Retete de prajituri / Torturi

Tort cu ciocolata si portocale

Tort cu ciocolata si portocale

Reteta Tort cu ciocolata si portocale

Ingrediente

  • Pentru 1 blat (vom avea nevoie de 3 blaturi)
  • 2 oua
  • 2 linguri zahar
  • 2 linguri faina
  • 1 lingura ulei
  • 1 lingura cacao
  • tonka, pentru aroma
  • Pentru crema de ciocolata:
  • 200 g ciocolata cu lapte
  • 200 ml smantana pentru frisca
  • Pentru crema de portocale:
  • 3 galbenusuri
  • 100 g zahar
  • 3 linguri amidon
  • 500 ml suc proaspat de portocale
  • 200 ml smantana pentru frisca
  • 2 pliculete zahar vanilat
loading...

Reteta de tort cu ciocolata si portocale este reteta pe care iti propun sa o incerci atunci cand vrei un tort bun si fresh, dar parca nu prea ai vrea sa renunti la ciocolata 🙂

Mod de preparare Tort cu ciocolata si portocale:

Blat de tort cu cacao:

Vom avea nevoie de 3 blaturi, pe care le vom prepara si coace pe rand.

Separam albusurile de galbenusuri. Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare, la viteza maxima a mixerului. Cand spuma s-a intarit bine adaugam zaharul pudra si mixam pana spuma devine densa si lucioasa. Separat frecam galbenusurile cu uleiul si putina tonka proaspat rasa, pana obtinem o emulsie stabila.

  • tonka se poate inlocui cu orice aroma va place

Aceasta emulsie o turnam peste albusuri. Dam mixerul la viteza cea mai mica si omogenizam usor compozitia. Faina o cernem impreuna cu cacaoa peste compozitia de oua. Dam mixerul deoparte si amestecam totul cu o spatula, usor, cu miscari de jos in sus.

Compozitia o turnam intr-o tava (20/30 cm) tapetata cu hartie de copt si dam tava la cuptor la foc mediu (160 grade cuptor electric cu ventilatie), pentru cca 15-20 de minute, pana blatul devine ferm la atingere.

Blatul se scoate pe un gratar, cu fundul in sus, se scoate hartia de copt si se lasa la racit.

Crema de ciocolata pentru Tort cu ciocolata si portocale:

Ciocolata rupta bucatele, amestecata cu smantana pentru frisca, se topeste intr-un vas, la foc mic. Se amesteca incontinuu, pana ciocolata este topita, fara a da in clocot. Vasul se da la rece pana crema se raceste foarte bine si incepe sa se intareasca.

  • daca nu va grabiti, crema se tine in frigider pentru cateva ore sau chiar peste noapte. Pentru varianta rapida, puneti vasul la congelator

Crema racita se mixeaza pana devine ferma.

Crema de portocale pentru Tort cu ciocolata si portocale:

Pentru crema de portocale am folosit reteta de la crema de vanilie, unde am inlocuit laptele cu suc de portocale 😉

Galbenusurile se pun intr-o cratita. Se adauda zaharul pudra si amidonul si se omogenizeaza, adaugand suc de portocale putin cate putin. Se amesteca bine, sa nu se formeze cocoloase.

  • In loc de amidon se poate folosi faina, dar crema va trebui fiarta mai mult, sa nu ramana faina cruda

Punem vasul pe foc mic sau la baie de aburi, cum crezi ca iti este mai usor si te descurici mai bine 😉 Fara sa dea in clocot, fierbem compozitia, pana se ingroasa, amestecand continuu. Se da deoparte si se lasa sa se racoreasca, timp in care se amesteca din cand in cand cu telul, sa nu se formeze pojghita. Peste crema racorita se pune o folie alimentara, direct pe suprafata cremei si se da la frigider pana este bine racita si se intareste.

Crema bine racita se omogenizeaza cu mixerul, apoi se adauga smantana pentru frisca batuta cu cele 2 pliculete de zahar vanilat. Se mixeaza din nou pana crema este bine omogenizata.

Asamblare Tort cu ciocolata si portocale:

In tava in care am copt blaturile, tapetata cu folie alimentara, se pune primul blat, crema de ciocolata, cel de-al doilea blat, crema de portocale si acoperim cu cel de-al treilea blat. Invelim bine in folie si dam la rece pentru cateva ore, de preferat peste noapte.

  • blaturile le-am insiropat foarte putin, cu lapte indulcit si aromat cu esenta de portocale

Tortul se rastoarna pe un platou si se orneaza dupa preferinta.

Pofta buna! 😉

RETETA IN IMAGINI

Pentru mai multe recomandari va astept si pe pagina de Facebook (AICI)

loading...
Tags: , , , , , , , , , , ,

Comentarii prin facebook

8 Comentarii

  1. Ce frumos e! Si trebuie sa fie taaare bun! <3

  2. olivia says:

    Este minunat si foarte apetisant.

  3. Tufă Cosmina says:

    Buna,Miha. Te rog sa scrii daca as putea coace impreuna toata compozitia de blat la multicooker, deoarece cuptorul meu de la aragaz nu coace bine. As dori, daca poti, sa postezi si alte retete la multicooker,gen: tort cu crema de zahar ars etc.
    Multumesc

  4. Roxana says:

    Pot pune si ciocolata cu 60% cacao?ce dimensiuni are tava in care s a copt blatul?

    • Tava este de 20/30 cm
      Se poate pune si ciocolata cu 60% cacao, crema va fi mai consistenta si cu o aroma mai intensa.

  5. Roxana says:

    A iesit cam subtire blatul! Eu am facut in tava rotunda de 28 cm!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe rețete...

Prajitura Kinder Maxi King

Prajitura Kinder Maxi King

Prajitura Kinder Maxi King este o prajitura de casa adaptata dupa celebra prajitura cumparata de la supermarket. La o prima impresie, poate parea ca are foarte mult zahar, lucru care m-a oprit si pe mine sa o fac pana acum. Atat de bine se completeaza toate straturile si aromele, incat […]

Pandispan pufos – reteta clasica

Pandispan pufos – reteta clasica

Desi de obicei folosesc o alta reteta de blat de tort, in maratonul aniversarilor de la sfarsitul anului trecut am vrut sa incerc si sa testez reteta clasica de pandispan pufos. In reteta clasica se folosesc doar oua, zahar si faina, plus aromele preferate, fata de cealalta reteta unde se […]

Eclere cu crema de lamaie si frisca

Eclere cu crema de lamaie si frisca

De sarbatori am vrut sa fac o surpriza copiilor si le-am facut acest desert pe care ei il adora. Reteta de eclere cu crema de vanilie si frisca imi este reteta de baza pentru eclere. De aceasta data am vrut o nota de prospetime si am adaugat lamaie in crema […]

Chec pufos din albusuri – reteta de Craciun

Chec pufos din albusuri – reteta de Craciun

I-am spus reteta de Craciun, dar acest chec pufos din albusuri poate deveni foarte usor si un chec de Paste ori de alta sarbatoare, atunci cand ne raman multe albusuri de la diverse aperitive festive 😉 Este un chec pufos si aromat, numai bun de servit la cafea. Va mirosi […]

%d blogeri au apreciat: