Prajitura Marlenka era pe lista mea de multa vreme. Desi foile fragede coapte pe dosul tavii nu sunt absolut deloc greu de facut, recunoasc ca am tendinta de a fugi de ele 😀 Va indemn sa nu faceti ca mine, mai ales daca e sa faceti o prajitura ca si cea de astazi, o prajitura de casa absolut senzationala. S-a mancat pana la ultima bucatica.
Cum reteta originala nu e cunoacuta, am facut o varianta care sa fie cat mai aproape de ceea ce inseamna cu adevarat Prajitura Marlenka. Foi fragede cu miere si crema de lapte condensat caramelizat, va asigur ca este un deliciu!
INGREDIENTE
- Pentru foi:
- 75 g unt
- 100 g zahar
- 100 g miere
- 2 oua
- esenta de vanilie
- 1 lingurita bicarbonat de sodiu
- 450 g faina
- Pentru crema:
- 2 cutii lapte condensat caramelizat (2x397 g)
- 250 g unt
- 1 lingura miere
- In plus:
- miez de nuca pentru decor
Mod de preparare Prajitura Marlenka:
Crema de lapte condensat caramelizat:
Daca nu aveti lapte condensat caramelizat il puteti prepara voi. Veti avea nevoie de o cutie de lapte condensat indulcit pe care o veti fierbe intr-o cratita mai inalta, astfel incat cutia sa fie bine acoperita cu apa. V-am povestit mai multe despre acest procedeu AICI
Untul moale, lasat la temperatura camerei, se mixeaza cu mierea si putina esenta de vanilie pana devine cremos. Adaugam caramelul (laptele condensat caramelizat) si mixam energic pana la omogenizare. Crema este moale, dar asa trebuie sa fie. Foile se vor inmuia perfect.
Foi fragede cu miere:
Untul, mierea, zaharul si un praf de sare se topesc intr-o craticioara. Se adauga ouale, esenta de vanilie si se mixeaza bine. La sfarsit incorporam faina in care am amestecat bicarbonatul. Framantam cat sa incorporam faina si sa obtinem un aluat moale, dar nelipicios.
- La nevoie se poate adauga putin lapte, daca aluatul este prea vartos sau putina faina daca aluatul este prea moale
Aluatul il impartim in 2 parti egale. Intindem fiecare bucata de aluat intr-o foaie cat mai subtire, pe masa presarata cu faina. Presaram faina pe fundul tavii, punem foaia de aluat si mai intindem cu sucitorul, cat sa avem o foaie foarte subtire, la dimensiunea tavii de 40/30 cm. Taiem foaia in 2, astfel ca vom obtine 2 foi a 20/30 cm si la final vom avea 4 foi de 20/30 cm.
Tava se da la cuptor si se coace foia in jur de 8 minute, cat foaia sa se rumeneasca. Timpul de coacere poate varia in functie de cuptorul fiecaruia. Urmariti coacerea si atentie ca se pot arde foarte usor!
Cealalta bucata de aluat o pastrati acoperita, sa nu se usuce. Procedati la fel ca si la primele foi.
Asamblare Prajitura Marlenka:
Crema se imparte in 4 parti si se repartizeaza intre cele 4 foi. Ultima foaie va fi unsa deasupra si vom presara miez de nuca din belsug. Miezul de nuca il sfaramati cu mana, in bucati potrivite. Daca va place, puteti praji putin miezul de nuca inainte de a-l pune peste prajitura.
Acoperiti bine cu folie alimentara si dati la frigider pana a doua zi. O lasati apoi la temperatura camerei pentru o vreme, inainte de portionare si servire. Este mai buna pe zi ce trece! 😉
Pofta buna!
RETETA IN IMAGINI