Ai un sarbatorit care iubeste ciocolata? Fa-i un tort cu crema de ciocolata cu Nutella si mascarpone si il vei face mega-fericit! Si pe langa asta… o sa se sature de ciocolata pana la urmatoarea aniversare 😀
Despre crema de ciocolata cu Nutella si mascarpone v-am povestit zilele trecute AICI. N-a mai trebuit decat sa fac un blat de tort cu cacao si nuca si un ganache de ciocolata pentru ornat. Simplu, dar grozav de delicios!
INGREDIENTE
- Blat de tort cu cacao:
- 7 oua
- 7 linguri zahar pudra
- 4 linguri ulei
- 7 linguri faina
- 7 linguri nuca macinata
- 2 linguri cacao
- esenta de rom
- 1 lingurita praf de copt
- Crema de ciocolata cu Nutella si mascarpone:
- 600 g Nutella
- 500 g mascarpone
- Crema de ciocolata pentru ornat:
- 400 g ciocolata (52% cacao)
- 400 ml smantana pentru frisca
- Pentru insiropat:
- 250 ml lapte
- 2 linguri zahar
- esenta de rom
Mod de preparare Tort cu crema de ciocolata cu Nutella si mascarpone:
Blat de tort cu cacao si nuca:
Separam albusurile de galbenusuri. Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare, la viteza maxima a mixerului. Cand spuma s-a intarit bine adaugam zaharul pudra si mixam pana spuma devine densa si lucioasa. Separat frecam galbenusurile cu uleiul si esenta de rom, pana obtinem o emulsie stabila. Aceasta emulsie o turnam peste albusuri. Dam mixerul la viteza cea mai mica si omogenizam usor compozitia.
Faina o cernem impreuna cu cacaoa si praful de copt peste compozitia de oua. Adaugam si nuca macinata. Dam mixerul deoparte si amestecam totul cu o spatula, usor, cu miscari de jos in sus.
Compozitia o turnam intr-o tava (22 cm diametru) tapetata cu hartie de copt si dam tava la cuptor la foc mediu (180 grade sau 160 la cuptor cu ventilatie), pentru cca jumatate de ora, pana blatul devine ferm la atingere. Se poate testa cu scobitoarea. Blatul se scoate pe un gratar, cu fundul in sus, se scoate hartia de copt si se lasa la racit.
Crema de ciocolata cu Nutella si mascarpone:
Se pun cele doua ingrediente intr-un bol si se mixeaza la viteza mare, in jur de 2 minute. Crema se mixeaza atat cat sa devina omogena si consistenta.
E cea mai simpla crema de ciocolata facuta pana acum!
Ganache de ciocolata pentru ornat:
Ciocolata rupta bucatele si amestecata cu smantana pentru frisca se topeste intr-un vas, la foc mic.
- sfat: se intampla de foarte multe ori ca grasimea din frisca sa ramana lipita de cutie. Taiati cutia cu totul si colectati acea grasime foarte importanta la reusita retetei
Fara a da in clocot si amestecand continuu se tine vasul pe foc pana ciocolata este topita. Se da deoparte, se lasa sa se racoreasca putin, apoi se da la congelator pentru cca 1 ora, pana crema se raceste foarte bine si incepe sa se intareasca.
- daca nu va grabiti puteti tine crema la frigider, cateva ore sau peste noapte
Dupa ce crema s-a racit foarte bine si a inceput sa capete consistenta se mixeaza pana devine pufoasa si ferma. Se pastreaza la rece pana la ornarea tortului.
Asamblare Tort cu crema de ciocolata cu Nutella si mascarpone:
Blatul racit se taie pe orizontala in 3 parti. Punem primul blat in tava in care am copt, tapetata cu folie alimentara. Insiropam usor cu lapte indulcit dupa gust si aromat cu esenta de rom. Nu insiropati in exces, blatul se va mai inmuia si de la crema. Punem jumatate din crema de ciocolata in strat uniform. Punem si cel de-al doilea blat, insiropam usor si intindem restul de crema de ciocolata in strat uniform. Incheiem cu cel de-al treilea blat, de asemenea insiropat usor. Invelim bine in folie alimentara si dam la frigider pentru cateva ore, de preferat peste noapte.
Ornare Tort cu crema de ciocolata cu Nutella si mascarpone:
Rasturnam tortul pe un platou si il „imbracam” in crema ganache de ciocolata. Circa 1/3 din crema o punem deoparte pentru ornat. Pentru „si mai multa ciocolata” vom decora cu bomboane Fererro Rocher.
Pofta buna! 😉
RETETA IN IMAGINI
Ma gasiti si pe Facebook la DULCIURI FEL DE FEL
4 comentarii
Este un tort festiv,ce promite a fi delicios.
O reteta de nota 10, big like 😉
multumesc
Foarte bun tortul ! 🙂