Prajituri / Retete de prajituri

Prajitura cu cacao si crema de unt

Prajitura cu cacao si crema de unt

Reteta Prajitura cu ciocolata si crema de unt

Ingrediente

  • Blat:
  • 4 oua
  • 4 linguri de zahar (pudra)
  • 4 linguri faina
  • 2 linguri cacao
  • 2 linguri ulei
  • un varf de lingurita praf de copt
  • Crema:
  • 150 g zahar (pudra)
  • 200 g unt
  • esenta de rom
  • 2-3 linguri cacao
  • Sirop:
  • 50 g zahar
  • ~100 ml apa
  • esenta de rom
  • Glazura:
  • 75 g ciocolata amaruie
  • lapte, cat glazura sa ajunga la consistenta dorita
loading...

Prajitura cu cacao si crema de unt este o prajitura de casa care seamana destul de mult cu prajitura Amandina. O varianta mai simpla, la care apelez atunci cand mi se anunta musafiri sau avem pofta de ceva bun, dar ingrediente prea multe nu am in frigider 🙂

Mod de preparare Prajitura cu cacao si crema de unt:

Blat:

Separam albusurile de galbenusuri. Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare, la viteza maxima a mixerului. Cand spuma s-a intarit bine adaugam zaharul si mixam pana spuma devine densa si lucioasa. Separat frecam galbenusurile cu uleiul si esenta de rom, pana obtinem o emulsie stabila. Aceasta emulsie o turnam peste albusuri. Daca albusurile sunt batute bine si corect, emulsia va ramane deasupra, nu se va lasa la fund. Dam mixerul la viteza cea mai mica si omogenizam usor compozitia.

Faina o cernem impreuna cu cacaoa si praful de copt peste compozitia de oua. Dam mixerul deoparte si amestecam totul cu o spatula, usor, cu miscari de jos in sus.

Compozitia o turnam intr-o tava (20/30 cm) tapetata cu hartie de copt si dam tava la cuptor la foc mediu, pentru cca jumatate de ora, pana blatul devine ferm la atingere. Se poate testa cu scobitoarea.

Blatul se scoate pe un gratar, cu fundul in sus, se scoate hartia de copt si se lasa la racit.

Sirop:

Fierbem apa cu zaharul pentru cca 5 minute. Dam deoparte si lasam sa se racoreasca, dupa care aromam dupa gust cu esenta de rom. Lasam la racit.

Crema:

Se topeste untul, dar nu complet, sa mai ramana bucati netopite, apoi se mixeaza pana se incheaga din nou. Dureaza un pic acest proces, dar va rezulta o crema fina, foarte buna. Cand s-a inchegat se adauga zaharul si se mixeaza in continuare pana se topeste. Cernem cacaoa deasupra cremei de unt si omogenizam. La sfarsit aromam dupa gust cu esenta de rom.

Glazura de ciocolata:

Ciocolata rupta bucatele se topeste, la cuptorul cu microunde ori pe baie de aburi. Turnam apoi lapte, putin cate putin, pana glazura ajunge la consistenta dorita.

Asamblare Prajitura cu cacao si crema de unt:

Blatul racit se taie in doua parti. Se insiropeaza fiecare parte. Pastram o parte din crema (2 linguri) pentru ornat, restul o punem pe unul din blaturi si acoperim cu cel de-al doilea. Turnam glazura de ciocolata si dam la frigider pana se intareste putin. Portionam cu un cutit bine ascutit si punem cate un mot de crema pe fiecare bucata de prajitura. Dam din nou la rece pana in momentul servirii.

  • fiind o prajitura cu crema pe baza de unt se va intari destul de mult, astfel ca de preferat ar fi sa o lasati putin la temperatura camerei inainte de servire

Pofta buna! 😉

Prajitura cu cacao si crema de unt

RETETA IN IMAGINI

O alta varianta a prajiturii cu cacao si crema de unt (cu si mai multa ciocolata 😉 ) gasiti AICI

Pentru mai multe recomandari va astept si pe pagina de Facebook (AICI)

loading...
Tags: , , , , , ,

Comentarii prin facebook

2 Comentarii

  1. Olivia says:

    Este o prajitura economica,cu ingrediente la indemana,a carei reteta merita retinuta.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe rețete...

Choux a la creme cu crema de cafea preparata la Espressor Melitta Solo&Perfect Milk

Choux a la creme cu crema de cafea preparata la Espressor Melitta Solo&Perfect Milk

Un desert perfect pentru cei ce iubesc cafeaua in toate formele ei. Crema fina de cafea cu mascarpone este absolut delicioasa si cu siguranta o voi mai folosi si la alte deserturi. Cafea am preparat la espressorul Melitta Solo&Perfect Milk, doua portii, una pentru mine si una pentru reteta de […]

Prajitura cu foi de napolitana

Prajitura cu foi de napolitana

Prajitura cu foi de napolitana si crema de ciocolata de astazi este dovada ca nu e musai sa muncesti pe branci in bucatarie pentru o prajitura delicioasa. Din doar cateva ingrediente si minim de efort, obtii o prajitura care poate fi tranformata cu usurinta si in tort, daca ai ceva […]

Prajitura Kinder Maxi King

Prajitura Kinder Maxi King

Prajitura Kinder Maxi King este o prajitura de casa adaptata dupa celebra prajitura cumparata de la supermarket. La o prima impresie, poate parea ca are foarte mult zahar, lucru care m-a oprit si pe mine sa o fac pana acum. Atat de bine se completeaza toate straturile si aromele, incat […]

Eclere cu crema de lamaie si frisca

Eclere cu crema de lamaie si frisca

De sarbatori am vrut sa fac o surpriza copiilor si le-am facut acest desert pe care ei il adora. Reteta de eclere cu crema de vanilie si frisca imi este reteta de baza pentru eclere. De aceasta data am vrut o nota de prospetime si am adaugat lamaie in crema […]

%d blogeri au apreciat: