Reteta Savarine
Ingrediente
- Pentru aluat:
- 200 ml lapte
- 250 g faina
- 7 g drojdie uscata
- 2 linguri zahar
- 3 linguri ulei
- 1 ou
- Pentru sirop:
- 400 ml apa
- 100 g zahar
- 3 linguri miere
- esenta de rom
- Pentru umplut:
- 400 ml smantana pentru frisca
- 2 intaritoare de frisca (daca este absolut necesar)
- 1 lingura zahar
- sirop din dulceata
Ma bucur ca un copil de fiecare data cand imi aduc aminte de reteta de savarine. Si-atunci e musai sa fac portie dubla pentru ca se mananca pana la ultima… firimitura.
Mod de preparare Savarine:
Se pune faina intr-un castron si se face in mijloc o gropita in care vom pune drojdia dizolvata in putin lapte cald. Se amesteca cu putina faina, formand o plamadeala si se lasa sa creasca la loc cald, in jur de 15-20 de minute. Se adauga apoi oul, restul de lapte, zaharul, putina sare si se amesteca cu faina. La urma se pune uleiul. Se amesteca foarte bine compozitia, obtinand un aluat omogen de consistenta unei smantani groase. Se acopera cu un prosop si se lasa la cald.
- Eu n-am avut forme speciale de savarina si am folosit tava de briose.
Se ung formele cu unt, se presara cu faina sau pesmet si se umplu pe 3/4 cu aluat. Se lasa sa creasca si cand a ajuns in gura formei, se da la cuptor, la foc mediu, in jur de jumatate de ora. Se lasa sa se raceasca in forma.
Intre timp se prepara siropul:
Se fierbe apa cu zaharul si mierea. Se dau cateva clocote. Se lasa la racit, apoi se adauga esenta de rom.
Frisca lichida foarte rece, se bate cu mixerul pana incepe sa capete o oarecare consistenta. Se adauga zaharul (pudra) si intaritorul de frisca si se mixeaza pana devine ferma si pufoasa.
Fiecarei savarine i se taie un capacel ( pojghita intarita de deasupra), apoi se insiropeaza foarte foarte bine. Se pun pe o farfurie, se unge fiecare „capacel” cu sirop de dulceata ( puteti folosi orice fel de gem, marmalada, dulceata) si se umplu cu frisca batuta.
Pofta buna! 😉
RETETA IN IMAGINI
Daca va grabiti puteti incerca o varianta mai rapida de savarine, reteta de savarine cu pesmet 😉
Pentru mai multe recomandari va astept si pe pagina de Facebook (AICI)
39 comentarii
Sa halim tot !
Invizibilule, intai votam si p-aia halim. :)))))
foarte bine arata,de fel nu imi plac savarinele dar pe astea am sa incerc sa le fac si eu,te-am votat si eu ,ca eu nu am nicio sansa
Multumesc mult Emilia! :* :*
miha, yuuumiiiii…ca de altfel tot ceea ce faci tu! sunt dependenta de blogul tau, intru zilnic (neaparat!!!) pentru a vedea ce ai mai facut si, uneori, reusesti performanta de a ma convinge sa intru in bucatarie – ti-am mai spus asta!
daca nu am cont facebook, nu pot vota???:(
(ilda76)
Ce-mi plac………mmm.
Ilda, ma bucur mult ca iti pot fi sursa de inspiratie. :* :*
Din pacate, la acest concurs se poate vota doar daca ai cont FB. Pupici! :*
Maria, te invit la o savarina. 😉 :*
Corect, primesc savarine doar cei care au votat! :)) Eu vreau portia de azi, de ieri, si de alaltaieri, va rog! :)) Se poate si pe cele in avans!
Te han quedado de diez, que fantastico.
Saludos
Mulţumesc frumos! Ai votul 465 de la mine. Aruncă-mi câteva savarine. :X:X
nati, stau o saptamana, zi de zi, si coc la savarine, numai sa castig Kitchen Aid-ul. :))))
Multumesc Jose Manuel! 🙂
Multumesc Ionix-ul meu drag! :* :*
Am papat tot :)sunt preferatele mele
Miho, azi nu mai zic yumm yum ci te feleicit ! Bravo tie! fata, tu esti buna de presedinte!
felicitari aveti votul meu ptr.tortul amandina,acum cateva secunde l-am votat,aceasta savarina este minunata nu am mai mancat demult o savarina aici in portugalia din pacate nu se fac,in fine nu stiu ei ce pierd,felicitari ptr.blog il urmaresc de ceva vreme si imi plac retetele dvs.la nebunie
Miha, sper sa castigi mixerul, il meriti pe deplin, in fiecare zi pui cate o reteta noua, ma intreb cine mananca atatea bunatati? 🙂
Iubesc savarina, eu am alta receta, dar a ta este minunata
Si eu am votat,mult succes!Silvia
alo! eu nu vreau savarine k am si eu din astea la mine pe blog chiar acum :)))) Eu vreau un tort de ciocolata 😀
Fur si eu una ca arata bestial :))))))))))))) si te-am votata si eu zilele astea 🙂 pupici .
Nu stiu daca apare primul comentariu 🙂 vreau ca arata bestial si votez ! 🙂
da cine e pe primul loc ca le-am luat la rand si nu am gasit altu cu voturi mai multe ???????
Delicioase savarinele!!!
Te asteapa un concurs pe blogul meu!
Sper sa ti se para interesant si sa participi 🙂
O zi buna,
Alina
Pare delicioasa prajitura si nu f.grea !
La „placinte” inainte !
Bafta !
Buna Miha draga! Merci de vizita si comment. Felicitari pentru bunatatile tale culinaresti. Arata de revista savarinele tale. Cred ca am sa-ti „fur” si eu reteta intr-o zi. Pupicei si o primavara frumoasa!
Mai, eu nu am mancat savarine de la tine?? nu po’ sa cred:))
deci,cum e regula? adun toate voturile si pt fiecare primesc cate doua? ok, iti zic pe 28 cu cate sa vii:)))
pup miho, zi faina!
Votat
am sa o incerc si eu
inca nu am facut reteta dar as vrea sa stiu cate savarine imi iese din aceeasta reteta
Mie mi-au iesit 12 bucati.
am facut savarine si au esit delicioase doar ca nu leam ansiropat andeajuns. data viitoate or sa iasa mai delicioaase
Da, savarinele sunt bune bune daca-s insiropate foarte bine.
Ma bucur ca ti-au placut! 🙂
eu am forme de savarine și au ieșit bune iti multumusc mult
Si eu multumesc! >:D<
am furat si eu reteta aseara de pe blog si azi m-am apucat de treaba ,nu am crezut vreodata ca aceste minunate si savuroase savarine le poti face si acasa!felicitari Miha ptr toate retetele postate pe care n-i le impartasesti si noua nastiutorilor de bucatareala.
Multumesc Lili! Ma bucur ca ai incercat reteta si te astept cu drag si alta data! >:D<
Miha sa-ti dea D-zeu sanatate! am facut savarinele si au iesit o nebunie! am mancat cu o pofta cum n-am mai mancat de mult!
Te puuup si multumesc mult pentru reteta asta senzationala!