Iubesc ciocolata! Afirm asta pentru cei ce nu stiu asta. Inca! :))
Si care putea fi cea mai grozava veste dupa ce am acceptat provocarea “Inspiration Food Marathon” lansata de Electrolux? De buna seama aceea ca prima tema a concursului va fi “I love chocolate party” 😉
Si pentru ca e party, ce putea fi mai potrivit decat un tort? Un tort de ciocolata, despre care prea multe nu pot sa va spun. Ce a fost de spus am spus la prajitura Boema, acum o sa va rog pe voi sa o faceti. Orice comentariu aici pe blog sau pe pagina de Facebook este binevenit si apreciat, nu numai de mine, ci si de juriul acestui concurs. 😉
Eu va multumesc in avans pentru tot si… sa inceapa petrecerea!!! :))
Ingrediente
- Blat:
- 6 oua
- 6 linguri zahar
- 3 linguri ulei
- 3 linguri cacao
- 6 linguri faina
- 1 praf de copt
- esenta de rom
- Crema:
- 300 g ciocolata amaruie
- 400 ml smantana pentru frisca
- Fondant:
- 100 ml apa
- 200 g zahar
- 1 lingura miere
- 50 g ciocolata amaruie
- Sirop:
- 150 ml apa
- 100 g zahar
- Ornat:
- 200 ml frisca lichida Hulala
- 1 lingura smantana acra
- sirop de ciocolata
Mod de preparare:
Blat:
Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza pana spuma de albus devine lucioasa si face turturi atunci cand scoatem paletele mixerului din bol. Galbenusurile se mixeaza cu ulei si esenta. Se toarna peste bezea si se omogenizeaza usor. Se pun apoi cacaoa si faina amestecata cu praful de copt. Se omogenizeaza amestecand usor cu o spatula, cu miscari de jos in sus.
Se toarna intr-o tava (24 cm diametru) tapetata cu hartie de copt si se da la cuptor la foc mediu in jur de 25-30 de minute. Se scoate pe un gratar si se lasa la racit. Dupa ce s-a racit foarte bine se taie in doua parti.
Crema:
Ciocolata se topeste la foc mic impreuna cu smantana pentru frisca. Cand amestecul a ajuns la punctul de fierbere se da deoparte si se omogenizeaza. Se lasa sa se racoreasca bine apoi se pune la congelator pentru 1 ora sau, daca dispuneti de mai multa vreme, cateva ore la frigider. Se mixeaza apoi, pana crema devine ferma si pufoasa.
Sirop:
Caramelizam zaharul. Cand a devenit lichid turnam apa deasupra, cu atentie.
Fondant:
Apa si zaharul se pun la fiert la foc mic. Din momentul in care incepe sa clocoteasca, se tine pe foc aproximativ 15 minute. Punem mierea si mai fierbem vreo 5 minute. Dam deoparte si mixam amestecul la viteza mare, pana incepe sa se ingroase si se albeste.
Fondantul se va intari considerabil. Punem in vas cateva linguri de sirop (din cel preparat anterior, pe care-l vom folosi la insiropat blatul) si ciocolata rupta bucatele. Punem vasul din nou pe foc si amestecam pana devine fluid si omogen.
Punem prima parte de blat pe un platou si insiropam. Turnam crema si nivelam.
Acoperim cu cel de-al doilea blat insiropat. Turnam fondantul peste tort si lasam putin, pana se intareste. Ornam apoi cu frisca batuta si sirop de ciocolata.
Ne revedem curand, la urmatoarea tema a concursului. 😉
60 comentarii
Bafta! E musai de party
Multumesc Alice! 🙂
Super tort!Si eu vreau o felie!Succes la concurs!
Multumesc Alina! :*
Ce bunatate si ce frumos! Bafta ciocolitico! :))
>:d<
Multumesc Gabi! :*
Mai intai prajitura, iar acum bunatatea asta? Cred ca ti-ai dat seama ca e musai sa o incerc si eu, nu? 😉
Sa ma chemi si pe mine Ancuto! 😉
Bun tort ai facut!
Bune retete faci intotdeauna!
Multumesc Mary! Ma stradui si eu! :))
Ne-ai surprins inca o data, Mihaela! Mult succes!
Am reusit Mihai? Zici? :)))
Multumesc. Bafta si tie! 😉
Bun tort ai facut! Bafta la concurs!
Multumesc Timi! :*
Tort foarte fain. Bafta!
Multumesc Dana! 🙂
Arata super!Bafta la concurs!
Multumesc Raluca. Sa fie! 😉
pai se putea… sa nu faci tu iar un tort bun! iar eu sa nu l pdf ez :))) in arhiva mea de retete preferate!
dar am o intrebare – cand faci si tu un tort cu crema de serbet – serbet.mult serbet, roz de capsuni, galben de limon, brun de chocolata, hai te roooog frumoooos , cum vrei tu dar sa aiba serbet, deoarece ai experienta culinara si idei, slava domnului, ai precum se vede in cuprinsul retetelor tale –
aurelia – o admiratoare pur si simplu
Draga Aurelia, ma bucur tare mult ca ti-a placut si ca ti-ai imbogatit colectia cu inca o reteta. :)))
N-am facut niciodata serbet, dar promit sa ma documentez. 😉
Delicios! Bafta, draga Miha!
Multumesc Cristina! :*
Cand vad un blat asa de pufos si plin de ciocolata cremoasa nu pot decat sa spun:deelicios!Bravo Miha si bafta!!!!!!!!
Multumesc Ramona! Sa fie, ca am nevoie! :)))
Grozav de bine arata!! Eu clar vin la petrecere! Multa bafta Miha!
Multumesc Paula! Cu drag te astept oricand! 😉
Nici nu ma asteptat sa gasesc altceva la tine, decat un desert fin si delicios!
Felicitari draga Miha si multa bafta iti doresc, pupici!
Multumesc Angi! Bafta si tie, ca meriti! 😉
Arata superb!!!
Succes!!!
Pup Simona. Si multumesc!
arata foarte bine dar frisca hulala nu ma inspira. Mai nou peste tot mananci doar cu frisca sintetica, nu mai se mai fac prajituri adevarate.E adevarat ca le poti pastra mult, nu se strica repede dar nici gust nu au.De fapt au gust dar toate la fel.
Adriana, asa cum iti spuneam si pe Facebook… am folosit frisca Hulala doar la ornat, pentru crema am folosit smantana pentru frisca, smantana pe care o folosesc frecvent (Hulala este doar o exceptie) Si asta doar pentru ca nu s-a batut atat de bine pe cat mi-as fi dorit, astfel incat sa pot orna acest tort cat de cat acceptabil pentru a putea sa ma prezint cu el la concurs. 🙂
Deci, cum sa spun… pot veni la tine ptr o portie?! :))
SUPER arata!!!! Abia imi trecuse de prajitura..
Pup si bafta multa!!!
Simona, cu drag te astept oricand. 😉
Eu accept si cu Hulala….Arata minunat iar daca este cu ciocolata ce sa mai spun. Bafta la concurs.
Multumesc draga Ghiocel. Imbratisari cu drag! 🙂
Minunat tortul tau, tare as manca o feliuta1
Multumesc mult Vio! 😉
Cum e posibil sa nu fii lasat eu comentariu la asa un desert minunat?? 🙁
Arata intr-un mare fel, as topi cateva felii… 😛
Multa bafta Miha draga, te pup!
Multumesc Angi, draga prietena. Ma bucura nespus sustinerea ta. 😉
arata superb si gustul trebuie sa fie pe masura, felicitari!
Multumesc Cristina! 😉
Buna, poti sa imi spui te rog ce smantana pt frisca ai folosit? Numele si unde o gasesc te rog! Sau ce trebuie sa scrie pe ea? Smantana pt frisca?
Buna Maria!
Eu folosesc smantana pentru frisca de la Lidl, firma Pilos. O gasesti la raionul de UHT, cutii mici de 200 ml pe care scrie „frisca lichida”. Poti folosi orice fel de frisca lichida, de la orice firma. LaDorna, de exemplu. 🙂
Multumesc pt informatie si pt promptitudine. Azi o sa incerc acest tort. Am emotii la fondant, nu am mai facut niciodata. Sper sa iasa bun. Mersi
Buna seara 🙂
Cum ai pus fondantul peste tort? Fierbinte, cald, sau rece?
Multumesc!
Caldut. Rece se intareste prea tare si nu poate fi intins.
Ce de petrecareti! Nici nu ma mir daca ne ademenesti cu tortul asta somptuos care ti se topeste in gura. Parca-i simt textura fina si gustul bogat. Felicitari, Miha, si multa bafta!
Frumos ornat si foarte bun, marca Miha!
Superb si tare delicios!Fur reteta:)Pup!
Buna din nou Miha. Numai ce am pus fondantul pe tort, si s-a intarit foarte mult. E tare ca piatra. E ok asa? Sau l-am batut prea mult?
Maria, fondantul se intareste destul de mult, dar nu chiar ca piatra. 🙂 E posibil sa-l fi fiert prea mult.
Cand o sa tai tortul incalzeste lama cutitului, va merge mai usor.
Bafta multa! Tortul este minunat!
Super bunatate! Succes la concurs! Cu drag Anca din Iasi
De vis tortul asta! Big Like!
frateeeeee!altceva nu-mi trece prin cap.
de revelion!!!!il fac!!!.pup
Ma bucur ca-ti place Mariy! Daca-l faci sa ma inviti si pe mine la o felie, daaa? :)))
Buna, arata bine cred ca e si buna dar nu inteleg crema de ce nu are zahar? eu daca vreau pot sa pun?
Emilia, crema este destul de dulce de la ciocolata. Si apoi gustul usor amarui se imbina perfect cu restul tortului. Fondantul e destul de dulce…mai e siropul… Dar daca tu vrei neaparat sa pui zahar o poti face, desigur. 🙂 Ti-as recomanda sa pui zahar pudra, ca sa se topeasca mai repede. 😉
bv bv forte frumos