Prajitura Boema cu cafea

de Miha
46951 vizualizări
Prajitura Boema cu cafea

Prajitura Boema cu cafea este o prajitura cu adevarat speciala, un desert spectaculos, cu care vei putea impresiona chiar si pe cel mai mofturos si pretentios musafir 🙂  O prajitura deosebita, potrivita pentru orice masa festiva, de Pasti sau Craciun sau pur si simplu un rasfat pentru o dimineata frumoasa alaturi de persoanele dragi 🙂

Cafeaua am preparat-o cu noul de la Breville Romania, care prepara cafeaua perfect de fiecare dată.  Mai multe detalii si pretul acestui espressor gasiti .

Prajitura Boema cu cafea

Prajitura Boema cu cafea

Prajitura Boema cu cafea este o prajitura cu adevarat speciala, un desert spectaculos, cu care vei putea impresiona chiar si pe cel… Prajituri prajitura boema cu cafea, prajitura cu cafea European Printează
Nutrienți 200 calorii 20 grams grăsimi
Evalueză 4.8/5
( 14 vot(uri) )

INGREDIENTE

  • Ingrediente Blat:
  • 5 oua
  • 5 linguri zahar (pudra)
  • 3 linguri ulei
  • 5 linguri faina
  • 2 linguri cacao
  • esenta de vanilie
  • ½ lingurita praf de copt
  • Ingrediente crema de cafea:
  • 4 oua
  • 200 g zahar
  • 200 ml cafea espresso
  • 600 ml smantana pentru frisca
  • 2 pliculete zahar vanilat
  • 10 g gelatina
  • Ingrediente crema de frisca:
  • 400 ml smantana pentru frisca
  • 150 g mascarpone
  • 50 g zahar pudra
  • esenta de vanilie
  • Ingrediente sirop:
  • 100 ml cafea espresso
  • 1 lingura zahar

Mod de preparare Prajitura Boema cu cafea:

Blat:

Se separa albusurile de galbenusuri. Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare, la viteza maxima a mixerului. Cand spuma s-a intarit bine se adauga zaharul pudra si se mixeaza pana spuma a devenit densa si lucioasa. Spuma de albusuri se va tine bine de paletele mixerului. Separat se amesteca galbenusurile cu uleiul si esenta de vanilie, pana se obtine o emulsie stabila. Aceasta emulsie se toarna peste albusuri. Cu mixerul la viteza cea mai mica se omogenizeaza usor compozitia.

Faina amestecata cu praful de copt si cacaoa se cerne peste compozitia de oua. Se lasa mixerul deoparte si se amesteca totul cu o spatula, usor, cu miscari de jos in sus. Compozitia pentru blat se pune in strat uniform in tava (25/35 cm) tapetata cu hartie de copt. Tava se da la cuptor la foc mediu (180 grade sau 160 grade cuptor electric cu ventilatie) pentru cca jumatate de ora, pana blatul trece testul cu scobitoarea. Se scoate pe un gratar, cu tot cu hartia de copt, si se lasa la racit.

Crema de cafea:

Gelatina se pune la hidratat in apa rece, atata apa cat gelatina sa fie bine acoperita.

Intr-un vas care mai apoi va merge pe baie de aburi se mixeaza ouale cu zahar, pana isi dubleaza volumul. Se adauga cafeaua espresso proaspat preparata si se omogenizeaza. Se pune la fiert pe baie de aburi, pana compozitia incepe sa se ingroase si se infierbanta bine, amestecand continuu. Dureaza in jur de 10 minute toata operatiunea.

Gelatina se pune in crema calda si se amesteca bine pana aceasta se dizolva. Crema se lasa la racit pana ajunge la temperatura camerei.

  • Daca folositi gelatina foi o stoarceti bine de apa in pumn.

Smantana pentru frisca se mixeaza impreuna cu zaharul vanilat pana devine pufoasa. Se pune o parte din frisca in bolul cu crema de cafea si se amesteca energic cu un tel. Se adauga si restul de frisca si se incorporeaza usor in compozitie, cu o spatula, cu miscari de jos in sus.

Asamblare:

In tava in care am copt blatul sau intr-un cadru pentru prajituri, se pune blatul si se insiropeaza cu cafeaua racita si indulcita. Se pune crema de cafea in strat uniform peste blat, apoi se da la frigider pentru cateva ore sau cel mai bine peste noapte.

A doua zi se prepara crema de frisca punand toate ingredientele intr-un bol sau in vasul robotului de bucatarie. Se mixeaza pana capata consistenta si crema este suficient de ferma. Se pun deoparte 2-3 linguri de crema, restul se pune intr-un posh si spriteaza peste prajitura Boema cu cafea. Cu ajutorul unei spatule se niveleaza crema de frisca. Se portioneaza prajitura in patrate si se orneaza fiecare patrat cu cate un mot de crema.

Pofta buna! 😉

Prajitura Boema cu cafea

RETETA IN IMAGINI

Ma gasiti si pE Facebook la DULCIURI FEL DE FEL

poate vă plac și rețetele

Lasă un răspuns