Reteta Tort cu ciocolata si portocale
Reteta de tort cu ciocolata si portocale este reteta pe care iti propun sa o incerci atunci cand vrei un tort bun si fresh, dar parca nu prea ai vrea sa renunti la ciocolata 🙂
INGREDIENTE
- Pentru 1 blat (vom avea nevoie de 3 blaturi)
- 2 oua
- 2 linguri zahar
- 2 linguri faina
- 1 lingura ulei
- 1 lingura cacao
- tonka, pentru aroma
- Pentru crema de ciocolata:
- 200 g ciocolata cu lapte
- 200 ml smantana pentru frisca
- Pentru crema de portocale:
- 3 galbenusuri
- 100 g zahar
- 3 linguri amidon
- 500 ml suc proaspat de portocale
- 200 ml smantana pentru frisca
- 2 pliculete zahar vanilat
Mod de preparare Tort cu ciocolata si portocale:
Vom avea nevoie de 3 blaturi, pe care le vom prepara si coace pe rand.
Separam albusurile de galbenusuri. Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare, la viteza maxima a mixerului. Cand spuma s-a intarit bine adaugam zaharul pudra si mixam pana spuma devine densa si lucioasa. Separat frecam galbenusurile cu uleiul si putina tonka proaspat rasa, pana obtinem o emulsie stabila.
- tonka se poate inlocui cu orice aroma va place
Aceasta emulsie o turnam peste albusuri. Dam mixerul la viteza cea mai mica si omogenizam usor compozitia. Faina o cernem impreuna cu cacaoa peste compozitia de oua. Dam mixerul deoparte si amestecam totul cu o spatula, usor, cu miscari de jos in sus.
Compozitia o turnam intr-o tava (20/30 cm) tapetata cu hartie de copt si dam tava la cuptor la foc mediu (160 grade cuptor electric cu ventilatie), pentru cca 15-20 de minute, pana blatul devine ferm la atingere.
Blatul se scoate pe un gratar, cu fundul in sus, se scoate hartia de copt si se lasa la racit.
Crema de ciocolata pentru Tort cu ciocolata si portocale:
Ciocolata rupta bucatele, amestecata cu smantana pentru frisca, se topeste intr-un vas, la foc mic. Se amesteca incontinuu, pana ciocolata este topita, fara a da in clocot. Vasul se da la rece pana crema se raceste foarte bine si incepe sa se intareasca.
- daca nu va grabiti, crema se tine in frigider pentru cateva ore sau chiar peste noapte. Pentru varianta rapida, puneti vasul la congelator
Crema racita se mixeaza pana devine ferma.
Crema de portocale pentru Tort cu ciocolata si portocale:
Pentru crema de portocale am folosit reteta de la crema de vanilie, unde am inlocuit laptele cu suc de portocale 😉
Galbenusurile se pun intr-o cratita. Se adauda zaharul pudra si amidonul si se omogenizeaza, adaugand suc de portocale putin cate putin. Se amesteca bine, sa nu se formeze cocoloase.
- In loc de amidon se poate folosi faina, dar crema va trebui fiarta mai mult, sa nu ramana faina cruda
Punem vasul pe foc mic sau la baie de aburi, cum crezi ca iti este mai usor si te descurici mai bine 😉 Fara sa dea in clocot, fierbem compozitia, pana se ingroasa, amestecand continuu. Se da deoparte si se lasa sa se racoreasca, timp in care se amesteca din cand in cand cu telul, sa nu se formeze pojghita. Peste crema racorita se pune o folie alimentara, direct pe suprafata cremei si se da la frigider pana este bine racita si se intareste.
Crema bine racita se omogenizeaza cu mixerul, apoi se adauga smantana pentru frisca batuta cu cele 2 pliculete de zahar vanilat. Se mixeaza din nou pana crema este bine omogenizata.
Asamblare:
In tava in care am copt blaturile, tapetata cu folie alimentara, se pune primul blat, crema de ciocolata, cel de-al doilea blat, crema de portocale si acoperim cu cel de-al treilea blat. Invelim bine in folie si dam la rece pentru cateva ore, de preferat peste noapte.
- blaturile le-am insiropat foarte putin, cu lapte indulcit si aromat cu esenta de portocale
Tortul se rastoarna pe un platou si se orneaza dupa preferinta.
Pofta buna! 😉
RETETA IN IMAGINI
Pentru mai multe recomandari va astept si pe pagina de Facebook (AICI)
12 comentarii
Ce frumos e! Si trebuie sa fie taaare bun! <3
Este minunat si foarte apetisant.
Buna,Miha. Te rog sa scrii daca as putea coace impreuna toata compozitia de blat la multicooker, deoarece cuptorul meu de la aragaz nu coace bine. As dori, daca poti, sa postezi si alte retete la multicooker,gen: tort cu crema de zahar ars etc.
Multumesc
Buna, Cosmina
Deocamdata, la multicooker nu am incercat decat tortul cu mere >>> https://dulciurifeldefel.ro/tort-de-mere-la-multicooker-heinner/
Pot pune si ciocolata cu 60% cacao?ce dimensiuni are tava in care s a copt blatul?
Tava este de 20/30 cm
Se poate pune si ciocolata cu 60% cacao, crema va fi mai consistenta si cu o aroma mai intensa.
A iesit cam subtire blatul! Eu am facut in tava rotunda de 28 cm!
Ai copt foile separat sau un singur blat?
Pot folosi și suc de portocale din magazin?
suc fara acid, se poate
Ce rețetă necorectă e asta?am incercat si eu blat nepufos din 2 oua iese o foaie nu blat!crema portocale la ingredientele ce le ati precizat iese moale!un esec total iese un tort micut fata de ce se vede in poza …
Ingredientele sunt pentru 1 blat, am specificat ca vom avea nevoie de 3 blaturi.
Este un tort mediu, de cca 20/30 cm.
Nu stiu de ce ti-a iesit crema moale, probabil ca budinca de portocale nu ai fiert-o suficient.