frisca se topeste la foc mic, fara a da in clocot, amestecand continuu. Se da deoparte si se lasa la racit pana ajunge la temperatura camerei.
Mascarponele si zaharul vanilat se pun in vasul robotului de bucatarie si se mixeaza putin cat sa se omogenizeze. Se adauga crema de ciocolata alba si se mixeaza pana crema devine ferma si omogena. Dam la rece pana la asamblarea prajiturii.
Jeleu de zmeura:
Gelatina o punem la hidratat in apa rece, atata apa cat gelatina sa fie bine acoperita.
Intr-o cratita punem zmeura si zaharul. Punem cratita pe foc mic si amestecand din cand in cand fierbem pana zmeura se inmoaie si isi lasa zeama. Adaugam gelatina, omogenizam si lasam la racit.
Asamblare Prajitura cu crema mascarpone si zmeura:
Se desprinde usor hartia de copt de pe blaturi. Fiecare blat se taie in 2 parti, pe latime, obtinand astfel 4 blaturi de cca 20/30 cm.
Punem un blat pe platou, punem 1/3 din crema in strat uniform si zmeura, acoperim cu al doilea blat si repetam cu restul de crema si blat. Turnam jeleul de zmeura pe toata suprafata prajiturii si dam la rece pana in momentul servirii.
- daca folositi zmeura proaspata o puneti intrega peste crema, daca este congelata se poate sfarama cu mana
Pofta buna!
RETETA IN IMAGINI
Ma gasiti si pe Facebook la DULCIURI FEL DE FEL
15 comentarii
Se face intr-adevar usor si este ,cu siguranta,delicioasa.
Multumesc 🙂
Buna,
Se coace un singur blat din cantitatea menționată mai sus ,sau se coc două in doua tura la cuptor?
Mi se pare mare tava de 30/ 40 cm pentru a coace este.enea cantitate! Putem coace pe rând cele două blaturi in tăvi mai mici?
Mulțumesc!
Buna,
Cantitatea este suficienta pentru 2 blaturi, coapte in tava mare de aragaz. Poti pune si in tavi mai mici, dar foile vor iesi groase
Super buna 😉
Oare se pot pastra blaturile pentru 2-3 zile fara ca prăjitura sa fi asamblata? Crema sa se facă doar in ziua când se serveste.
Da, blaturile se pot face cu cateva zile inainte. Le pastrezi cu hartie de copt intre ele.
Asamblezi prajitura cu o zi inainte, e mai buna si se taie mult mai frumos daca sta la rece peste noapte
Buna, cam cate porții iasă? 😁
depinde de cat de mari le tai, 16-20 portii generoase 😉
Bună dacă vrei sa faci mai multa crema dublez cantitatea sau pun din fiecare câte unpic mai mult și sa fac blaturile și sa nu le tai să-l fac mare cât este tava… Și sa fac blaturile mai subțiri…?
Buna
Da, ar trebui dublate cantitatile pentru crema, daca vrei sa faci mare cat tava 🙂
Ok, mulțumesc frumos,dacă topesc separat ciocolata și sabat frișcă apoi sa bag mascarpone ex, genu ca la tiramisu, se poate? Mi sa nu iese moale crema… Blatul mai trebuie siropat?
Buna ziua! Amestecul de frisca cu ciocolata nu trebuie sa stea la frigider inainte de a il bate si amesteca cu mascarpone?
Nu, doar pana ajunge la temperatura camerei
Nu e perfect echilibrat din păcate. Nu este suficient de dulce, e chiar fad….deși crema părea destul de dulce când am gustat o, în tort și a pierdut tăria. De asemenea cred ca fructele pasate puse pe blat ar incarca mult mai bine și ar avea mai multa savoare decat puse intregi.Ar fi trebuit sa menționați ca a-ți blenduit fructele de la suprafață. Eu am respectat reteta ad literam dar ma așteptăm la mai mult sincer….e ok prăjitură dar nu e wow