Mi-a placut tare mult cum a iesit aluatul de la placinta cu mere si foi cu iaurt, asa ca a fost musai sa-l mai fac o data si in varianta cu branza. Foile cu iaurt si unt sunt fragede si bune, iar umplutura de branza aromata cu lamaie si vanilie este un deliciu. Va recomand sa o incercati si voi, poate chiar si pe cea cu mere, apoi sa-mi spuneti care v-a placut mai mult. Ma gandesc chiar ca ar iesi si o placinta cu dovleac absolut minunata! 😉
INGREDIENTE
- Aluat:
- 200 g unt
- 100 g iaurt
- 2 oua
- 50 g zahar (pudra)
- 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
- 1/2 lingurita praf de copt
- ~300 g faina
- coaja de portocale si esenta de vanilie
- Umplutura:
- 650 g branza de vaci
- 150 g zahar
- 2 oua
- 2 linguri gris
- coaja de lamaie si esenta de vanilie
Mod de preparare Placinta cu branza si foi cu iaurt:
Umplutura de branza:
Intr-un castron se amesteca branza cu restul ingredientelor si se lasa deoparte
- umplutura se poate aroma dupa gust, cu orice aroma aveti si va place
- se pot adauga si stafide ori alte fructe confiate
- eu am lasat branza asa cum era, pentru ca alor mei le place sa gaseasca bobite de branza in compozitie. Daca preferati o crema fina amestecati totul cu blenderul vertical
- daca branza este uscata nu mai este necesar sa folositi gris. Ii puteti chiar adauga 1 lingura de smantana ori 1 ou in plus
Aluat pentru foi:
Untul moale, lasat la temperatura camerei, se mixeaza cu zaharul pudra, coaja de portocale, esenta de vanilie si putina sare, pana devine cremos si nu se mai simt cristale de zahar. Adaugam ouale, unul cate unul, mixand dupa fiecare, apoi iaurtul in care am amestecat bicarbonatul. La sfarsit incorporam faina amestecata cu praful de copt.
Aluatul obtinut se lasa cca 15 minute sa se odihneasca, dupa care se imparte in 2 parti aproximativ egale. Una dintre bucatile de aluat se intinde in foaie subtire, la marimea tavii folosite. Recomand o tava de cca 20/25 cm. Punem apoi compozitia de branza in strat uniform. Acoperim cu cea de-a doua foaie de aluat intinsa la aceeasi marine si decupata din loc in loc cu un cutit bine ascutit.
Coacem placinta cu branza la foc mediu (180 grade sau 160 grade cu ventilatie, la cuptorul electric) pentru cca 40 de minute, pana se rumeneste frumos deasupra. O lasam se se racoreasca in tava, apoi o scoatem pe un gratar si o lasam sa se raceasca bine. Se portioneaza si se pudreaza cu zahar pudra vanilat.
Pofta buna!
RETETA IN IMAGINI