Voi nu aruncati albusurile care va raman de la alte preparate, nu-i asa? Prajitura din albusuri cu zmeura si mascarpone de astazi este despre cum sa nu facem asta niciodata 😉 Daca nu ai chef sa faci pe loc o prajitura din albusuri, le poti pastra la congelator in caserole cu capac, iti garantez ca se pastreaza foarte bine si vei face niste minunatii din ele.

INGREDIENTE
- Blat:
- 350 g albus (~9 albusuri)
- 200 g zahar (pudra)
- 1 lingura coaja de lamaie
- 2 linguri otet sau zeama de lamaie
- 140 g faina
- Crema de mascarpone cu frisca:
- 300 g mascarpone
- 400 ml smantana pentru frisca/frisca lichida
- 100 g zahar (pudra)
- 1 pliculet zahar vanilat sau esenta de vanilie
- Crema de frisca pentru ornat:
- 400 ml smantana pentru frisca
- 200 g mascarpone
- 2 linguri zahar (pudra)
- 1 pliculet zahar vanilat sau esenta de vanilie
Mod de preparare Prajitura din albusuri cu zmeura si mascarpone:
Blat:
Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul, lingura cu lingura, mixand bine dupa fiecare, pana obtinem o bezea densa si lucioasa. Adaugam coaja de lamaie si otetul si amestecam usor. Faina se cerne peste spuma de albusuri, apoi se incorporeaza amestecand usor cu o spatula, cu miscari de jos in sus.
Compozitia se toarna intr-o tava (25/35 cm) tapetata cu hartie de copt si se da la cuptor la foc mediu ( sau 160 grade cuptor electric cu ventilatie) pentru cca 30-35 de minute, pana blatul prinde o culoare aurie. Se scoate pe un gratar, cu tot cu hartia de copt si se lasa la racit.
Crema de mascarpone cu frisca:
Toate ingredientele se pun intr-un bol sau in vasul robotului de bucatarie. Se mixeaza pana capata consistenta si crema este este suficient de ferma. Totusi, aveti grija sa nu mixati mai mult decat este necesar, pentru ca exista riscul sa se taie.
- in loc de mascarpone puteti folosi si o crema de branza gen Almette ori Philadelphia
- crema de frisca pentru ornat se prepara la fel, doar ca proportiile ingredientelor sunt diferite.
Asamblare Prajitura din albusuri cu zmeura si mascarpone:
Blatul racit se taie in doua parti. In tava in care am copt blatul, tapetata cu folie alimentara, punem unul dintre blaturi. Intindem jumatate din cantitatea de crema, presaram cu zmeura si acoperim restul de crema. Acoperim totul cu cel de-al doilea blat, presand usor cu mana. Invelim bine in folie si dam la frigider pentru cateva ore, de preferat peste noapte (daca aveti rabdare 😀 )
A doua zi prajitura se imbraca in crema de frisca si se portioneaza dupa dorinta.
Pofta buna! 😉
RETETA IN IMAGINI
Ma gasiti si pe Facebook la DULCIURI FEL DE FEL
2 comentarii
Buna ziua.As intreba daca se poate presara zmeura congelata.Multumesc anticipat pentru raspuns.Sarbatori frumoase!
Da, se poate.
Sarbatori frumoase si linistite!