Mai demult am facut si varianta de baza a acestei prajituri, la care umplutura se face doar cu frisca. De aceasta data am vrut sa fac o varianta de prajitura Cardinal cu zmeura si mascarpone, fix asa cum imi place mie. Orice varianta ati alege, fie cu mascarpone, fie fara mascarpone, promit o prajitura de casa absolut delicioasa.
INGREDIENTE
- Pentru bezea:
- 5 albusuri
- 150 g zahar
- 1 plic zahar vanilat
- Pentru blatul galben:
- 5 galbenusuri
- 2 oua
- 75 g zahar
- esenta de vanilie
- coaja rasa de lamaie
- 100 g faina
- Umplutura de fructe:
- 350-400 g zmeura (proaspata sau congelata)
- 100 g zahar
- Crema de frisca cu mascarpone:
- 600ml smantana pentru frisca/frisca lichida
- 250 g mascarpone
- 75 g zahar (pudra)
- 1 plic zahar vanilat
- 20 g gelatina
- In plus:
- zmeura proaspata
- ~50 g zahar pudra vanilat
Mod de preparare Prajitura Cardinal cu zmeura si mascarpone:
Umplutura de zmeura:
Zmeura si zaharul se pun intr-o craticioara si se fierb la foc mediu, cateva minute, pana zmeura se inmoaie si zaharul se topeste. Se da deoparte si se lasa la racit. Dupa ce s-a racit se trece prin sita, pentru a elimina semintele. Puteti omite acest pas daca nu va deranjeaza semintele la mancat 🙂
Blat:
Vom pregati mai intai partea de bezea a blatului:
Albusurile se mixeaza spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si zaharul vanilat si se mixeaza pana bezeaua devine ferma si lucioasa. Bezeaua se pune intr-un posh cu deschizatura mare sau intr-o punga mai groasa, taiata la un colt.
Separat, se bat ouale intregi, cu galbenusurile, zaharul, esenta de vanilie, coaja de lamaie si un praf de sare. Se mixeaza pana se obtine o compozitie spumoasa, deschisa la culoare. Se cerne faina deasupra si se incorporeaza cu o spatula, cu miscari de sus in jos. Compozitia obtinuta se pune intr-un posh sau punga taiata la un colt.
In tava (40/30 cm) tapetata cu hartie de copt se traseaza 5-6 dare/dungi de bezea, cu spatiu intre ele. Intre randurile de bezea se pune compozitia galbena. Tava se da la cuptor la 160 de grade pentru cca 30 de minute, pana blatul se rumeneste usor. Blatul se scoate pe un gratar si se lasa la racit cu tot cu hartia de copt.
Crema de frisca cu mascarpone:
Gelatina se pune la hidratat in apa rece, atat apa cat gelatina sa fie bine acoperita.
Toate ingredientele se pun intr-un bol sau in vasul robotului de bucatarie. Se mixeaza pana capata consistenta si crema este este suficient de ferma. Totusi, aveti grija sa nu mixati mai mult decat este necesar, pentru ca exista riscul sa se taie.
Gelatina se incalzeste pe baie de aburi sau la microunde cateva secunde, pana devine lichida. Se adauga peste gelatina cateva linguri de crema (2-3 linguri sunt suficiente) si se amesteca. Acest amestec se toarna pste crema si se incorporeaza cu ajutorul unul tel.
Asamblare Prajitura Cardinal cu zmeura si mascarpone:
Blatul racit se pudreaza din abundenta cu zahar pudra vanilat, dupa care se taie in 2 parti, in sensul randurilor de bezea si pandispan.
Se pune primul blat pe un platou (cu fata in jos) si se desprinde cu atentie hartia de copt. Se unge cu jumatate din cantitatea de umplutura de zmeura. Se toarna jumatate din cantitatea de crema de frisca cu mascarpone, se presara cu zmeura proaspata. Urmeaza restul de crema si umplutura de zmeura ramasa. Se incheie cu cel de-al doilea blat, de pe care am desprins hartia de copt.
Se da la frigider pentru cateva ore, de preferat ar fi sa o lasati peste noapte. Se portioneaza dupa dorinta.
Pofta buna! 😉
RETETA IN IMAGINI
Ma gasiti si pe Facebook la DULCIURI FEL DE FEL