Prajitura After Eight este o prajitura cu foi fine si moi de cacao, cu ciocolata si crema de menta. O prajitura de senzatie, consistenta si extrem de gustoasa, pe care daca e nevoie o putem foarte bine transforma intr-un tort senzational.

INGREDIENTE
- Pentru blaturi:
- 450 g zahar
- 220 g iaurt
- 110 ml ulei
- 2 oua
- 250 g faina
- 80 g cacao neagra
- 5 g praf de copt
- 5 g bicarbonat de sodiu
- 60 ml apa fierbinte
- esenta de vanilie
- Pentru ganache de ciocolata:
- 400 ciocolata 52% cacao
- 500 ml smantana pentru frisca/frisca lichida
- Pentru crema de menta cu ciocolata alba si mascarpone:
- 200 g smantana pentru frisca/frisca lichida
- 200 g ciocolata alba
- 500 g mascarpone
- esenta de menta
Mod de preparare Prajitura After Eight:
Blaturi:
Intr-un bol amestecam ingredientele uscate: faina cu cacaoa, zaharul, praful de copt, bicarbonatul de sodiu si un praf de sare. Dupa ce le-am amestecat bine le cernem intr-un castron incapator sau in vasul robotului de bucatarie. Facem o adancitura in mijloc si turnam uleiul, iaurtul, esenta de vanilie si cele 2 oua. Incepem sa mixam la viteza mica a mixerului, pana ingredientele se amesteca, apoi marim viteza mixerului si mixam pana obtinem o compozitie omogena si lucioasa.
Intre timp punem apa la fiert, apoi o turnam peste compozitie. Mixam rapid, cat sa se omogenizeze.
Compozitia o impartim in 2 parti. Turnam intr-o tava (cca 40/30 cm) tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor la foc mediu (180 grade sau 160 grade la cuptor cu ventilatie) pentru cca 20 de minute. Lasam blaturile la racit, cu tot cu hartia de copt.
Crema de menta cu ciocolata alba si mascarpone:
Ciocolata alba rupta bucatele si amestecata cu smantana pentru frisca se topeste la foc mic, fara a da in clocot, amestecand continuu. Se da deoparte si se lasa la racit pana ajunge la temperatura camerei. Adaugam esenta de menta si omogenizam
- eu am folosit esenta de menta americana de la Dr Oetker, dar puteti folosi si extract de menta daca aveti de unde-l procura
- in crema puteti adauga si putin colorant verde pentru a imita mai bine menta, dar eu am preferat sa fac fara
- esenta de menta puneti dupa gust, eu am pus ~1 lingura
Punem mascarponele in vasul robotului de bucatarie si il mixam putin cat sa se omogenizeze. Adaugam treptat crema de ciocolata alba cu menta. Dam la rece pana la asamblara prajiturii.
Crema de ciocolata:
Ciocolata rupta bucatele si amestecata cu smantana pentru frisca se topeste la foc mic, fara a da in clocot, amestecand continuu. Se da deoparte si se lasa sa se racoreasca, dupa care se da la rece pentru cateva ore sau la congelator cca 1 ora. Mixam pana crema de ciocolata devine ferma si pufoasa.
Asamblare Prajitura After Eight:
Desprindem usor hartia de copt de pe blaturi. Atentie la cum le manevrati, sunt moi si se pot rupe usor. Fiecare blat se taie in 2 parti, pe latime, obtinand astfel 4 blaturi de cca 20/30 cm.
Punem un blat pe un platou, ungem cu o treime din crema de menta, acoperim cu al doilea blat, jumatate din crema ganache de ciocolata, al treilea blat, o treime din crema de menta si ultimul blat. Cu cea de-a doua jumatate din crema ganache imbracam prajitura. Ultima parte de crema de menta se poate intinde deasupra in strat uniform sau se foloseste la ornat. Se decoreaza cu carlionti de ciocolata alba si neagra.
Pofta buna! 😉
RETETA IN IMAGINI
Ma gasiti si pe Facebook la DULCIURI FEL DE FEL