Asteptam cu nerabdare o noua productie de zmeura in gradina. Pana atunci ne bucuram de aroma sa, folosind zmeura stransa la congelator. Rezerva e pe sfarsite, asa ca am simtit nevoia sa fac o prajitura cu zmeura, o prajitura cu zmeura si blat de cacao. O prajitura care sa fie delicioasa, aromata si cremoasa, din care sa nu mai ramana nici macar o firimitura. Daca va mai spun ca nici nu e greu de facut, va conving sa o incercati si voi? 😀
INGREDIENTE
- Blat:
- 8 oua
- 8 linguri zahar
- 4 linguri ulei
- 8 linguri faina
- 1/2 lingurita praf de copt
- 3 linguri cacao
- esenta de vanilie
- Crema de zmeura:
- 150 g zahar
- 50 g amidon
- 500 ml lapte
- 250 g mascarpone
- 350 g zmeura
- 125-150 g zahar
- Pentru ornat:
- 250 g mascarpone
- 400 ml smantana pentru frisca/frisca lichida
- 2 linguri zahar pudra
- 1 pliculet zahar vanilat sau esenta de vanilie
Mod de preparare Prajitura cu zmeura si blat cu cacao:
Blat de cacao:
Separam albusurile de galbenusuri. Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare, la viteza maxima a mixerului. Cand spuma s-a intarit bine adaugam zaharul pudra si mixam pana spuma devine densa si lucioasa. Spuma de albusuri se va tine bine de paletele mixerului. Separat frecam galbenusurile cu uleiul si esenta de vanilie, pana obtinem o emulsie stabila. Aceasta emulsie o turnam peste albusuri. Dam mixerul la viteza cea mai mica si omogenizam usor compozitia.
- se poate folosi si zahar tos. De obicei, eu rasnesc zaharul in rasnita de cafea pentru ca se topeste mai repede si usor
- blatul se poate aroma si cu putina esenta de rom, daca va place
Faina o cernem impreuna cu praful de copt si cacaoa peste compozitia de oua. Dam mixerul deoparte si amestecam totul cu o spatula, usor, cu miscari de jos in sus. Compozitia pentru blat o punem in strat uniform in tava (25/35 cm) tapetata cu hartie de copt. Dam tava la cuptor la foc mediu (160 grade cuptor electric cu ventilatie) pentru cca jumatate de ora, pana blatul trece testul cu scobitoarea. Blatul se scoate pe un gratar, cu tot cu hartia de copt, si se lasa la racit.
Crema de zmeura:
Zmeura si zaharul se pun intr-o cratita si se fierb la foc mic, cateva minute, pana se topeste zaharul si zmeura se inmoaie. Se trece printr-o sita, pentru a elimina semintele. Puteti omite acest pas daca nu va deranjeaza semintele. Se da deoparte si se lasa la racit.
Intr-o alta cratita se amesteca amidonul cu zaharul. Se toarna laptele, putin cate putin, amestecand continuu, sa nu se formeze cocoloase. Se pune cratita pe foc. Amestecand continuu, cateva minute, se fierbe compozitia fara a da in clocot, pana se ingroasa bine, ca o budinca. Se ia budinca de pe foc, se acopera cu o folie alimentara (ce se lipeste de suprafata budincii, ca sa se evite formarea pojghitei), si se lasa pana la racirea completa.
Budinca se mai intareste dupa ce se raceste, astfel ca o mixam putin sa se „desfaca”. Adaugam mascarponele si mixam bine, pana se omogenizeaza. Adaugam sosul de zmeura si mixam scurt, cat sa se omogenizeze compozitia.
Asamblare Prajitura cu zmeura si blat cu cacao:
Blatul se taie in 3 cu ajutorul unui cutit lung, de obicei eu folosesc cutitul de paine. Blaturile vor fi destul de subtiri, trebuie putina atentie la taiere. In cazul in care credeti ca este prea dificil, se pot coace blaturi separate sau un blat mai gros din 5 oua, pe care il taiati in 2 si inca unul din 2 sau 3 oua.
Se pune crema intre blaturi, se acopera prajitura cu folie alimentara si se da la frigider pentru cateva ore. Eu am lasat peste noapte.
Ornare:
Toate ingredientele se pun intr-un bol sau in vasul robotului de bucatarie. Se mixeaza pana capata consistenta si crema este este suficient de ferma. Totusi, aveti grija sa nu mixati mai mult decat este necesar, pentru ca exista riscul sa se taie.
Se unge prajitura cu un strat de crema mascarpone cu frisca. Se taie in bucati potrivite nevoilor voastre, mai mari sau mai mici. Peste fiecare bucata de prajitura se spriteaza cate un mot generos de crema si se stropeste cu sos de ciocolata.
Pofta buna! 😉
RETETA IN IMAGINI
Ma gasiti si pe Facebook la DULCIURI FEL DE FEL