Tort cu ciocolata si crema de sampanie

de Miha
5093 vizualizări

A trecut ziua de Sf Ioan, a trecut si ziua Amirei… As fi vrut sa va invit de ieri la tort, dar nu stiu cum se face ca „acum e dimineata, acum e seara” :)) Mai am si pentru azi o felie, vedem noi cum o impartim. :))

E destul de evident ca din tort nu trebuia sa lipseasca ciocolata. 😀 Aveam in plan o alta reteta de tort de ciocolata, dar cum aveam in frigider sticla de sampanie desfacuta la Revelion si pe care nu s-a incumetat nimeni s-o bea :)))) m-am gandit ca voi obtine o combinatie interesanta daca voi folosi si o crema de sampanie pe langa cea de ciocolata.

Musafirilor le-a placut, sper sa va placa si voua!

tort cu ciocolata si crema de sampanie

tort de ciocolata si crema de sampanie 3

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 6 oua
  • 5 linguri zahar
  • 1 lingura zahar pudra aromat cu vanilie
  • 3 linguri ulei
  • 6 linguri faina
  • 1 lingurita praf de copt
  • cateva picaturi esenta de lamaie
  • Pentru crema de sampanie:
  • 2 galbenusuri
  • 2 linguri zahar pudra aromat cu vanilie
  • 400 ml sampanie
  • 100 g ciocolata alba
  • 10 g gelatina
  • 200 ml smantana pentru frisca
  • Pentru crema de ciocolata:
  • 200 g ciocolata amaruie
  • 400 ml smantana pentru frisca
  • Pentru decor:
  • 200 ml smantana pentru frisca
  • 1 intaritor de frisca
  • bilute colorate pentru decor
  • prajituri pe bat (reteta AICI)
  • 12 piscoturi pentru blatul de piscot

Mod de preparare Tort cu ciocolata si crema de sampanie:

Blatul este un blat clasic de pandispan.

Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare, apoi se adauga zaharul si se mixeaza pana se obtine o spuma densa si lucioasa. Galbenusurile frecate cu ulei si esenta de lamaie se adauga peste albusuri si se amesteca usor. La sfarsit punem faina amestecata cu praful de copt si omogenizam usor amestecand cu o spatula, cu miscari de jos in sus.

Turnam compozitia intr-o tava (24 cm diametru) tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor la foc mediu pentru cca jumatate de ora. Blatul se scoate pe un gratar si se lasa la racit.

Crema de sampanie:

Gelatina se pune la hidratat in putina apa rece, atat cat sa fie acoperita.

Galbenusurile se mixeaza bine cu zaharul aromat. Se toarna incet sampania si se mixeaza usor pana compozitia se omogenizeaza. Punem vasul pe foc mic si fierbem compozitia vreme de 10-15 minute. Dam deoparte si adaugam ciocolata rupta bucatele. Amestecam pana ciocolata se topeste. Lasam sa se racoreasca, apoi adaugam gelatina. Dam vasul la frigider pana compozitia se raceste bine si incepe sa se intareasca.

Intre timp batem smantana pentru frisca pana devine pufoasa. O incorporam apoi in crema de sampanie racita. Dam din nou la rece pana cand asamblam tortul.

Crema de ciocolata:

Ciocolata rupta bucatele se topeste la foc mic cu jumatate din cantitatea de smantana pentru frisca. Se aduce la punctul de fierbere, se da deoparte si se omogenizeaza. Se lasa sa se racoreasca, apoi se pune la congelator pentru 1 ora.

Daca aveti vreme lasati crema la rece, in frigider, pentru vreo 3 ore.

Intre timp batem restul de smantana pentru frisca pana devine pufoasa. O incorporam apoi in crema de ciocolata racita.

In mod normal blatul ar trebui taiat in 3 parti. Dar eu iar am gresit masuratoarea :)) si atunci am lasat 2 blaturi si am inlocuit a 3-a parte cu un blat de piscoturi insiropate cu lapte indulcit.

Repartizam cremele intre blaturi si dam tortul la frigider pentru cateva ore sau peste noapte. Se orneaza cu frisca, bilute colorate si prajituri pe bat.

Evident ca se poate orna dupa preferinta. Noi suntem acum in etapa de My Little Pony… castele… curcubeie… :))))

tort cu ciocolata si crema de sampanie

 

poate vă plac și rețetele

17 comentarii

gaby_d 8 ianuarie 2013 - 15:14

La multi ani Amira!
Ce tort frumos ai avut! :x:x:x

Răspuns
Miha 8 ianuarie 2013 - 15:21

Multumim Gabi! :*

Răspuns
Sabrina 8 ianuarie 2013 - 15:15

O splendoare de tort, Miha!

Răspuns
Miha 8 ianuarie 2013 - 15:22

Multumesc Sabrina! >:D<

Răspuns
Ramo 8 ianuarie 2013 - 15:57

Si noi suntem niste copii mai mari))

Răspuns
Rocsy Ciobanu 8 ianuarie 2013 - 17:10

La multi ani dragutei tale!!!Imi place mult tortul cum e colorat de la bombonici.Super!Pup!

Răspuns
Brindusa 8 ianuarie 2013 - 17:38

Ce-mi place tortuletul! E asa dragut colorat. Ma gandeam eu ca o sa faci o minunatie de ziua Amirei 😉

Răspuns
Alexandrina 8 ianuarie 2013 - 18:58

La multi ani, Amira!
Frumos tortul, imi place!

Răspuns
miremirc 8 ianuarie 2013 - 20:22

Ce colorat este !! 🙂
La multi ani Amira !

Răspuns
Ancuta 8 ianuarie 2013 - 21:11

La multi ani Amira!!!
Foarte frumos tortul asa colorat.

Răspuns
Timea 8 ianuarie 2013 - 21:53

Foarte frumos tort si categoric si bun! Big Like!

Răspuns
ilda76 8 ianuarie 2013 - 22:20

La multi ani, Amira!
Daaa, nu puteam sa servesc tort doar pe FB; am vrut sa vin neaparat la tine „acasa”…
Miha, ai idee cu cata pofta as manca o felie???:)
E o veselie tortul asta!
Pupicei!

Răspuns
ANCA 9 ianuarie 2013 - 5:32

Ce dragut e tortul tau curcubeu! Si sa nu uit „LA MULTI ANI” Amira! Cu drag Anca din Iasi!

Răspuns
Paula Gafitescu 9 ianuarie 2013 - 6:55

La multi ani Amirei! Sa creasca mare si sanatoasa si harnica ca mamica ei 🙂 Tortul este super frumos!

Răspuns
Daciana Sarbu 9 ianuarie 2013 - 9:37

Foarte mult imi place tortul tau :). E placut la vedere, aspectuos, iar bombonelele sunt foarte dragute, viu colorate :). Super.

Răspuns
Irina (bucataria Irinei) 9 ianuarie 2013 - 11:38

Miha ce tort frumos si ochios! Imi plac cremele tare! La multi ani cu intarziere fetitei!

Răspuns
adnia 12 ianuarie 2013 - 20:23

arata fenomenal…si imi imaginez cat de bun a fost!

Răspuns

Lasă un răspuns