Va povesteam la prajitura Blanc, cum ca m-a obsedat mult si bine aceasta reteta de prajitura, de cum am vazut-o la Licuta. La momentul respectiv mi-a iesit alba, dar trebuia sa fac si varianta originala. Ciocoholicul din mine nu mi-a dat pace. :)))
Ei, si pentru ca azi e ziua dragei mele Natalia… si pentru ca stiu ca-i place ciocolata… i-o dedic din tot sufletul, alaturi de cele mai sincere urari de bine.
Ingrediente
- Pentru blat:
- 150 g biscuiti
- 75 g unt
- 2 linguri cacao neagra
- Pentru crema:
- 250 g ciocolata amaruie
- 50 g unt
- 250 ml frisca lichida
- 10 g gelatina
- esenta de cafea
Mod de preparare Prajitura Noire:
Blat:
Biscuitii se macina fin in robotul de bucatarie. Se adauga cacaoa, apoi se toarna untul topit si racit. Se mixeaza pana compozitia devine ca niste firimituri.
Rasturnam intr-o tava de chec tapetata cu folie alimentara, presand apoi cu o lingura. Dam la rece pana pregatim crema.
Crema:
Gelatina o punem la hidratat in cateva linguri de apa rece.
Ciocolata o topim la foc mic impreuna cu untul si frisca lichida. Aducem la punctul de fierbere, dam deoparte si omogenizam. Lasam sa se racoreasca putin, cat sa ajunga la o temperatura suportabila la deget si adaugam gelatina. Amestecam pana aceasta se topeste si se incorporeaza foarte bine in compozitia de ciocolata. Aromam cu esenta de cafea, dupa gust.
Turnam compozitia in tava peste blatul de biscuiti si dam la frigider pentru cateva ore, pana se intareste.
Se rastoarna pe un platou si se acopera cu o glazura de ciocolata preparata din: 50 g ciocolata amaruie topita la foc mic impreuna cu 50 g unt si putin lapte, cat sa ajunga la consistenta dorita.
Se portioneaza dupa dorinta.
42 comentarii
La multi ani Natalia !! minunata prajitura Mihaela…. Mi-am luat si eu tavita.. daca tot e la moda prajitura :)) Pupici
Vai, de ce nu-mi zici ca ai dedicatie? Absolut din intimplare am intrat aici acum, la cite chestii mai am inca de bifat. Multumesc din suflet!
Siii, ai grija cu dedicatii din astea, ca poate ti le pretind cind ne vedem! :)))
Anto, e o adevarata nebunie cu prajitura asta! :)))
Natalia, chiar nu mi-ar strica niste pretentii. M-ai scoate din incurcatura, nu mi-as mai bate capul cu incropirea de meniu. :)))
La multi ani, Natalia!
S-o pui sa-ti faca! S-o pui, asa! :))))
Me encantan estas preparaciones, me llevo la receta.
Saludos
pentru mine e greu sa aleg pretentiile, cind intru pe blogul tau, vreau totul, si in cantitati cit mai mari! :)))
Arata superb!…ma bucur ca ai incercat si varianta neagra. Pup!
Superba!!!!!
Minunat, trebe so incerc
LA MULTI ANI , Nataliei ! Frumos gest , Miha …
Obssedant cette noir .
Diana
Imi place muuult cum arata, acum vreau si eu forma 🙂 unde se gaseste? 🙂
Deci asa Gabi? Ei las’… ca doar te-o impinge vrodata pacatul sa ma inviti la tine… :)))) Sa vezi atunci pretentii pe mine. :))))
Saludos Jose Manuel! Gracias! 🙂
Licuta, nu se putea sa nu o incerc si pe asta. :))
Ai creat o adevarata isterie cu prajitura asta. :)))
Multumesc Mona mea draga! Te pup! :*
Sa o faci Bianka, e buna! 😉
Multumesc Diana! :*
Daaaa…e obsedant…deloc nu-ti da pace, pana nu-l dai gata :)))
Mihaela, eu am luat forma de aici: http://www.pentrucopt.ro/teflonate/1098-forma–semirotunda-pentru-chec-teflonata.html Dar poti folosi orice altfel de tava sau forma.
Miha,salut,complimente pentru ricetele tale minunate! fotografiile sunt ale tale? sunt foarte originale si de calitate 🙂
Vica, toate fotografiile din acest blog imi apartin.
Multumesc de aprecieri! 🙂
Delicios Miha, ciocolata si cirese, ce mai poti cere de la o prajitura 🙂 XoXo
esti grozava cu tineretea ta si aplombul culinar!!
Si pe mine ma obsedeaza prajitura asta si abia astept sa o incerc. Arata super!
AM vazut-o si eu la Licuta.Nu-s ciocolatoasa tare,dar îmi place tare mult cum arata!
Miha, ce fel de biscuiti ai folosit? Mersi mult
Eu am folosit biscuiti de aia de tip fainos, nu stiu cum le zice exact. Dar cred ca poti folosi orice fel de biscuiti.
cum i-ai dat forma semirotunda?arata excelent eu inca nu am facut varianta neagra dar in frigider am varianta blanc
Tava in care am facut prajitura are forma semirotunda. Se vede tava in reteta de la Prajitura Blanc 🙂
sunt foarte frumoasa
deci daaaa! o voi face negresit! simplu ca buna ziua si demential de buna!
Abia astept sa o vad. Sunt sigura ca va fi o minunatie! >:D<
Am testat in weekend reteta, e delicioasa, dar am avut o singura problema. Crema nu s-a intarit foarte bine, poate fi de la gelatina. Am facut inainte sa ma apuc de crema si s-a intarit prea tare, am tot pus apa, iar cand am pus-o in crema nu s-a omogenizat perfect, si cand am turnat peste blat , am dat-o prin sita, poate ca nu trebuia si o mare parte de gelatina cred ca a ramas pe sita. Cum sa fac data viitoare? Vreau sa o mai fac de Craciun. Multumesc.
Deci…eu gelatina o pun la hidratat in putina apa rece. Ea se umfla si se intareste. Asta nu e o problema pentru ca se uniformizeaza in crema calda. La tine nu s-a lichefiat in crema? De ce a trebuit sa o dai prin sita?
A ramas asa bilute mici, mi-a fost frica ca nu se vor topi de tot si am dat-o prin sita…ca sa nu arate urat in crema, trebuie sa o las asa, se topea? Trebuie sa amestec mai mult?
Gelatina se dizolva in crema calda, nu vor ramane bilute decat daca crema nu e suficient de calda. Dar nu e nici un bai, o poti pune cateva secunde pe foc sa o incalzesti cu cateva grade. 😉
Ok, multumesc, asa o sa fac data viitoare, pentru că sigur o mai fac. Multumesc mult pentru retetele tale corecte.
Mi-am luat tava din asta special pentru a face aceasta prajitura. Stiu ca se poate face si in alta tava, dar arata mult prea bine.
In sfarsit am reusit sa fac si eu. Pe cat de usor se face pe atat e de buna!
Ma bucur mult ca ti-a placut!
La multi ani sarbatoritului! 😉
se poate pune si alta esenta(esenta de Rom)? Mie nu imi place cafeaua si prajtura asta prea arata bine.
Sigur ca da! Poti pune orice alta aroma iti place! 😉
Multumesc!