Ideea acestui tort Spirala cu crema ganache de ciocolata mi-a venit cand am savurat virtual, din pacate :)) Spirala cu ananas a Laurei S. Am asteptat o ocazie deosebita sa-l fac… 😉 Si asteptarea a meritat!! :))
Pentru prima data am facut si poze la etapele de lucru…
INGREDIENTE
- Pentru blat avem nevoie de:
- 6 oua
- 200g zahar
- 1 plic zahar vanilat
- 100 g faina
- 100 g amidon alimentar
- 1 plic praf de copt
- Pentru crema ganache avem nevoie de:
- 200 g ciocolata amaruie
- 400 ml frisca lichida
- Pentru glazura:
- 100 g ciocolata
- 50 g unt
- 50 ml frisca lichida
Mod de preparare Spirala cu crema ganache de ciocolata:
Crema ganache de ciocolata:
Topim ciocolata impreuna cu frisca lichida si omogenizam. Frisca nu se fierbe, se aduce doar pana in punctul de fierbere. Se da la rece pentru 1 ora, apoi mixam. Vom obtine o frisca ciocolatoasa.
Pentru glazura:
Topim ciocolata impreuna cu frisca si untul. Omogenizam si dam la rece.
Blat:
Albusurile se separa de galbenusuri si se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza in continuare, dupa care se pun galbenusurile pe rand.
La sfarsit faina amestecata cu amidonul si praful de copt.
Se coace in tava mare de la aragaz tapetata cu hartie de copt
Eu n-am tava mare, doar mai mica, asa ca am copt in 2 ture.
Dupa ce s-a copt se rastoarna blatul pe un prosop umed
Si se ruleaza.
Se lasa cateva minute, se deruleaza si se insiropeaza cu sirop de zahar ars. Se repartizeaza crema, lasand cateva linguri pentru pus deasupra.
Asamblare Spirala cu crema ganache de ciocolata:
Am taiat cele 2 blaturi in cate 3 parti aproximativ egale. 🙂
In platoul in care urmeaza a fi „construit” tortul punem prima fasie rulata
Apoi in continuarea ei celelalte, formand spirala.
Finisam cu restul de crema.
Dupa ce glazura s-a racit si intarit putin, o repartizam pe toata suprafata tortului si uniformizam.
Eu am lasat cam mult glazura la rece, a trebuit sa ma joc si cu copiii intre timp. 🙂 Asa ca am trasat niste chestii abstracte, sa acopar denivelarile. :)) Marginea laterala a tortului se „imbraca” cu nuca macinata.
Se orneaza cu frisca. Si cu floricele, ca doar e 8 martie. 😉
Si o sectiune delicioasa…
Si inca una pentru voi, doamnele si domnisoarele… La multi ani si o primavara frumoasa!
Dulciuri fel de fel
19 comentarii
Miha,super arata…am vazut-o si eu la Laura…acum la tine…parca ma bate gandul sa o fac si eu,:)…arata super si cred ca e si foarte buna!
Te pup si-ti doresc un 8 Martie fericit!
foarte frumoas tortul spirala.Si eu sint fan cioco.Ti-a mai ramas :).te pup si La multi ani de 8 Martie.
Arata absolut impresionant! Si chiar nu se desfac fisiile alea de blat? 😀 Io tot Toma necredinciosu’, cre ca tre sa-l fac si eu, sa ma conving :))
Mirela,neaparat sa-l incerci! Sunt sigura ca o sa-ti placa! Te pup si un 8 martie minunat!
Paradis,multumesc mult! La fel si tie! Te pup si te astept la o feliuta de tort,mai am…n-am reusit sa-l dovedim aseara. :))
Natalia,chiar nu se desfac! :)) Sunt sigura ca daca il vei face va iesi muuult mai frumos si mai bun deat al meu. Pacat ca-s departe si n-am sa-l pot degusta! :))
Arata minunat! Cred ca-i tare bun! La multi ani! O primavara frumoasa şi un 8 martie fericit!
Cuscra, in primul rind „La multi ani si un 8 Martie cu bucurii !”, iar in al doilea rind, felicitari pentru tort si pentru prima reteta pas cu pas. La cit mai multe… pupici multi si de la Isabella.
Miha, mai, asta e chiar laborios; pai daca nu ne-ai fi pezentat reteta detaliat, chiar nu intelegeam cum ai facut spirala! …si m-ai terminat, ca e cu cioco!!!! noroc ca ma asteapta doua tablete…sa le pap, nu sa ma apuc de prajiturit; dar promit ca de ziua mea(Sf, Ctin si Elena) asta va fi piesa de rezistenta…sau de Pasti? ca e mai aproape?…sau saptamana viitoare:::)))
Super fain. Musai am sa incerc si eu.
Foarte frumos tortul tau si de efect, si floricelele sunt tare dragute !
Lavinia,multumesc! O primavara minunata si tie! Cu multa dragoste! 😉
Ellis,eu zic ca azi ar fi cel mai indicat! Ca merge cu cele 40 de pahare. :))
Amalia,multumesc! Esti tare draguta! Te pup!
Arata foarte bine tortul!
Mi-am facut si eu blog culinar mai altfel… te invit sa ma vizitezi si daca-ti place sa te abonezi 😀
http://openbucket.blogspot.com/search/label/COOKING%20AND%20FOOD
Felicitari Ral! M-am abonat! 😀
Gata spirala! Phew! Ce emotii am avut la montaj! Dar m-am descurcat. Abia astept sa-l tai sa vad cum arata inauntru. 🙂
Abia astept si eu sa vad rezultatul! 🙂
Din cele 2 lingurite pe care le-am apucat din pricina găştii de copii care i-au dat târcoale, pot sa-ti spun ca e cel mai bun tort pe care eu l-am facut vreodata (probabil ca tu mai ai altele la fel de bune sau si mai si, le am pe lista experimentelor in asteptare). Si usor de facut, nu mi-a rapit mult timp.
Data viitoare vreau sa-mi iasa perfect, adica: o sa tai blatul in 4 fâşii fiindca eu il fac in tava de aragaz si iese un pic cam inalt; si o sa presar un pic de zahar pe prosopul umed pe care-l scot (s-a lipit un pic de el).
Multumim frumos, Miha! 🙂