Crema de vanilie – reteta de baza
Crema de vanilie este o crema ce se prepara rapid si foarte usor, fiind de baza pentru crema folosita la eclere, Choux a la Creme, diverse torturi si prajituri.
Crema de vanilie fiarta este o crema pe baza de oua, lapte, zahar si faina (sau amidon) aromata cu esenta, extract sau pastai de vanilie, in functie de preferinta fiecaruia. Veti gasi poate multe retete in care cantitatile pentru ingrediente difera sau se folosesc ouale intregi, nu numai galbenusuri. Eu cred ca nu e nimic gresit atata timp se obtine un rezultat satisfacator.
Reteta de azi este reteta pe care eu o folosesc de obicei, dar de la care ma mai abat si eu uneori, in sensul ca folosesc galbenusuri mai multe sau mai putine (daca am numai 3 oua in frigider, nu inseamna ca nu pot face o crema de vanilie buna), pun mai mult sau mai putin zahar, in functie de destinatia finala a cremei.
INGREDIENTE
- 6 galbenusuri
- 4 linguri zahar
- 3 linguri amidon
- 500 ml lapte
- vanilie
Mod de preparare Crema de vanilie:
Galbenusurile se mixeaza cu zaharul pana se albesc si devin ca o crema. Se adauga amidonul si se omogenizeaza.
- In loc de amidon se poate folosi faina, dar crema va trebui fiarta mai mult, sa nu ramana faina cruda
Turnam laptele amestecand usor, sa nu se formeze cocoloase. Punem vasul pe foc mic sau la baie de aburi.
- Daca faci crema de vanilie pentru prima data de preferat ar fi sa folosesti baia de aburi. Cu timpul, vei invata sa o faci si direct pe foc 😉
Fara sa dea in clocot, fierbem compozitia la foc mic, pana se ingroasa, amestecand continuu. Se da deoparte si se pune vanilia si putina zeama de lamaie.
- Zeama de lamaie este optionala, dar va accentua aroma de vanilie si crema va avea un gust mai bun
Crema se lasa sa se racoreasca, timp in care se amesteca din cand in cand cu telul, sa nu se formeze pojghita. Peste crema racorita se pune o folie alimentara, direct pe suprafata cremei si se da la frigider pana este bine racita si se intareste.
- In cazul in care vreau sa fac o crema cu unt, adaug untul in crema calda si amestec bine cu un tel.
- Crema poate fi baza si pentru o delicioasa budinca de ciocolata. In acest caz adaug ciocolata rupta bucatele in crema fierbinte.
- Daca vreau sa obtin o crema mai usoara si mai aerata, o las sa se raceasca. Apoi in crema bine racita adaug frisca batuta
Sa va fie de folos! 😉
Pentru mai multe recomandari va astept si pe pagina de Facebook AICI
6 comentarii
Cat unt se adauga in crema de vanilie?
Multumesc.
100-150 grame, in functie de cat de „untoasa” vrei sa fie crema
Imi pare rau dar trebuie sa fac o remarca,asta nu e crema de vanilie puteti sa i dati alt nume sau budinca caci adevarata crema de vanilie nu contine nici amidon nici faina.Ea se ingroasa doar din galbenusuri.
fara faina sau amidon e crema engleza
perfecta pentru tort
Bun