Retete de prajituri / Torturi

Tort cu ciocolata si portocale

Tort cu ciocolata si portocale

Reteta Tort cu ciocolata si portocale

Ingrediente

  • Pentru 1 blat (vom avea nevoie de 3 blaturi)
  • 2 oua
  • 2 linguri zahar
  • 2 linguri faina
  • 1 lingura ulei
  • 1 lingura cacao
  • tonka, pentru aroma
  • Pentru crema de ciocolata:
  • 200 g ciocolata cu lapte
  • 200 ml smantana pentru frisca
  • Pentru crema de portocale:
  • 3 galbenusuri
  • 100 g zahar
  • 3 linguri amidon
  • 500 ml suc proaspat de portocale
  • 200 ml smantana pentru frisca
  • 2 pliculete zahar vanilat
loading...

Reteta de tort cu ciocolata si portocale este reteta pe care iti propun sa o incerci atunci cand vrei un tort bun si fresh, dar parca nu prea ai vrea sa renunti la ciocolata 🙂

Mod de preparare Tort cu ciocolata si portocale:

Blat de tort cu cacao:

Vom avea nevoie de 3 blaturi, pe care le vom prepara si coace pe rand.

Separam albusurile de galbenusuri. Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare, la viteza maxima a mixerului. Cand spuma s-a intarit bine adaugam zaharul pudra si mixam pana spuma devine densa si lucioasa. Separat frecam galbenusurile cu uleiul si putina tonka proaspat rasa, pana obtinem o emulsie stabila.

  • tonka se poate inlocui cu orice aroma va place

Aceasta emulsie o turnam peste albusuri. Dam mixerul la viteza cea mai mica si omogenizam usor compozitia. Faina o cernem impreuna cu cacaoa peste compozitia de oua. Dam mixerul deoparte si amestecam totul cu o spatula, usor, cu miscari de jos in sus.

Compozitia o turnam intr-o tava (20/30 cm) tapetata cu hartie de copt si dam tava la cuptor la foc mediu (160 grade cuptor electric cu ventilatie), pentru cca 15-20 de minute, pana blatul devine ferm la atingere.

Blatul se scoate pe un gratar, cu fundul in sus, se scoate hartia de copt si se lasa la racit.

Crema de ciocolata pentru Tort cu ciocolata si portocale:

Ciocolata rupta bucatele, amestecata cu smantana pentru frisca, se topeste intr-un vas, la foc mic. Se amesteca incontinuu, pana ciocolata este topita, fara a da in clocot. Vasul se da la rece pana crema se raceste foarte bine si incepe sa se intareasca.

  • daca nu va grabiti, crema se tine in frigider pentru cateva ore sau chiar peste noapte. Pentru varianta rapida, puneti vasul la congelator

Crema racita se mixeaza pana devine ferma.

Crema de portocale pentru Tort cu ciocolata si portocale:

Pentru crema de portocale am folosit reteta de la crema de vanilie, unde am inlocuit laptele cu suc de portocale 😉

Galbenusurile se pun intr-o cratita. Se adauda zaharul pudra si amidonul si se omogenizeaza, adaugand suc de portocale putin cate putin. Se amesteca bine, sa nu se formeze cocoloase.

  • In loc de amidon se poate folosi faina, dar crema va trebui fiarta mai mult, sa nu ramana faina cruda

Punem vasul pe foc mic sau la baie de aburi, cum crezi ca iti este mai usor si te descurici mai bine 😉 Fara sa dea in clocot, fierbem compozitia, pana se ingroasa, amestecand continuu. Se da deoparte si se lasa sa se racoreasca, timp in care se amesteca din cand in cand cu telul, sa nu se formeze pojghita. Peste crema racorita se pune o folie alimentara, direct pe suprafata cremei si se da la frigider pana este bine racita si se intareste.

Crema bine racita se omogenizeaza cu mixerul, apoi se adauga smantana pentru frisca batuta cu cele 2 pliculete de zahar vanilat. Se mixeaza din nou pana crema este bine omogenizata.

Asamblare Tort cu ciocolata si portocale:

In tava in care am copt blaturile, tapetata cu folie alimentara, se pune primul blat, crema de ciocolata, cel de-al doilea blat, crema de portocale si acoperim cu cel de-al treilea blat. Invelim bine in folie si dam la rece pentru cateva ore, de preferat peste noapte.

  • blaturile le-am insiropat foarte putin, cu lapte indulcit si aromat cu esenta de portocale

Tortul se rastoarna pe un platou si se orneaza dupa preferinta.

Pofta buna! 😉

RETETA IN IMAGINI

Pentru mai multe recomandari va astept si pe pagina de Facebook (AICI)

loading...
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 voturi, medie: 5,00 din 5)
Încarc...
Tags: , , , , , , , , , , ,

Comentarii prin facebook

4 Comentarii

  1. Ce frumos e! Si trebuie sa fie taaare bun! <3

  2. olivia says:

    Este minunat si foarte apetisant.

  3. Tufă Cosmina says:

    Buna,Miha. Te rog sa scrii daca as putea coace impreuna toata compozitia de blat la multicooker, deoarece cuptorul meu de la aragaz nu coace bine. As dori, daca poti, sa postezi si alte retete la multicooker,gen: tort cu crema de zahar ars etc.
    Multumesc

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe rețete...

Tort cu ciocolata alba si mascarpone

Tort cu ciocolata alba si mascarpone

Nu am apucat sa fac poze pentru acest tort cu ciocolata alba si mascarpone. Dar a fost atat de laudat incat trebuie sa va spun si voua reteta 🙂 E usor de facut, sunt convinsa ca va veti descurca si fara poze  Mod de preparare Tort cu ciocolata alba si […]

Prajitura cu gem de caise si frisca

Prajitura cu gem de caise si frisca

Sa ai in camara un borcan de gem de caise sau orice alt fruct este intotdeauna benefic 🙂 Ai pe ce pune mana cand ti se face pofta de ceva dulce si bun. Nu numai ca il poti savura pe-o felie de paine prajita cu unt, dar poti face si […]

Gogosi pufoase – reteta gogosi simple si pufoase

Gogosi pufoase – reteta gogosi simple si pufoase

Reteta de gogosi pufoase este una dintre acele retete care se face foarte des la noi in bucatarie. Aproape ca le fac cu ochii inchise de-acum, iar de mancat se mananca de-ndata. As vrea sa va spun cum se pastreaza pana a doua zi, dar niciodata nu apuca ziua de […]

Prajitura turnata cu caise

Prajitura turnata cu caise

Prajitura cu caise am tot facut vara asta, varianta cu iaurt ne-a placut cel mai mult, dar si varianta simpla si pufoasa. Si daca tot am avut multe caise la dispozitie am zis sa incerc si varianta turnata, am avut eu o presimtire ca va fi foarte buna 🙂 La […]