Tort cu ciocolata si ricotta

de Miha
1308 vizualizări

Bine v-am regasit! La multi ani in noul an. Sa fiti sanatosi si cu vise implinite!

In perioada sarbatorilor n-am gatit foarte mult, iar ceea ce am facut au fost retete culinare ce le-am mai facut deja si pe care voi le stiti foarte bine. Pentru Revelion imi propusesem sa fac un tort cu ciocolata si mascarpone, dar cred ca multa lume face Tiramisu de Revelion :)) ca mascarpone n-am gasit. Ricotta n-am cumparat niciodata, caci prietena cu urda nu-s, dar am zis ca daca mascarpone nu-i e musai sa incerc ceva nou. 😀

N-am avut vreme de chestii complicate, astfel ca reteta de azi e una cat se poate de simpla si usor de facut.

tort cu ciocolata si ricotta 2

tort cu ciocolata si ricotta 3

 

Ingrediente

 

  • Pentru blat:
  • 4 oua
  • 4 linguri zahar
  • 2 linguri ulei
  • 4 linguri faina
  • 2 linguri cacao neagra
  • 1 lingurita praf de copt
  • esenta de rom
  • Pentru crema:
  • 200 g ciocolata alba
  • 200 ml smantana pentru frisca
  • 200 g ricotta
  • 1 lingura zahar pudra aromat cu vanilie
  • Pentru sirop:
  • 3 linguri zahar
  • ~100 ml apa
  • Pentru ornat:
  • 50 g ciocolata amaruie
  • nuca de cocos

Mod de preparare:

Blat:

Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Adaugam zaharul si mixam pana obtinem o spume densa si lucioasa, ca pentru bezea. Separat mixam galbenusurile cu ulei si esenta de rom dupa gust, apoi turnam incet peste albusuri. Omogenizam, amestecand usor. Faina amestecata cu praful de copt si cacaoa o incorporam in compozitie amestecand cu o spatula, cu miscari de jos in sus. Turnam compozitia obtinuta intr-o tava (18 cm diametru) tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor la foc mediu pentru circa 30 de minute. Blatul va fi ferm la atingere. Se scoate pe un gratar si se lasa la racit.

Crema:

Ciocolata rupta bucatele se pune intr-un vas impreuna cu smantana pentru frisca. Se pune la foc mic si se aduce la punctul de fierbere. Se da deoparte si se omogenizeaza. Dupa ce s-a racorit se baga vasul la congelator pentru vreo 2 ore, pana compozitia este aproape de punctul de inghet. Se mixeaza compozitia pana obtinem o crema pufoasa. Adaugam ricotta si zaharul pudra si mixam pana la omogenizare.

Sirop:

Zaharul se caramelizeaza, apoi se “stinge” cu apa. Se lasa la racit, pana se topeste caramelul.

Blatul racit se taie in 3 parti si se insiropeaza, iar crema se imparte de asemenea in 3. Repartizam crema intre cele 3 blaturi, iar cu cea de-a treia parte de crema imbracam tortul. Presaram cu nuca de cocos. Dam la frigider pana vom pregati decorul.

tort cu ciocolata si ricotta 1

Punem ciocolata intr-o punga, apoi in apa clocotita. Tinem in apa pana ciocolata se topeste. Taiem punga la un colt si pe o bucata de hartie de copt “desenam” bradutii. Dam la congelator pentru cateva minute, pana ciocolata se intareste si se desprinde cu usurinta de pe hartie.

Ornam tortul cu bradutii de ciocolata si dam la frigider pana in momentul servirii.

De preferat ar fi sa-l faceti cu o zi inainte. Se “aseaza” mai bine si poate fi portionat frumos si usor. 😉

tort cu ciocolata si ricotta 4

 

poate vă plac și rețetele

16 comentarii

Oana 3 ianuarie 2013 - 11:23

Off, Doamne! Cat de bine arata. Apetisant!

Răspuns
Ramo 3 ianuarie 2013 - 11:40

Asa ca pt Sf Ion))

Răspuns
Ancuta 3 ianuarie 2013 - 12:33

Un an bun cu sanatate sa aveti!!! Pupici!

Răspuns
Paula Gafitescu 3 ianuarie 2013 - 14:50

Miha, iti doresc un an nou minunat, plin de bucurii si impliniri!! Te upp cu drag! Tortul e delicios 😉

Răspuns
Paula Gafitescu 3 ianuarie 2013 - 14:50

*te pup 🙂

Răspuns
Rocsy Ciobanu 3 ianuarie 2013 - 17:07

Delicios…

Răspuns
Zilahi Adela 3 ianuarie 2013 - 17:33

La multi ani !!! Iti doresc un an nou fericit !!! delicios tortul!!

Răspuns
Ana 3 ianuarie 2013 - 19:02

A delicious recipe, happy new year!!!!!

Răspuns
Laura Nechita 4 ianuarie 2013 - 15:45

Miha, cu drag te anunt de o nominalizare pt Blogul anului 2012! ;)te pup!

Răspuns
adnia 4 ianuarie 2013 - 18:42

fantastic tort! la multi ani iti doresc si sa ai parte numai de bine!

Răspuns
iuli 16 ianuarie 2013 - 7:21

buna. O intrebare am, atat: Crema este mai tare?1 in sensul ca tortul poate fi acoperit cu pasta de fondant?!

Răspuns
Miha 16 ianuarie 2013 - 8:03

Iuli, nu am experienta cu fondantul, nu stiu cat de tare ar trebui sa fie crema pentru a putea fi acoperit tortul cu fondant. Crema este pufoasa, ceva mai ferma decat frisca. Nu e ca si crema de la tortul diplomat, de exemplu. Dar poti adauga un pic de gelatina, daca o vrei “teapana” >:D<

Răspuns
Danyzus 7 februarie 2013 - 20:38

Ehe, urmeaza ziua mea. Poate primesc si eu asa ceva 🙂

Răspuns
Miha 8 februarie 2013 - 7:57

daca va citi cine trebuie comentariul tau, poate dorinta ti se va indeplini! 😉

Răspuns
Teodora 28 februarie 2013 - 18:50

Buna Miha:). Am si eu o întrebare : pt o tava cu diametru de 26 cm pot folosi același ingrediente , adică aceleași gramaje, sau trebuie gramaj mai mare?
Multumesc

Răspuns
Miha 28 februarie 2013 - 19:29

Inca o jumatate de portie este suficient. 😉

Răspuns

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: