De cele mai multe ori o reteta de tort este asociata cu o aniversare sau cu ceva de sarbatorit, dar se intampla cateodata sa vrei un tort asa…pur si simplu. Sa te rasfeti, sa iti incanti sufletul si mai ales…sa te energizezi dupa 1 luna din vacanta copiilor :))
Asadar, pentru astazi va propun un tort cu crema de cafea. E bun, ba chiar foarte bun… dar numai pentru cei ce prefera crema de unt.
Ingrediente
- Pentru blat:
- 5 oua (mici)
- 5 linguri zahar
- 5 linguri faina
- 2 linguri ulei
- 2 linguri cacao
- 2-3 linguri nuca macinata
- 1 praf de copt
- esenta de rom
- Pentru crema:
- 150 g zahar
- 2 galbenusuri
- 2 linguri lapte
- 200 g unt
- 2 linguri cafea solubila
- 100 ml smantana pentru frisca/frisca lichida
- 2 plicuri zahar vanilat
- Pentru sirop:
- 50 g zahar
- ~100 ml apa
Mod de preparare Tort cu crema de cafea:
Blat:
Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga apoi zaharul si se mixeaza pana obtinem o bezea ferma si lucioasa. Galbenusurile frecate cu ulei si esenta de rom se toarna peste bezea si se amesteca usor. La sfarsit se incorporeaza faina amestecata cu praful de copt, nuca macinata si cacaoa, amestecand usor cu o spatula cu miscari de jos in sus.
Compozitia se toarna intr-o tava (20 cm diametru) tapetata cu hartie de copt si se da la cuptor la foc mediu pentru cca 30-35 de minute, pana blatul devine ferm la atingere si trece testul cu scobitoarea. Se scoate pe un gratar si se lasa la racit.
Crema:
Cafeaua se dizolva in putina apa calda. Untul se lasa sa se inmoaie la temperatura camerei.
Galbenusurile se mixeaza cu zaharul pana se albesc si devin ca o crema. Incorporam laptele apoi punem la fiert la baine marie pana crema se infierbanta bine si nu se mai simt cristale de zahar. Se da deoparte, sa lasa sa se raceasca, apoi se mixeaza bine impreuna cu untul moale. Se adauga cafeaua si se omogenizeaza.
Smantana pentru frisca se mixeaza cu zaharul vanilat pana devine ferma, apoi se incorporeaza in crema de unt.
- Crema este destul de multa pentru acest tort, jumatate din ea am folosit la ornat. Daca faceti un blat mic faceti doar o jumatate de portie sau faceti un blat mai mare, de cca 24 cm diametru. 🙂
- Nu stiu din ce motive…ca o fi untul, ca are prea multa apa, ca o fi din cauza smantanii pentru frisca… crema se poate „taia”. Sfatul meu e sa nu insistati cu amestecatul si eventual sa mixati untul inainte de a-l incorpora in crema, sa scoateti apa din el. Daca totusi dezastrul se intampla incercati sa reparati crema pe baie de abur. Personal n-am incercat, dar e un sfat primit de la o buna prietena.
Sirop:
Zaharul se caramelizeaza, apoi se „stinge” cu apa rece. Se lasa deoparte pana se raceste si caramelul se topeste.
Blatul bine racit se taie in 3 parti si se insiropeaza. Se repartizeaza crema intre blaturi si se orneaza dupa preferinta.
Se da la rece pentru cateva ore.
Pofta buna! 😉
40 comentarii
Ce frumos e!!!
Minunat!!
Mihule, esti maestra!
Ma inscriu si eu pentru o felie!:)
Pupici!
Ilda
Lavender Thoughts
Frumos si foarte bun!
Minunat arata!! Foarte frumos ornat 😉 si crema imi place, dar nu in cantitati mari. Te pup
Am ramas fara cuvinte! Ce m-as rasfata si eu cu o felie. Pupici!
Mama ce bun trebuie sa fie si ce frumos arata!!
Pe asta nu-l mai fac,e prea mare pentru mine!!!
Pup Miha!
Minunat!
Wow …………………………
Miha, din mainile tale a iesit o MINUNATIE !
Sotul meu este fan crema de unt 🙂 Delicios!
Buna ziua,
Acu fac acest tort si nu stiu daca sa pun cafeaua asa, putin dizolvata in apa calda sau sa o fierb si sa o strecor.. daca o pun doar dizolvata, nu se simte „grunjos” la mestecat?:D
Ar fi minunat daca mi-ati raspunde in maxim 10 minute :)) Multumesc mult.
Alexandra, se foloseste cafea solubila, adica ness, pe care daca-l dizolvi in apa nu are cum sa se simta „grunjos”
Am mai citit o data reteta si am vazut apoi ca scria „cafea solubila” 😀 a iesit tare bun :d multumesc 🙂
Cu drag! >:D< Ma bucur tare mult ca ti-a placut!
arata genial, mi s-a facut pofta de tort doar gandindu-ma ca e cu cafea si uitandu-ma la poze. ca o intrebare … cu ce l-ai ornat pe lateral, cum ai facut crema sa stea asa?
De ornat l-am ornat cu o parte din crema facuta. Am pus crema intr-un posh la care am atasat un dui cu varf rotund. Pui cate o bulina de crema pe verticala, una sub alta, apoi cu coada unei lingurite pornind din centrul bulinei tragi crema spre exterior. Urmatorul rand de buline vine in continuarea „darei” de crema.
Promit ca la urmatoarea prajitura cu crema sau tort voi face poze in care sa se vada mai bine procedeul.
Multumesc! >:D<
Frumos.
multumesc 🙂
foarte buna crema felicitari. bv
Cam cate grame are un pachetel de zahar vanilat?
8-10 grame 🙂
Pot folosi aceeasi cantitate de ingrediente pt blat pt o forma de cerc de 26 cm diametru?
Se poate, dar evident ca blatul va iesi mai subtire si nu-l vei putea taia in 3, ci doar in 2 😉
Si pe 26cm cam care ar fi cantitatile de ingrediente?multumesc anticipat!
Miha,la cafea solubila trebuie doua linguri cu varf sau fara?? Dupa parerea ta,doua pliculete ar fi de ajuns sau nu??? Multumesc mult!
Mariana, eu am pus asa… fara varf. Dar poti pune si cu varf daca vrei un gust mai intens de cafea 😉
N-am idee cat cantareste un pliculet de ness, dar cred ca nu e mai mult de 1 lingurita acolo. S-ar putea sa trebuiasca mai mult de doua, dar (repet!) e doar dupa cum vrei tu sa fie gustul de intens! >:D<
Multumesc mult,Miha, pentru raspunsul tau promt.O sa iti spun cum a iesit dupa ce o sa o prepar.Iti doresc ‘Sarbatori Fericite,tie si celor dragi ai tai!
Multumim, la fel si voua! >:D<
Mihule,am preparat multe retete de pe blogul tau ,si toate mi-ai iesit,insa crema de la tortul acesta mi s-a taiat.
Totul a fost bine,pana am adaugat frisca in amestecul racit la temperatura camerei ,putin cate putin,dar s-a branzit.
Am refacut crema insa nu am mai pus frisca deloc si in loc de unt ca prima data ,am pus margarina Rama cub si a iesit perfect
Nu stiu de ce s-a branzit pentruca am lucrat cu toate la temperatura camerei!!
Mariana, nu stiu ce sa zic… nu-mi dau seama care ar putea fi cauza. Poate faptul ca ai pus frisca putin cate putin? Eu am pus-o toata odata si am omogenizat, fara sa insist prea mult cu amestecatul.
La acest lucru nu m-am gandit! Multumesc mult pentru raspuns
Si mie mi s-a branzit crema.
Am refacut-o si nu am mai mixat-o cu am frecat cu lingura de lemn. Surpriza a fost sa vad ca untul era plin de apa!
Mie nu mi-a iesit multa crema. Cred ca e o greseala in reteta, doar 100 ml. frisca lichida sau smantana? Abia am reusit sa umplu tortul, iar de ornat l-am ornat cu frisca.
Dar a iesit delicios!
Roza, pentru un tort de 20 cm mie una mi s-a parut foarte multa crema. Dar na, depinde de gustul fiecaruia. Nu e nici o greseala, am dat intocmai cantitatile folosite de mine…
Roza, crema s/a taiat de la margarina chiar daca e RAMA, chiar si Rama cu gust de unt e o porcarie, eu la creme, fie ele cu gris, crema de lamaie pt. foi (stii aia de la Alba ca zapada sau Televizor} creme pr tort folosec unt BUTTER de 250 g si 82 la suta grasime, e mai scump, dar stii vb aceea bun cu bun se face.
Miha, eu repar cremele cu un ou intreg adaugat cu grija in crema. Problema e ca in acest fel tortul trebuie consumat rapid si pastrat neaprat in frigider. La noi de obicei nu e nici un pericol pentru ca se consuma in maxim doua zile 😀
La crema pot folosii si magarina la pachet?
Da, daca iti place…de ce nu?
eu am facut mi sa taiat si mie am pus crema citeva secunde in microunde si sa refacut e sigur e foarte bun tortul
Totul e bine cand se termina cu bine! 😉
Multumesc!